Site icon RATB

Ideologii politice interesante de care nu ai auzit pana acum

Ideologiile politice imbraca forme diferite in functie de tara sau cultura in care apar

Orice partid politic are la baza o ideologie. Ideologia este un fel de set de reguli si idei care reusesc sa ghideze niste actiuni politice. E complicat sa intelegi ideologiile politice daca nu esti pasionat de politica.

O ideologie politica poate evolua, poate sa fie schimbata la un moment dat, ideile se pot regandi pentru o coerenta ceva mai mare. Ideologiile politice clasice sunt completate astazi de o multime de ideologii noi, aparute ca urmare a unor evolutii firesti la nivel politic si social. Multe sunt destul de interesante si in acelasi timp ciudate.

Primul care a adus in discutie termenul de ideologie politica a fost Destutt de Tracy. El a descris ideologia politica drept totalitatea sistematica a ideilor care apartin unui grup, reflecta clar interesele sale. Ajunsa la maturitate, ideologia politica va face parte din constiinta politica a grupului, avand o parte teoretica si o latura actionala (doctrina si normele de infaptuire).

Mai putem vedea ideologiile politice si ca totalitatea ideilor sau a conceptiilor care formeaza partea teoretica a unui curent, a unui anumit sistem.

Indiferent ce fel de ideologii politice am analiza vom observa ca orizontul ideatic al acestora este unul destul de coerent, multe sunt chiar geniale si au reusit sa ramana in istorie si sa fie folosite, grupurile sa se raporteze la ele pana in ziua de astazi. Ca in orice fel de incercare de impunere a unor idei au fost si multe doctrine si inca mai sunt despre care nu prea poti spune ca sunt atat de reusite. Cateva dintre cele mai ciudate si mai interesante le aveti mai jos.

1. Anarho-primitivism. Nu mai alergam dupa animale si le vanam, nu mai culegem fructe si bunatati de prin paduri, acum avem totul pe tava, avem ferme, animale pe care le crestem langa noi, aprindem focul cu lemne cumparate si avem la benzina si petrol cat sa mergem pana in Antarctica si inapoi. Ideologia politica anarho-primitivism isi propune sa readuca omenirea la origini si sa o arunce intr-un fel de anarhie controlata.

Cei care cred in aceste idei sunt impotriva tehnologiei si industriei, care ne-au inrobit, singura noastra scapare fiind intoarcerea la natura, la primitivism. Cu astfel de ideologii cu siguranta te gandesti de doua ori inainte sa mai intri pe Facebook sau sa incerci sa mai pierzi timp pe smartphone. Ar fi o idee sa ne reintoarcem la simplitate, insa ideea de anarhie si de lipsa de guverne nu prea e buna si de aceea ideologia e data doar ca exemplu de „asa nu”.

2. Venitul de baza universal. Mark Twain, celebrul scriitor, avea o vorba: lipsa banilor este radacina raului din lume. Si are dreptate pentru ca venitul mediu al oamenilor care muncesc e foarte mic. Ce putem face? Hai sa dam tuturor un venit de baza universal, o suma de bani pe care sa o primeasca oricine, indiferent ce face si nu face. Ideologia politica isi propune sa ofere venituri tuturor ca sa se descurce in viata de zi cu zi.

Fara munca, fara efort, lunar ai bani si faci ce vrei cu ei. Aceasta schimbare nu va reduse ecartul dintre saracime si bogati, dar va ajuta clasa de mijloc sa cumpere tot ce vrea si sa cheltuiasca si mai mult, sa se imbogateasca. Marea problema este de unde vin banii si cum facem sa nu profite cei smecheri, baietii care se descurca si fara munca. E o ideilogie progresista puternica, dar nu o vom vedea implementata sau abordata prea curand. Lumea trebuie sa munceasca si sa castige atat cat poate, dupa capacitatile de munca. Banii fara munca nu ar trebui sa existe.

3. Ilegalismul. Aceasta ideologie politica are o idee simpla: crima este doar o alta parte din viata. Seamana mult cu alte ideologii anarhiste, nu se face o diferenta intre cei care isi castiga banii prin munca si cei care ucid oameni ca sa aiba bani. A nu se intelege ca ilegalismul promoveaza crima, nu o incurajeaza, dar nici nu ii expune pe cei care sunt faptasii unor crime teribile. In natura, ca sa supravietuiesti, trebuie sa mai si furi. Dar asta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa sparga banci ca sa supravietuiasca si sa faca orice pentru a avea bani.

4. Comunitarianismul. E o ideologie politica aparuta prin secolul 19, in Marea Britanie. Ea a influentat gandirea estica si seamana cumva cu o alta ideologie foarte populara, colectivismul. Comunitarianismul pune accent mai mult pe comunitate, grupul unit ia decizii mai bune decat individul. Tarile care au aderat la aceasta ideologie sunt mult mai prospere si au incredere in conexiunile familiale si in grupuri. Drepturile individuale si gandirea individuala nu sunt limitate, fiecare poate sa actioneze liber, daca doreste acest lucru. Dar raportarea faptelor sale se va face mereu cu gandul la comunitate si la grupuri.

Exit mobile version