
Cand esti la catedra si iti asumi formarea unor oameni, predarea tinand cont de anumite standarde de calitate nu este loc de greseli. Cel putin asa e in teorie. Multi profesori cu experienta recunosc faptul ca au facut destul de multe greseli cat au fost la catedra, greseli care ar fi putut influenta actul de predare daca nu erau constientizate la timp si evitate pe viitor.
E omenesc sa gresesti, nimeni nu e perfect. Insa profesorii sunt cei care ar trebui sa faca tot ce e posibil sa le evite, mai ales cand are loc predarea, baza transmiterii cunostintelor si informatiilor detinute catre elevi…
Meseria de profesor este probabil cea mai frumoasa din lume, pentru cei care sunt „facuti” pentru a fi la catedra. In fiecare zi ai in fata copii care asteapta sa primeasca de la tine cele mai interesante informatii in cea mai interesanta forma posibila. Te pregatesti pentru lectii si acumulezi si tu informatii noi mereu, iar daca iti place ce faci nu vei „munci” nici macar o zi.
De-a lungul carierei tale s-ar putea sa ai momente in care, desi stii foarte bine ce ai de facut si cum sa te comporti la catedra, mai apar si „scapari”. Aceste scapari se manifesta sub forma unor greseli, mai mici sau mai mari, care au influenta directa asupra predarii la clasa. Care ar fi greselile cele mai importante si cu impactul cel mai mare asupra actului predarii pe care ar trebui sa le eviti cand ai ajuns la catedra?
Simti nevoia e a fi mereu in control. Mai ales la debutul in invatamant sau dupa o perioada in care a intervenit deja rutina s-ar putea sa simti „nevoia” de a fi in control tot timpul. Asta se traduce prin respectarea regulilor cu strictete si prin atentionarea permanenta a elevilor atunci cand au gresit cat de putin. In secunda in care simti ca totul iti „scapa din mana” si copiii nu mai sunt asa de atenti, de exemplu, intervine si nevoia fireasca de a detine controlul. Pana la urma predarea, invatarea copiilor nu inseamna sa detii controlul tot timpul asupra situatiei? Nu. Cu cat oferi mai multa libertate elevilor, cu atat vor lua responsabilitatile lor mai in serios. Da, urmezi regulile, esti atent sa le respecte si elevii, dar nu pui accent foarte mare pe strictete, pentru ca nu va aduce nimic bun in actul de predare.
Te iei prea in serios. Daca ai surprins un elev care rade sau nu e atent in timpul orei iei imediat „fata de profesor autoritar” si incerci sa te impui cu orice pret. In locul acestei schimbari de comportament si de mimica ar trebui sa razi, sa zambesti si sa incerci sa treci peste momentele mai dificile de la clasa fara sa te iei prea in serios. Cand tratezi orice fel de mica scapare cu seriozitate prea mare vei ajunge rapid un profesor care nu tolereaza absolut nimic si se supara din orice. Astfel de profesori nu reusesc niciodata sa se faca placuti si actul predarii va avea de suferit cu siguranta.
Te temi ca nu vei fi placut la clasa. Ca sa poti avea o legatura cu elevii, sa poti preda si sa te asiguri ca informatiile ajung la ei si sunt intelese corect, ca sa ai implicare la clasa din partea elevilor trebuie sa te faci „placut”. Nu e cazul sa stai mereu ca pe ace pentru ca nu ai elevi care reactioneaza cum te asteptai tu si pare ca nu te plac deloc. Daca iti faci griji mai putine in privinta acestui aspect vei vedea ca elevii vor ajunge sa te indrageasca si sa te respecte. Ceea ce trebuie sa faci este sa incerci sa iti castigi respectul si odata cu el va veni si atitudinea deschisa din partea elevilor si comunicarea mai buna la clasa.
Te concentrezi prea mult pe obtinerea raspunsului corect si mai putin pe procesul, etapele care il implica. La clasa, orice profesor isi doreste sa obtina un raspuns corect la orice intrebare. Insa de multe ori raspunsul corect nu e atat de important. E mai important modul in care ajungi la raspunsuri apropiate de cel corect, etapele pe care le parcurgi. Intelegerea procesului din spatele unui raspuns corect ar putea sa ii ajute mai mult pe elevi, ei vor intelege cum trebuie sa gandeasca si ce gresesc in momentul in care nu pot ajunge la un raspuns corect.
Profesorul ar trebui sa vizeze de la inceput intelegerea „drumului” spre un raspuns si sa incurajeze gandirea, exprimarea, chiar daca raspunsurile corecte nu apar de la inceput.
Nu iti acorzi timp destul sa reflectezi. Nu conteaza daca ai doi ani de experienta la catedra sau 15 ani, ai nevoie de timp ca sa reflectezi la tot ceea ce faci si la modul in care a decurs predarea. Reflectarea asupra celor intamplate la clasa te ajuta sa vezi unde ai gresit, ce puteai face sa imbunatatesti actul predarii si cum ai fi putut sa fii mai bun. E important sa avem astfel de momente cu noi, in care analizam cu atentie tot ce am facut intr-un an si ce rezultate am obtinut. Vom fi uimiti sa vedem cat de mult bine ne poate face o astfel de reflectie si cate greseli putem depista foarte simplu in urma ei.