Grupele de sange ale pacientilor infectati cu SARS-CoV-2 ar putea influenta severitatea simptomatologiei COVID-19

Infectarea cu SARS-CoV-2, coronavirusul raspunzator de COVID-19, pare sa nu tina cont de varsta, sistem imunitar mai bun sau mai slab sau de particularitatile organismului infectat. Noul coronavirus are o rata de infectare uriasa, mai ales ca, mai nou, avem si variante care au suferit mutatii importante si au ajuns sa fie dominante in foarte multe zone de pe glob.

Rata de infectare si severitatea infectarilor depind de foarte multi factori. Unul dintre acesti factori este grupa de sange. Studii recente au aratat, fara a avea rezultate foarte clare, faptul ca susceptibilitatea la infectie si severitatea ar putea sa fie influentate si de grupa de sange a pacientilor care au ajuns sau vor ajunge sa sufere de COVID-19. Sunt insa grupele de sange atat de importante si au ele vreun rol in cazul infectarilor?

Grupele de sange sunt determinate de prezenta sau absenta unor antigeni, substante care determina un raspuns imunitar daca sunt straine de organism. Se cunosc patru grupe majore de sange determinate de prezenta sau absenta a doi antigeni, A si B, aflati la suprafata celulelor rosii din sistemul circulator uman. Pe langa acesti antigeni mai avem si o proteina numita factor Rh, care poate fi si ea prezenta sau absenta. In total avem opt tipuri de sange, A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+, AB-.

Studii realizate pe pacienti infectati cu SARS-CoV-2 au aratat ca aceste grupe de sange pot sa influenteze si severitatea si infectarea in prima faza. De exemplu, in Danemarca, pacientii care au O+- au un risc mai scazut de a dezvolta o forma severa de COVID-19. S-a luat in calcul numarul de pacienti care au fost pozitivi la COVID-19 raportat la toata populatia testata. Cu toate astea, riscul de infectare si de dezvoltare a unor forme foarte grave, de spitalizare imediata nu e neaparat legat strict de grupa de sange, asta trebuie retinut. Studiul danez a avut ceva probleme pentru ca informatiile despre ABO, grupa de sange ceva mai putin comuna, a fost disponibila la doar 62% dintre indivizii testati, sexul populatiei testate nu prea a fost relevant, 71% erau femei la testele negative, 67% au primit totusi teste pozitive.

Ca sa avem o imagine clara asupra importantei grupei de sange in cazul unei posibile infectari ar trebui sa ne gandim si la riscul crescut de tromboze si de boli cardiovasculare aparute la indivizii care au grupa de sange A, B, AB. Aceste comorbiditati se afla lista celor care aduc pacientii in spitale odata ce s-au infectat cu SARS-CoV-2.

Testarile pozitive au aparut si la barbati, care au avut si teste negative, cei cu teste pozitive erau mai batrani, peste 50 de ani. Grupele A si AB s-au dovedit a fi mai afectate de infectari decat alte grupe, conform testarilor efectuate. Daca s-a scos grupa O nu au mai fost descoperite diferente intre grupele de sange, diferenta in cazul grupei B fiind nesemnificativa.

Legat de severitatea infectiilor daca ai o anumita grupa de sange, un studiu mai mic a demonstrat partial ca grupele de sange A si AB pot sa determine reactii mai puternice odata ce organismul e infectat, pacientii ajung la ventilatie mecanica, la boli renale, la terapie intensiva. Grupele B si O nu ajung in astfel de situatii extreme. Nu sunt insa date foarte clare si studiile au fost realizate pe un numar mic de oameni, nu s-au tinut cont de multi factori care pot influenta transmiterea si infectarea, severitatea. Ce e cert este faptul ca boala provocata de SARS-CoV-2 pare sa fie o afectiune care targeteaza mai multe sisteme din corp, cu preferinta pentru ficat sau rinichi. Problemele cu ficatul si rinichii au fost totusi mai mari la pacientii cu grupele de sange A/AB.

Alt studiu si mai recent, din primul trimestru al lui 2021, a dovedit ca ar exista o legatura intre pacientii infectati asimptomatici cu grupa de sange AB si riscurile asociate infectarii. Cercetarea s-a bazat pe analiza legaturii dintre grupa de sange ABO si lipsa simptomelor la pacientii deja infectati, severitatea manifestarilor bolii. Studiul a fost facut in India, pe vanzatori intalniti pe strada. 509 indivizi au fost testati intr-o incercare de a determina ce se intampla in organismul celor testati pozitiv apartinand acestei grupe de sange.

In urma datelor colectate s-a dovedit inca o data ca grupa de sange AB are risc mai mare de infectare, grupa O are risc ceva mai scazut. Dupa cei cu grupa AB, urmatorii care ar putea sa se infecteze mai usor si sa dezvolte simptome mai severe sunt cei care au grupa A si grupa B. In studii anterioare s-a dovedit ca un Rh-negativ in sange ar insemna o protectie in plus in fata SARS-CoV-2. Nu s-au gasit insa legaturi clare intre factorul Rh si COVID-19. Paradoxal, desi pacientii cu grupa de sange AB ar putea sa se infecteze mai usor cu SARS-CoV-2, riscul de aparitie al unor manifestari severe ale bolii nu este chiar atat de mare precum s-a crezut la inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *