Nu toate ideile de afaceri vor fi unele de succes in 2022

Doua zile ne mai despart de 2022, asa ca multi se gandesc deja la ceva planuri pentru anul ce urmeaza. O idee buna ar fi sa iti faci propria afacere, mai ales ca nici la anul nu vei avea sanse foarte mari sa gasesti ceva mai bun de lucru. In pandemie ideile de afaceri trebuie alese cu mare grija pentru a nu pierde bani si timp fara rost. Nimic nu e sigur in prezent, asa ca ar fi bine sa te documentezi serios si sa incerci sa eviti afacerile care nu iti vor oferi nicio sansa la profit si la o viata fara griji…

Nu ai de unde sti daca o afacere va merge bine sau nu pana nu o pui in practica. Asta e adevarat. Dar poti testa ideile si poti vedea daca acestea vor merge sau nu, poti face un plan de afaceri pentru ideile tale de business si analize ca sa descoperi ce business va fi potrivit pentru o lume cu totul altfel decat o cunoasteam inainte. Ca sa nu mai pierzi timp cautand acele idei de business pe care sa le eviti ti-am pregatit o lista cu afaceri de evitat in 2022 si poate si in urmatorii trei sau patru ani.

Afacere bazata pe SaaS neproprietar. SaaS sau software-ul ca serviciu este un cunoscut model de licentiere si livrare a unor softuri, se fac practic abonamente si exista gazduire centrala. E un fel de software la cerere, bazat pe web sau gazduit pe web. Varianta neproprietara nu este o idee prea buna de business pentru ca piata e si asa suprasaturata, nisa e extrem de stramta si cam toata lumea care putea oferia sa ceva si inova cumva, cat de putin, a facut-o pana acum. Poti, pe de alta parte, sa te folosesti de SaaS, dar doar daca vii cu o inovatie pentru 2022, cu un lucru unic, cu tehnologii proprietare de foarte buna calitate, pe care le pot folosi anumiti indivizi din publicul tinta. Intai gandesti foarte bine ce ai de facut, petreci cateva luni gandind o noua modalitate prin care ajuti oamenii care au nevoie de tine, asa cum altii nu o pot face, si de abia dupa ce ai planul clar si vezi ca e si eficient, fiabil il pui in aplicare si astepti rezultate.

Servicii care implica folosirea de limuzine in diverse ocazii speciale. Cand auzi de limuzina te gandesti la lux, dar in pandemie si in plina criza economica nimeni nu se mai gandeste la lux. Nu prea mai ai voie sa ai multi oameni adunati intr-o limuzina din cauza riscului de contaminare, asa ca afacerile, oricare ar fi ele, bazate pe limuzine de inchiriat sunt puse pe hold in pandemie. Poate dupa pandemie, in vremuri mai bune, vor merge foarte bine iarasi, dar pentru 2022 cauta altceva daca vrei sa faci macar un profit minim in fiecare luna si sa nu dai faliment rapid.

Afacere bazata pe calatorii, in turism. Nu e o idee buna in 2022 si nu va fi o idee buna de business ani buni chiar si dupa terminarea pandemiei de COVID-19. In continuare se promoveaza distantarea sociala, masuri foarte stricte in turism si in industria ospitalitatii, asa ca nu ai nicio sansa sa supravietuiesti intr-o astfel de lume. Vestea proasta este ca nici dupa ce nu vom mai avea pandemie lumea nu va fi atat de deschisa la ideea de a calatori si de a interactiona, de a alege turismul ca mijloc de relaxare pentru ca teama de contaminari va ramane…

Saloane. Desi in trecut, pana in pandemie, saloanele de orice tip erau o idee de afacere foarte buna si stabila, care garanta venituri destul de bune, in prezent, din cauza pandemiei, e cea mai proasta idee de business pentru 2022. Clientii nu vor mai fi in numar atat de mare pentru ca se tem de contaminari, mai e si distantarea sociala, numarul redus de clienti pe care ii poti servi, perioadele in care s-ar putea sa avem iarasi lockdown si nimeni nu va mai trece pragul salonului. Asadar, daca nu vrei sa risti sa pierzi bani si timp evita afacerile cu saloane in 2022 si in urmatorii trei sau patru ani.

Servicii de plimbat catei, animale de companie. Pandemia ne-a invatat ca, daca ai un animal de companie pe care trebuie sa il plimbi zilnic, esti salvat si poti sa mai iesi din casa in care inebunesti. Asa ca serviciile de plimbat caini, de exemplu, nu vor fi o idee buna intr-un 2022 care se anunta mai dezastruos decat 2021 din perspectiva pandemica. Poate vor fi la mare cautare peste cinci sau zece ani, daca vom scapa si atunci de pandemie, dar in 2022 e clar NU pentru acest tip de afaceri. Oamenii se feresc in continuare de interactiuni, asa ca nu vei avea nicio sansa sa faci ceva profit dintr-o astfel de afacere.

Magazine on-line care vand produse de la alte branduri. Nu e o idee de afacere buna deloc. Multe branduri isi vand propriile produse pe site-urile lor, nu mai merg la site-uri mari ca sa isi vanda un produs. Plus ca nu ai cum sa concurezi deja cu portaluri care vand o multime de produse si care au o vechime uriasa pe piata. Asa ca daca te gandeai sa iti faci o afacere cu un site de e-commerce tip integrator pentru 2022 ar trebui sa regandesti ideea si sa te orientezi spre altceva mai profitabil.

Afaceri cu evenimente, organizare de evenimente private. Este o idee extrem de proasta sa te avanti intr-o astfel de afaceri in plina pandemie. Nu stii sigur daca poti onora cererile care vin de la putinii clienti care mai organizeaza evenimente, nu stii nici daca vei putea organiza evenimentele datorita restrictiilor impuse de autoritati. Plus ca lumea se teme in continuare si nu vei avea prea multi doritori de evenimente mari, cele care se mai fac sunt in general restranse, cu un numar foarte mic de oameni. Furnizorii nu vor fi in stare nici ei sa te mai ajute ca inainte pentru ca au si ei problemele lor, mai ales ca e si criza economica si va fi mai greu cu platile si banii si in urmatorii doi ani cel putin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *