In orice preparat cunoscut sau nou cautam un gust deosebit, un gust pe care poate il recunoastem deja sau pe care ni-l dorim in farfurie, sa il incercam. Combinatiile de ingrediente sunt cele care determina gustul. Stim deja ca e nevoie de sare in mancare, de ceva condimente pentru un gust desavarsit. Insa multe combinatii si asocieri de ingrediente unice ar putea sa ne aduca gusturi si mai interesante la care nici macar nu ne-am fi gandit.
Asocierea de ingrediente e o arta. Nu toata lumea stie cum sa combine ingrediente banale pentru a obtine gusturi desavarsite. Trebuie sa ai experienta, sa fi lucrat deja cu toate ingredientele si sa cunosti gusturile si ce ar putea rezulta daca vei combina doua sau mai multe intr-un preparat unic.
De multe ori ne ferim de aceste noutati in materie de gust, insa daca le incercam macar o singura data vom vedea ca noile gusturi sunt cu adevarat deosebite si le vom cauta mereu in meniurile de la restaurant sau de acasa. Iata doar cateva exemple de asocieri inedite de ingrediente pe care e musai sa le incerci si tu.
Inghetata si cartofi prajiti. Este o combinatie de dulce si sarat dusa deja la alt nivel. Ai intr.o singura combinatie fantastica de gusturi si texturi rece si cald, doua senzatii care iti vor trezi simturile si te vor face sa iti doresti sa mananci din ce in ce mai multi cartofi bine prajiti cu ceva inghetata deasupra. Cartofii prajiti sunt moi, deliciosi, inghetata, care poate avea arome ceva mai puternice va fi perfecta pentru a mai domoli din gustul destul de usor de recunoscut al cartofilor proaspat prajiti.
Ciocolata si avocado. Pentru un gust desavarsit e nevoie de avocada cremos, cu o textura asemanatoare untului, care e combinat cu multa ciocolata topita de calitate si mentinuta la acea temperatura optima cat sa se piarda printre avocado pur si simplu. Pe langa faptul ca vei manca o gustare sau un mic dejun delicios vei avea si multe vitamine, antioxidanti si vei incerca un gust unic, care va fi si pe placul micutilor. Atentie insa la cantitati, se va consuma combinatia doar cand ai nevoie de multa energie si in cantitati moderate.
Ulei de masline si inghetata. La inceput s-ar putea sa te gandesti asa: ce legatura are uleiul cu inghetata, nu va fi o combinatie mult prea gretoasa? In realitate este o combinatie dulce-sarat exceptionala, iar daca ai si niste sare si niste inghetata de vanilie in tot mixul va iesi o gustare incredibil de buna. Uleiul de masline e foarte sanatos daca e consumat in cantitati mici, fireste, inghetata din ingrediente naturale este si ea perfecta si in combinatie cu uleiul de masline va aduce organismului vitaminele si nutrientii de care are mare nevoie.
Pui si Coca-Cola. Puiul bine facut, prajit sau la cuptor, merge de minune cu o Cola. Dar sa le combini intr-un preparat unic e deja altceva. Ai combinatia perfecta de dulce si sarat, un pic de aciditate de la suc, vei simti si gustul de pui, dar si de Cola, asa ca la final vei avea papilele gustative alintate de un gust complex si numai bun pentru zilele in care iti doresti si altceva in farfurie.
Capsune si otet balsamic. E o combinatie italiana de zeci de ani care se foloseste in marile restaurante si e foarte cautata. Gustul dulce al capsunelor va deveni si mai puternic cand se adauga otetul balsamic. Ai aciditatea tipica de la otet, dar nu va afecta deloc capsunele si vei avea de fiecare un gust unic. Atentie la cantitatile de otet balsamic, ele nu trebuie sa fie foarte mari pentru a nu „ascunde” definitiv gustul si aroma capsunelor.
Branza Cheddar si placinta de mere. Merele proaspete taiate felii cu niste branza de calitate vor fi o combinatie exceptionala pe orice platou de sarbatoare. Branza adaugata la placinta de mere ar fi o reteta originara din Anglia. Numai ca branza Cheddar a fost introdusa in reteta mult mai tarziu, astfel ca o gasim peste tot prin SUA, unde se produce si branza, fireste. Branza Cheddar topita are un gust deosebit, iar combinatia cu mere si cu foi de placinta rumene e surprinzatoare de fiecare data.
Proscuitto si pepene galben. Alta combinatie de sarat-dulce care va face furori in orice fel de meniu. Ai carne si fruct proaspat, este un clasic din meniul italienilor, o gustare perfecta intr-o zi torida de vara. Se serveste foarte simplu: proscuitto inveleste feliile de pepene galben sau poti pur si simplu sa mananci alternativ din cele doua.
Saramura de pui si muraturi. Aici e un secret: saramura pentru pui se face ca la pregatirea legumelor pentru iarna. Saramura va tine carnea suculenta, gustoasa, nu va fi foarte sarata, fireste, iar muraturile, oricare ar fi ele, vor potenta gustul final, adaugand aciditate si ceva vitamine de care avem mare nevoie.
Afine si friptura. Afinele sunt delicioase si asa, dar daca le adaugi intr-un sos pentru friptura ta vor putea oferi un gust unic preparatului final. Fructele sunt dulci, pline de vitamine si antioxidanti, aroma carnii nu va fi lasata in plan secund. O salata cu bucati de friptura si multe afine ar fi un inceput daca nu te pricepi prea tare sa faci sosul de afine si sa il folosesti corect la friptura.
Pepene verde si sare. Sarea nu va face decat sa imbunatateasca aroma pepenelui verde, care e foarte zemos si dulce. Pepenele verde nu va mai fi nici atat de amar daca ai o lingurita de sare adaugata peste soiurile care nu sunt atat de dulci. E neaparat ca sarea sa fie una de calitate si de preferat de masa, fina, iar pepenele sa fie bine copt si feliile cat mai subtiri taiate. Se lasa cateva minute pana cand sarea e topia si nu se mai observa pe felia de pepene.
Mango si pudra de chili. Adaugarea de ingrediente dulci, cu e mango, in cele iuti, cum e pudra de chili, nu va face decat sa ponteze gustul si aromele. In Mexic gasesti peste tot sosuri pe baza de chili si combinatia cu mango. Pana nu incerci si tu nu vei sti ce pierzi si cat de bun e gustul final mai ales daca ai si o bucata de carne bine facuta.