Site icon RATB

Imunitatea de turma. De ce este in continuare aproape imposibila?

Imunitatea de turma este calea cea mai sigura spre disparitia pandemiei de COVID-19. Insa este aproape imposibila astazi

In ultimele luni s-a tot discutat despre imunitatea de turma. De cand ne confruntam cu SARS-CoV-2 si cu pandemia de COVID-19 autoritatile si oamenii de stiinta au tot sperat sa avem, la un moment dat, o imunitate de turma. O astfel de imunitate s-ar obtine daca avem o vaccinare de peste 60-70% din populatie la nivel global sau la nivel local, national sauu sa ajungem la aceste procente prin trecerea efectiva prin boala.

Obtinerea imunitatii prin vaccinare nu duce neaparat la aparitia imunitatii de turma. Asta pentru ca anticorpii pe care ii avem, chiar si dupa ce am trecut prin boala, nu sunt suficienti pentru a garanta imunitatea de turma in perioada urmatoare…

Suntem deja in al doilea an de pandemie si vom trece si in al treilea cu siguranta. Vaccinarea nu are un ritm atat de alert, oamenii sunt din ce in ce mai sceptici pe masura ce apar noi studii legate de eficienta vaccinurilor si de raspandirea si „puterea” SARS-CoV-2. Plus ca apar mereu noi variante de SARS-CoV-2 cu mutatii din ce in ce mai multe si imunizarea copiilor este intarziata.

In aceste conditii imunitatea de turma va intarzia sau nu va aparea niciodata. Imunitatea de turma este semnul clar ca pandemia este pe sfarsit. Cand va fi atinsa si daca va fi atinsa, nu se stie. Vaccinarea ajuta doar la franarea unei raspandiri accelerate a noului coronavirus, nu mai apar forme atat de grave, terapiile intensive nu mai sunt atat de sufocate de pacienti in stare grava. Pe viitor, in lipsa unei imunitati de turma, COVID-19 va deveni o boala endemica, exact cum e si gripa.

Noua stare de normalitate nu va include deloc imunitatea de turma. Nu e clar daca vaccinarea chiar previne transmiterea rapida a virusului. Vaccinurile administrate astazi sunt eficiente cand vine vorba de imbolnavire si de forme severe ale bolii, de la nivelul infectarilor nu sunt suficiente date. Cu alte cuvinte nu se stie daca vaccinat fiind te vei infecta sau nu, atunci cand nu ai facut deja boala. Sau nu se stie clar daca nu poti raspandi in continuare virusul daca ai fost infectat intre timp, pana cand vaccinul a inceput sa isi faca efectul.

Imunitatea de turma devine relevanta doar atunci cand avem un vaccin care blocheaza transmiterea in mod real. Si cum nu avem asa ceva acum, singura cale spre imunitatea de turma reala este vaccinarea tuturor oamenilor. Eficienta vaccinurilor ar trebui sa fie, teoretic, de 100% in permanenta doar ca sa speram la o imunitate de turma in viitorul apropiat.

Daca avem un vaccin care blocheaza transmiterea virusului si cu eficienta de 70% va fi bine, insa si asa tot vom avea un virus care infecteaza destul de repede intre timp. Vaccinarea si coordonarea globala in privinta vaccinarii nu au ajutat deloc. Se distribuie prea putine doze, populatia este vaccinata gradual, multi nu se vaccineaza desi au cum si sunt in pericol mereu. Nici macar tinerii nu sunt asa de receptivi la ideea de vaccinare, asta desi autoritatile din toate tarile incearca sa ii atraga cu tot felul de „recompense” pentru a putea obtine intr-un final o imunitate de turma locala. Si cu cat mai multe zone unde avem imunitate de turma, cu atat drumul spre imunitatea de turma globala e mai scurt si mai usor.

Alt aspect important legat de imunitatea de turma este structura geografica. Nicio tara si nicio populatie nu e doar o insulita izolata. Comunica cu alte tari, are alti vecini geografici. Degeaba avem zone unde toata lumea s-a vaccinat daca in jurul tarilor respective sunt alte tari unde rata de infectare e foarte mare. Si peste toate aceste probleme, noile mutatii pot sa dea nastere unor variante de SARS-CoV-2 rezistente la „atacul” din partea vaccinurilor si sa previna instalarea unei imunitati excelente.

In Brazilia am avut exemplul tipic de sperante false puse in aceasta imunitate de turma. Din mai pana in octombrie anul trecut a scazut numarul de infectari si toata lumea s-a gandit la imunitatea de turma. Peste 60% din populatia Braziliei se infectase in 2020. Asa ca te-ai fi asteptat la imunitate de turma mai mult ca sigur. Dar din ianuarie 2021 au reaparut foarte multe cazuri de infectare.

Asta pentru ca aparut varianta P.1 a noului coronavirus si asa infectarea nu prea a oferit nicio protectie in privita unor reinfectari. O rata prea mare a imunitatii poate duce la o presiune selectiva, ceea ce ar favoriza variante ce pot infecta oameni care au fost deja imunizati. Ca sa ajungi sa previi infectari cu noile variante trebuie sa vaccinezi rapid si cat mai mult posibil din populatie.

Si mai e ceva. Infectarile cu SARS-CoV-2 si vaccinarea nu ofera imunitate pe viata. La vaccinare te astepti sa ai pana la opt luni de imunitate, la infectarile normale si mai putin, nu se stie exact cat. Ca sa ai intr-adevar imunitate de turma trebuie sa ai si niste vaccinari peste o perioada de timp clara ca sa mentina numarul de anticorpi cat mai aproape de limite normale.

Dintre toate tarile de pe glob la acest moment Israelul e cel mai aproape de imunitatea de turma. Dar interactiunile dintre oameni cresc pe masura ce au loc vaccinarile si relaxarea restrictiilor impuse in trecut, deci riscul de reinfectari creste si imunitatea de turma iarasi nu mai face parte din scenariul din viitor.

Distantarea sociala, purtarea mastii in permanenta, chiar si in spatii deschise unde sunt prea multi oameni, regulile de igiena personala stricte, toate pot contribui la obtinerea imunitatii de turma. Componenta sociala e cea mai importanta in lungul drum spre imunitatea de turma si e si cel mai dificil de „modelat” in asa fel incat sa avem intr-un final si o pandemie care intra in cele din urma in istorie si ramane acolo.

Exit mobile version