Proprietarii de afaceri mici au o multime de lucruri de rezolvat. In calitate de antreprenor, mai ales daca te afli si intr-un context economic destul de complicat, trebuie sa iei de fiecare data cele mai bune decizii, sa incerci sa iti gasesti timp pentru toate si sa fii cat mai flexibil in tot ceea ce faci. Doar asa poti sa ai timp si de tine si de pasiunile tale si sa obtii la final tot ce iti doresti. Cand nu mai stii ce sa faci ca sa iti gestionezi mai bine timpul poti apela si la idei creative pentru o afacere care functioneaza perfect de fiecare data.
Creativitatea poate fi un aliat de nadejde daca esti antreprenor si te-ai decis ca petreci mult prea mult timp la birou sau pe teren, incercand sa iti gasesti clienti si parteneri. Antreprenorul modern este creativ si asa trebuie sa fie, este un must. Nu ai cum sa faci fata unei afaceri la inceput de drum, care mai e si mica si tinde sa se dezvolte, si sa mai ai si pretentia sa iti gasesti timp si pentru tine din cele 24 de ore ale unei zile. Prin intermediul creativitatii ai solutii bune la probleme reale si poti sa speri ca vei termina rapid tot ce ti-ai propus intr-o zi.
A fi creativ nu se reduce doar la a avea idei altfel, ci si la a gasi combinatii de idei si de implementari care sa aduca randament mai bun si eficienta mai buna pe toate planurile. Cu cat esti mai dispus sa faci schimbari si sa incerci sa ai si alte abordari decat cele obisnuite, la care se gandesc toti, cu atat vei reusi sa ai timp pentru toate si sa nu obosesti prea tare facand mai nimic. Iata in continuare cateva idei creative de gestionare a afacerilor mici utile in momentul in care nu mai stii ce sa faci ca sa ajungi la randamentul dorit.
Angajeaza generalisti. Cand vrei sa angajezi oameni noi ai doua tipuri de angajati, unii care sunt specialisti si altii care sunt generalisti. Specialistii au multe abilitati si cunostinte intr-un domeniu, se concentreaza pe un anumit aspect al muncii. Expertiza lor este una profunda din perspectiva abordarii domeniului respectiv. Angajatul generalist e omul bun la toate pe romaneste. Nu au cunostinte atat de profunde, complexe precum specialistii, dar pot sa faca foarte multe lucruri destul de bine. Cand ai un business mic ai nevoie de astfel de oameni care sa invete sa faca mai multe lucruri si sa fie platiti pe masura, evident. Cu cat mai multe sarcini indeplinite de un singur om, cu atat e mai mult timp la dispozitia ta in calitate de patron.
Sarcinile la care nu te pricepi pot fi delegate. Nu vrei sa ai de-a face cu taxe, e-mail-uri, suport clienti. Nicio problema, poti discuta cu un specialist care se poate ocupa de totul pentru tine, in numele tau. Delegi toate sarcinile catre firma x care ofera astfel de servicii si dintr-odata ai mai mult timp pentru tine. Ai un specialist care le face pe toate si care le face rapid, nu mai platesti n angajati care sa se ocupe de bucatele din sarcinile pe care le ai de indeplinit intr-o zi sau o saptamana. Ca sa gasesti o firma care are servicii de acest tip e bine sa cauti in online, toate au site-uri si toate sunt dispuse sa te ajute pe termen lung.
Instaleaza noi instrumente bazate pe tehnologiile moderne. In loc sa apelezi la delegarea sarcinilor poti instala diverse aplicatii pentru gestionarea automata a bazelor de clienti, pentru actualizari pe POS, poti cumpara si POS-uri pentru plati rapide cu un card, poti sa faci programari online rapide cu softuri dedicate. Si cel mai important lucru: invata sa lucrezi cu tehnologia Cloud, te va scuti de foarte mult timp si va avea o multime de avantaje pe termen lung. Din Cloud poti face orice, poti colabora, poti gazdui in cloud orice, informatie, site, poti sa tii in siguranta informatii importante pentru tine si pentru firma.
Citeste carti. Da, poate nu vezi cititul unei carti ca avand legatura cu ideile creative, insa din carti te poti inspira pentru a avea un business mic de succes. In loc sa cauti idei creative si sa nu le gasesti le ai deja oferite pe tava si explicate in zecile de carti pe subiectele care te intereseaza. Trebuie doar sa gasesti cele mai bune titluri si sa le aduci pe masa ta. Dupa care sa le citesti si sa intelegi din fiecare ce ai de facut, de ce trebuie sa faci asa si nu altfel. Tot ce gasesti in materie de idei creative pentru o mai buna gestionare a firmei noteaza si revino la ele cand crezi ca e timpul sa le pui in aplicare.
Spune nu ori de cate ori trebuie. De foarte multe ori antreprenorul care are un business mic vrea sa controleze totul si ajunge sa faca de toate si sa nu aiba timp de nimic altceva. Daca tot spui da la toate sarcinile de indeplinit si te ocupi tot tu de ele vei ajunge sa nu mai faci mai nimic si sa fii obosit, stresat, sa nu te poti concentra la ce ai de facut pe moment. Cand spui nu si inveti sa il spui cat mai des asta nu inseamna ca afacerea sta pe loc. Delegi sarcini oamenilor care le fac mai bine si mai rapid, care au experienta, golesti calendarul de orice fel de intalniri si evenimente inutile, cheltuiesti mai multi bani acasa, cu familia, decat la lucru.