Astazi, mai mult decat oricand, depindem de calculatoare si de performantele lor. Pentru ca lucram de acasa si le folosim in fiecare zi pentru indeplinirea diverselor sarcini, aceste dispozitive moderne au nevoie de o atentie sporita din partea noastra, mai ales daca si locul nostru de munca depinde de ele.
Utilizator amator sau avansat, cu totii ajungem sa facem o multime de greseli in timpul folosirii calculatoarelor. Unele sunt usor de observat si efectele lor nu sunt atat de grave asupra sistemelor, altele sunt destul de greu de vazut, mai ales daca nu avem suficiente cunostinte despre tehnologie. Oricare ar fi, greselile ar putea fi evitate daca stim la ce sa fim atenti pe viitor.
Desi nu ne dam seama calculatoarele noastre functioneaza bine sau rau in functie de cat de mult sau de putin suntem interesati de ele. Cu cat investim mai mult timp in ingrijirea lor si in gasirea erorilor pe care le facem in folosire, cu atat le vom avea mai mult timp.
Greseli se fac indiferent ca ai experienta de 20 de ani in IT sau ca esti un utilizator amator, e ceva firesc si se intampla fara sa iti dai seama. Ce e important este sa le constientizezi si sa inveti sa le rezolvi imediat ce apar. Doar asa ai o sansa sa te folosesti de calculator mai mult timp.
Greselile cele mai frecvente in utilizarea calculatorului nu sunt atat de grave, dar au un impact major asupra experientei si asupra modului in care utilizam calculatorul in viata de zi cu zi. Pana la urma asta conteaza cel mai mult, experienta si calitatea pe care o simtim cand utilizam un calculator. Daca nu le avem mereu la un nivel foarte ridicat nici productivitatea nu are cum sa apara si timpul petrecut pentru rezolvarea unor sarcini banale va creste.
Am strans in continuare cateva dintre greselile pe care le poti intalni adesea la toate tipurile de utilizatori si peste care ai putea trece cu vederea. Unele le faci si tu, la altele nu te-ai fi gandit, insa e important sa stii ce ai de facut daca le intalnesti.
Nu folosesti Screen Lock-ul sistemului de operare. Multa lume evita sa foloseasca Screen Lock-ul pentru ca de fiecare data cand deschizi calculatorul ti se va cere parola. Daca nu folosesti deloc un Screen Lock s-ar putea sa iti expui toate informatiile importante din computer si oricine vrea sa iti intre in sistem o va face.
E simplu sa activezi Screen Lock-ul, datele tale vor fi in siguranta, dupa cateva minute de neuitilizare a computerului va intra in actiune si iti va proteja datele. Poti sa blochezi accesul in calculator si cu ajutorul telefonului. Cand nu mai e langa computer blocarea e automata. Daca telefonul revine in preajma calculatorului deblocarea e automata, deci nu ai nevoie nici macar de acea parola sacaitoare.
Nu schimbi parola si o tot folosesti pe cea de acum cinci ani peste tot. Ca sa nu mai retii atat de multe parole pui una singura peste tot si ai terminat. E o greseala foarte mare pentru ca orice hacker poate sa iti sparga toate conturile usor daca ai o parola unica.
Specialistii in siguranta cibernetica recomanda schimbarea parolelor foarte des, inlocuirea lor cu unele generate automat, foarte „puternice” in asa fel incat sa nu poata fi depistate niciodata. Sunt destule programe de tip password manager pentru a putea sa retii toate parolele noi si sa le accesezi in siguranta oricand.
Nu faci un backup datelor importante sau sistemului de operare. Pe SSD sau HDD ai tot felul de informatii foarte importante si e crucial sa faci un backup din cand in cand sau unul automat pentru a rezolva rapid problemele ce pot sa apara. Sistemele de operare moderne au un backup automat ce poate fi activat usor, sunt si servicii on-line pentru backup, folosesti ce doresti.
E important sa ai un backup permanent pe datele importante mai ales daca depinzi de ele si toata munca ta e in ele. Nu ai vrea sa te trezesti ca nu le poti accesa deloc si nu ai ce sa faci ca sa le poti avea din nou.
Ai prea multe aplicatii in Startup. Daca te intrebi de ce iti porneste calculatorul foarte greu si de ce secventa de bootare e atat de complicata, raspunsul e simplu: ai prea multe aplicatii care pornesc odata cu sistemul de operare. Prea multe aplicatii care ruleaza imediat ce ai deschis calculatorul si au si multe servicii in fundal iti pot distruge timpii de start sau de inchidere a sistemului de operare. E recomandat sa ai doar aplicatiile esentiale si serviciile de care are nevoie sistemul ca sa booteze corect si cam atat. Restul le poti dezactiva in siguranta si poti verifica mereu ce se instaleaza si ce porneste automat chiar din Windows.
Nu dai un restart la computer din cand in cand. Orice calculator are nevoie de un refresh ca sa mearga cat mai bine si sa te poti folosi mereu de el fara nici cea mai mica problema. La fiecare restart toate aplicatiile si task-urile sunt inchise automat, ai mai mult spatiu in RAM si computerul va merge mult mai bine ca inainte. Vei simti diferenta la urmatorul boot si vei avea si performante ceva mai bune. Un restart dureaza cateva secunde pe HDD sau SSD.
Nu iti faci un upgrade la RAM si nu asiguri ventilatie buna in timpul functionarii. Ca sa poata administra toate aplicatiile care ruleaza computerul are nevoie de RAM, Random Access Memory. Asa poate sa le deschisa, sa le administreze corect si rapid. Un upgrade de RAM e foarte important pentru a ajuta si mai mult procesorul, vei avea o performanta mai buna si viteza mai mare de reactie la orice fel de task. Impreuna cu un modul de RAM de capacitate mai mare poti inlocui si mediul de stocare, SSD-urile sunt mult mai rapide decat HDD-urile.
Lipsa de ventilatie corecta duce la supraincalzire, scad performantele procesorului, componentele chimice au de suferit. Plus ca poti sa te trezesti ca iti arzi laptopul pentru ca nu mai ai ventilatie si cooler-ul nu poate face, se infunda cu praf, mizerie. E recomandat sa tii calculatorul pe o suprafata plana, cu zona cooler-ului cat mai bine aerisita si ferita de praf, de scame. La laptop poti cumpara masute care au coolere integrate sau poti avea coolere auxiliare puse sub ele.