Site icon RATB

Greseli pe care utilizatorii amatori le fac cand au primul lor calculator

Cand ai primul tau calculator poti sa faci o multime de greseli care iti vor afecta productivitatea si munca de zi cu zi

Calculatorul este un dispozitiv foarte important astazi, cand toata lumea lucreaza on-line, cand totul s-a mutat in on-line pentru perioade lungi de timp. Sistemele moderne sunt foarte complexe, la fel si OS-urile, asa ca trebuie sa stii foarte bine cum sa le folosesti si cum sa le exploatezi in asa fel incat sa termini mai repede ce ai de facut si sa lucrezi in siguranta.

Din pacate, utilizatorii amatori, care pun mana pentru prima data pe un calculator, vor ajunge sa faca multe greseli inainte sa isi dea seama cum se foloseste in mod corect un calculator. Constientizarea lor si prevenirea lor sunt foarte importante daca vrem sa nu ne stresam fara rost si sa pierdem intr-o secunda munca de cateva zile sau luni.

Euforia pe care o simti in momentul in care ai primul tau calculator va fi inlocuita cat de curand de panica si de stres continuu. De ce? Pentru ca ai in fata un sistem complex, ai un dispozitiv foarte complicat si un sistem de operare, programe la care trebuie sa fii foarte atent daca vrei sa nu ai surprize. Chiar daca nu iti dai seama, faci foarte multe greseli la inceput si unele s-ar putea sa “ramana” cu tine multa vreme daca nu incerci sa vezi ce faci gresit de la inceput. Ca sa iti fie mai usor sa te feresti de greseli iti punem la dispozitie o scurta lista a celor mai comune si posibile solutii.

Nu faci backup la fisierele importante. O lectie foarte importanta pentru toti cei care au inceput sa foloseasca un calculator de curand: un backup poate salva ore intregi de munca si te poate feri de stres inutil. Sistemul de operare are o setare prin intermediul careia poti sa faci backup automat, e bine sa o lasi activa. De asemenea, poti face backup in Cloud, poti sa faci backup pe un HDD sau SSD extern, pe un stick, pe un card de memorie. Important este sa faci mereu copii de siguranta ale fisierelor importante si sa le stochezi undeva unde ai putea avea acces in caz ca laptopul sau desktopul are probleme.

Nu salvezi ce lucrezi. Majoritatea programelor au sisteme automate de salvare a unei copii a fisierelor la care lucrezi la fiecare 10-15 minute. Daca vrei sa ai siguranta mai mare verifica daca aceasta setare este activata si incearca sa reduci timpul de salvare la 5 minute ca sa nu pierzi prea mult din ce ai muncit cand se intampla ceva cu OS-ul sau cu laptopul, desktopul tau. Cauta si vezi unde se salveaza copiile, fisierele temporare si incearca, daca poti sa faci si tu copii ale acelor fisiere ca sa le ai in caz ca se intampla ceva neprevazut.

Nu inchizi computerul corect. Sunt cativa pasi esentiali ca sa inchizi un computer corect. Prima data salvezi tot ce ai lucrat, dupa care te asiguri ca nu ai programe importante care inca mai ruleaza in fundal-le vezi in Task Manager. Inchizi programele esentiale, browser, conexiune la internet, daca ai posibilitatea si vrei dupa care ai doua modalitati sa inchizi in sfarsit calculator. Apesi pe butonul de Power al calculatorului si astepti sa se inchida sau poti sa cauti optiunea de Shutdown din sistemul de operare-la Windows o gasesti accesand meniul Start, cu un click pe butonul Power si selectezi optiunea dorita, Shutdown sau Restart. Alternativ poti seta in Windows ca la inchiderea fizica a ecranului laptopului sa inceapa imediat procesul de shutdown-gasesti setarea respectiva in „planurile de alimentare” ale calculatorului.

Deschizi atasamente de la e-mail-uri fara sa eziti o secunda. Te poti „infecta” foarte usor cu un virus daca nu te gandesti deloc cand deschizi atasamentele de la e-mail-urile pe care le primesti de la terti. Verifica inainte sa deschizi orice expeditorul, e-mail-ul, verifica textul e-mail-ului si sterge imediat orice fel de e-mail care contine adrese de e-mail fake sau greseli gramaticale, care pare a avea texte traduse prost din alte limbi in limba romana. Daca ai apucat sa descarci un fisier in calculator nu il deschide deloc, scaneaza-l cu antivirusul tau si sterge fisierul imediat daca nu vrei sa te infectezi pe loc.

Instalezi si descarci software fara sa il verifici. E cea mai frecventa greseala a novicilor intr-ale calculatoarelor. Gasesti un soft, iei kitul de instalare si il instalezi imediat, Next, Next si… constati ca te-ai infectat si ca sistemul de operare nu mai functioneaza asa cum trebuie. Inainte de a descarca orice verifica sursa de unde descarci, ia softuri de pe site-urile producatorilor, evita softuri piratate si nu instala nimic pana nu scanezi cu o solutie antivirus sau cu mai multe, on-line si offline. Nu permite descarcari automate, evita paginile cu reclame si scripturi malitioase si incearca sa gasesti cele mai bune programe de la companii de top, chiar daca sunt mai scumpe sau trebuie sa platesti pentru ele.

Nu actualizezi deloc sistemul de operare sau dezactivezi actualizarea sistemului de operare. Ca sa fii in siguranta si sa ai mereu cele mai bune si mai moderne functionalitati trebuie sa actualizezi sistemul de operare. Da, dureaza ceva, daca ai calculator mai vechi s-ar putea sa vezi o performanta redusa cat are loc descarcarea actualizarilor, dar e obligatoriu sa fii cu sistemul de operare la zi. Se rezolva multe vulnerabilitati prin intermediul sistemului de operare actualizat, scapi si de teama de a nu fi infectat la fiecare click si ai siguranta mai mare cand lucrezi. Actualizarea OS-ului e simpla, se face automat, o poti face manual din Setari, nu va dura mult mai ales daca ai si un calculator mai puternic, de generatie mai noua.

Cumperi hardware si periferice incompatibil/e. Compatabilitatea cu sistemul tau este o chestiune complicata. Trebuie sa te documentezi bine inainte sa cumperi ceva si sa vezi daca ceea ce cumperi e compatabil cu OS-ul, cu cerintele sistemului, daca sunt drivere pentru ce cumperi tu si daca poti sa il folosesti fara probleme. Verifica pe site-urile producatorilor, citeste review-uri inainte sa cumperi orice si incearca sa ai mai multe pareri pana sa achizitionezi hardware nou sau periferice. Discuta doar cu specialisti cu experienta si vezi care sunt optiunile tale daca nu gasesti ceea ce doresti.

Exit mobile version