Cand ajungem intr-o tara straina, in care nu am mai fost niciodata, primul lucru pe care il vom observa, in afara de oameni si cultura deosebita, va fi mancarea. Fiecare zona are bucataria sa, are preparate unice si gustoase, bauturi, feluri de mancare simple sau complexe care de abia asteapta sa fie gustate si apreciate la adevarata lor valoare. Sunt insa multe tari care au o mancare exceptionala si preparate pe care trebuie sa le gusti macar o data in viata, care se remarca pana la urma prin bucataria traditionala de acolo.
Cea mai buna mancare din lume este la tine acasa, in tara ta. De la premisa asta plecam. Suntem obisnuiti cu mancarea din regiunea noastra, o stim, am testat-o in toate felurile si iubim bucataria noastra traditionala. Dar asta nu ne impiedica sa mancam si altceva, bunatati din tarile unde ajungem. Bucatariile internationale sunt pline de preparate pe care s-ar putea sa le cunoastem sau nu, dar pe care le vom aprecia si le vom manca de placere ori de cate ori le intalnim. In ce tari avem mancare buna si de calitate, pentru toate tipurile de clienti?
In Cuba. Cuba e tara unde se mananca bine, sanatos, unde preparatele sunt satioase si pline de substante benefice pentru organism. Putem savura niste preparate din orez negru si fasole, sandvisuri cubaneze, placinte cu carne traditionale, tocana de naut, friptura in oala cubaneza, carne de vita trasa la tigaie cu legume si niste ulei de masline, dar si deserturi care contin caramel.
Mancarea din Cuba e unica si delicioasa, influentele bucatariei cubaneze sunt spaniole, africane, Marea Caraibelor isi aduce si ea contributi la felurile de mancare servite acolo. Oamenii primitori de abia asteapta sa iti impartaseasca din secretele bucatariei si fiecare preparat este evidentiat cum nu se poate mai bine.
In Franta. Stim deja ca in Franta mancarea e totul, e importanta. In 18 regiuni avem vin si derivate din vin, nu ai cum sa mananci ceva din bucataria frantuzeasca fara sa ai si un vin bun pe masa, de care vrei tu. Numai daca te uiti la cate restaurante cu stele Michelin sunt in Franta iti dai seama ca ai de-a face cu o bucatarie impecabila si cu feluri de mancare pe care nu ai cum sa le ratezi.
Cine nu isi doreste sa incerce macar o data o tocana de vita cu niste legume proaspete, totul scaldat in niste vin si mirodenii specifice, supa de ceapa franceza, pui fiert cu vin si ciuperci, cu un sos delicios, cu ceapa si usturoi. Nu avem cum sa nu amintim de celebrul ratatouille, legume inabusite excelente, escargot, Macaron, o prajitura foarte dulce pe baza de bezea, de un sufle de ciocolata sau un ecler aromat sau de un Crème Brûlée delicios. Pe langa toate acestea avem branza de toate felurile, cascaval, de painea baguette cu un gust deosebit. Si ca sa incheiem in acelasi ton bucataria frantuzeasca e cunoscuta si pentru clatitele unice in lume, care merg foarte bine cu un vin bun la finalul unei mese delicioase.
In Israel. Daca nu ai fost in Israel si ajungi aici prima data vei fi surprins de ceea ce poate oferi bucataria israeliana. Iti incepi ziua frumos cu un shakshouka, oua posate in sos de rosii, cu ardei iuti, iuti, ustoroi, paprika, piper si alte condimente locale. Continui cu o saorma sanatoasa in laffa, cu legume si carne din belsug intr-un fel de pita, cu un humus cald, cu ciuperci, cu diverse tipuri de carne. Iei si un falafel, niste bilute din aluat prajite cu naut si fasole, niste sarmale israeliene, cu niste orez, condimente, lamaie, ulei de masline, iaurt, alaturi de o salata israeliana cu legume si ardei iuti. La desert niste paine traditionala cu niste gem si niste halva iti vor tine de foame multe ore.
In Japonia. Bucataria asiatica este excelenta, doar in Tokyo avem 230 de restaurante cu stele Michelin. Japonezii stiu cum sa dea gust mancarii, stiu cum sa gateasca foarte bine si sanatos si speranta de viata acolo a ajuns la 85 de ani in medie. Bucataria japoneza e dominata de tot felul de sushi, peste umplut cu niste orez sau cu alte tipuri de umpluturi, se remarca si clatitele japoneze unice i lume, ramen, taieti cu legume si carne bucati, soba, cu multi taitei, orezul cu un curry japonez si tempura, fructe de mare fripte cu legume.
Ca sa nu fie prea uscat totul merge si o supa miso, un shabu shabu, o tocanita cu legume si carnita gatita in bulion si servita alaturi de ponzu. Incheiem cu un katsudon, un bol plin de orez cu un cotletel de porc, oua si multe alte ingrediente.
In Grecia. In Grecia sigur se mananca bine si sanatos, bucataria mediteraneeana este la ea acasa, are preparate originale si foarte bune. La masa in Grecia nu ai voie sa te grabesti, savurezi si incerci sa te bucuri de experiente, de gusturi, de relaxare. Incepi ziua cu o cafeluta greceasca, un fel de cafea turceasca, mica, dar puternica, cu un iaurtel gras grecesc cu miere si o salata de fructe proaspete alaturi.
Peste zi putem manca dolmade, vita de vie umpluta, salate grecesti cu tot felul de legume si usturoi, ulei de masline, feta, capere, condimente, feta fripta cu miere, dar peste in stil grecesc cu lamaie, ulei de masline, condimente, un miel gatit la perfectie, pana cade carnea de pe os.
Din bucataria greceasca mai amintim mezze, niste aperitive bune si dragute, paine greceasca traditionala, supa de naut, tzatziki, humus, musaca, cu legume si carne, kebab grecesc, frigaruiele de legume in stil grecesc. O baclava proaspata, fierbinte, va adauga un plus de savoare meniului grecesc si il va completa perfect