Obiceiurile pe care ajungem sa le avem cand mergem la baie ne pot afecta sanatatea, chiar daca nu ne dam seama

Baia este o camera in care ne petrecem destul de mult timp din cele 24 de ore ale unei zile. Acolo ne spalam, avem grija de igiena noastra, tot acolo incercam sa aratam cat mai bine folosind diverse produse de infrumusetare.

Fiecare individ are propriile obiceiuri si propriul ritual cand vine vorba de baie. Multe dintre ele nu sunt tocmai sanatoase si ne pot crea unele neplaceri.

De cate ori nu ai mers la baie ca sa te epilezi sau sa ai grija de igiena corpului tau si ai realizat mai multe actiuni aproape automat, fara sa te gandesti la consecintele lor. Chiar daca multe actiuni pe care le faci zi de zi nu ti se par atat de riscante, in anumite cazuri vei avea de suferit mai ales daca ai anumite sensibilitati.

De-a lungul vietii ajungem sa petrecem mai mult timp in baie pe masura ce intervin din ce in ce mai multe obiceiuri, nevoi pe care le avem in fiecare zi. O atentie sporita in privinta lor ne-ar putea feri de multe probleme de sanatate. Ce obiceiuri asociate cu mersul la baie ne-ar sabota sanatatea?

Ne radem in zona inghinala. Este natural sa ai par in zona inghinala, parul de acolo contine feromoni care atrag sexul opus. Plus ca parul din acea zona este o bariera de protectie impotriva bacteriilor straine. Pielea este foarte fina si sensibila acolo, putem sa ne iritam rau si sa avem multe neplaceri de la o simpla epilare.

Doamnele si domnisoarele ar trebui sa foloseasca doar instrumente speciale pentru epilarea feminina, care au grija de zona respectiva sau sa apeleze la specialisti cu suficienta experienta.

Folosim buretele din panza, plastic. Buretele fin din panza, plastic e bun cat e nou, poate inlatura celulele moarte de la suprafata pielii. Pe masura ce folosim acesti bureti celulele raman in ei si se inmultesc si bacteriile si murdaria ramane in ei.

Daca totusi continuati sa folositi astfel de bureti ar fi bine sa ii schimbati des si sa nu ii lasati in baie, sa ii uscati undeva intr-un loc aerisit, fara umiditate. Un burete normal si carpe speciale pentru spalat, curatat pielea vor fi intotdeauan recomandate in locul buretelui fin sau din plastic.

Nu curatam foarte bine anumite zone ale corpului si lasam zone neatinse de gel si apa. Sunt cateva zone pe care le lasam mereu murdare, nespalate: spatele, anumite portiuni, scalpul, talpa, spatele urechilor. Ca sa avem un corp perfect curat dupa fiecare baie e bine sa avem perii speciale pentru toate zonele mai greu accesibile si sa le mentinem igienizate pentru evitarea infectarii.

Lasam periuta de dinti pe o polita, pe chiuveta. De obicei periuta sta foarte aproape de vasul de toaleta. Primul lucru de facut este indepartarea ei cat se poate de toaleta si gasirea unui suport special, cu capac, care sa ii asigure o igiena cat mai buna. La fiecare trei luni trebuie inlocuita periuta si trebuie igienizata permanent conform recomandarilor producatorilor.

Luam cu noi o multime de gadgeturi cand mergem la baie. Peste 90% dintre oamenii care merg la baie iau cu ei si diverse gadgeturi. Acolo sunt bacterii, nu curatam de fiecare data si telefonul dupa ce iesim de la baie. Telefonul e si asa plin de bacterii, mai adaugam si noi de la baie si le imprastiem apoi la masa, prin casa, pe la birou. In loc de telefon si tableta mai bine alegi un joc fizic in baie, un cub Rubik, de exemplu, ceva ce poti spala foarte des, dupa fiecare utilizare.

Folosim prosoape pentru fata. Chiar si cand ai un prosop pentru fata si doar pentru fata tot e periculos sa il folosesti daca ai probleme cu tenul, cu pielea din zona fetei. Ne stergem cu prosopul pe fata si il lasam ud „la uscat”, in baie. Imediat apar bacteriile si data viitoare cand il utilizam ne vom infecta pielea sensibila. Prosoapele de unica folosinta, din materiale speciale sunt recomandate in locul prosopului obisnuit.

Petrecem mai mult de 15 minute pe vasul de toaleta. De foarte multe ori stam prea mult pe toaleta, chiar daca nu avem neaparata nevoie sa petrecem atat de mult timp in aceasta pozitie. Presiunea prea mare pusa pe venele din zona anala va duce la aparitia hemoroizilor si la sangerari, dureri, la o vizita la chirurgie.

Ar fi bine sa folosim toaleta doar cand avem nevoie urgenta si sa nu luam telefoane, carti cu noi, orice ne-ar putea distrage atentia si ne-ar determina sa stam prea mult in baie.

Tragem apa la toaleta fara sa lasam capacul in jos. E un obicei des intalnit indiferent ca e vorba de doamne sau de domni. De fiecare data cand tragem apa foarte multe particule de fecale si apa plina de bacterii ajung in aer. Bacteriile si germenii ajung pe prosoape, pe periuta de dinti si pe chiuveta. Este recomandat sa lasam de fiecare data capacul la vasul de toaleta inainte de a trage apa. Daca uitam putem sa ne lipim un sticker funny undeva la vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *