Accesul la Internet nu mai este de multa vreme un lux pentru multi locuitori de pe Glob. Prin tehnologii moderne si prin investitii intr-o infrastructura stabila si usor de dezvoltat s-a ajuns la o acoperire extrem de buna din perspectiva accesului la servicii de Internet de calitate. Sunt multe zone in care avem viteze excelente la internet, dar si unele in care viteza obtinuta lasa de dorit. Acolo se cer si investitii si mai multa atentie acordata conectivitatii.
Cand vrei sa lucrezi ceva important ai nevoie, pe langa un calculator cu o configuratie puternica, si de acces la Internet de mare viteza, o conexiune stabila si foarte simplu de obtinut si utilizat. Conexiunea la Internet depinde de multi factori, cel mai important ca sa o ai este existenta unui provider de internet cu servicii premium in zona ta. Daca in trecut nu prea aveam multi provideri de internet, astazi avem si companii de telefonie mobila, si companii care ofera servicii fixe, companii cu pachete complete de servicii fixe si mobile pe partea de Internet, deci avem de unde alege.
Sunt tari si regiuni unde providerii de internet ajung sa asigure viteze medii de download de peste 100 Mbps, tari care abia ating 10 Mbps, in special cele din zone in care accesul la internet nu este prea important pentru autoritati. Prioritar ar trebuie sa fie tocmai accesul la Internet si la informatie, viteze cat mai mari si eficienta sporita productivitate atinsa prin intermediul acestora. Nu poti avea pretentii la rezultate foarte bune atat timp cand nu ai cum sa asiguri viteze decente la servicii de internet pentru marea majoritate a populatiei active.
Care tari stau mai bine la Internet si la viteze?
1. Taiwan. Este un teritoriu oficial si autonom in China si s-a laudat nu de putine ori cu o viteza medie de pete 85.02 Mbps. Toate marile orase au conexiuni FTTP, insa in multe regiuni rurale viteza la internet e sub medie.
2. Singapore. Are economie digitala vibranta, vitezele la internet ating si 71 Mbps in medie. Peste 4.3 milioane de locuitori de acolo sunt activi social pe telefoane, 85% din populatie are conexiune la internet activa.
3. Jersey. Este in insulele Channel, nu este atat de cunoscut acest teritoriu, dar se lauda adesea cu viteze medii de acces la internet de pete 67 Mbps. Avand in vedere ca e o zona destul de indepartata si de izolata fata de tarile importante din aceasta lista, viteza e chiar de invidiat. Dar se putea si mai bine, desigur.
4. Suedia. Deja suntem la alt nivel, in Suedia viteza medie ajunge si la 500 Mbps, exista deja si un provider de internet ce ofera 10Gbit/s, ceva ce nu am vazut nici in Romania. Si da, nu e o oferta pentru vreo companie, e pentru clientii obisnuiti, poti sa iti tragi fibra optica moderna si cu aparatura necesara ai 10Gbit/s fara probleme acasa, in toata casa.
5. Danemarca. Are infrastructura foarte dezvoltata pe partea de Internet, viteza medie e de 50-60 Mbps, maxim 106 Mbps, se afla cam pe locul cinci-sase in topul celor mai bune viteze medii.
6. Japonia. E printre cele mai populate tari de pe aceasta lista, cam toata lumea acolo sta pe Internet cat e ziua de mare, viteza medie de download e de 42.77 Mbps.
7. Romania, Islanda, Ungaria, Elvetia, Spania, Norvegia, Franta, tari cu viteze mari la internet. In Romania avem peste 150 Mbps viteza, Islanda are doar 124.54 Mbps viteza medie, Ungaria putin peste 108 Mbps, Elvetia are 104.17 Mbps, Spania 102 Mbps, Norvegia putin peste 99 Mbps si Franta doar 97.94 Mbps.
La polul opus al clasamentului se afla Turcia, cu 24.28 Mbps, Georgia, cu 24.38 Mbps, Grecia, cu 26.31 Mbps si Albania, 28.40 Mbps, in vreme ce Ucraina are putin peste 52 Mbps viteza media la Internet.
Ca sa intelegem acest clasament trebuie sa ne uitam si la puterea economica a tarii si la posibilitatile populatiei de a achizitiona servicii de Internet. Viteze mai mari ai in tari unde e populatie multa cu putere financiara medie si unde serviciile sunt foarte cerute, ai cum sa faci investistii din incasari si cererea e din ce in ce mai mare.
Pe de alta parte, avem viteze mai mici acolo unde nici nevoia populatiei nu este una atat de mare, lumea se multumeste si cu viteze mai mici, unde infrastructura ori nu permite dezvoltarea, ori nu exista fonduri necesare pentru aceasta. Cu timpul vor creste vitezele pe masura ce tehnologiile de acces si de dezvoltare vor fi mai accesibile, asta e sigur.