Detinatorii de Bitcoin s-au inmultit de la un an la altul si vor fi din ce in ce mai multi

Inca de la crearea sa, in 2009, Bitcoin, moneda virtuala descentralizata mondiala sau criptomoneda, a devenit foarte atractiv pentru oamenii de afaceri si investitori. Daca la inceput erau doar cativa oameni care investeau activ in Bitcoin si erau implicati in procesul de „minare”, astazi, in toate tarile, sunt cateva sute sau mii de detinatori de Bitcoin.

Cu o valoarea de peste 61.000 de dolari pe unitate in aprilie 2021, Bitcoin s-a dovedit a fi cea mai buna investitie pentru cei care isi doresc sa aiba o moneda virtuala care sa valoreze mai mult decat orice fel de monede existente pe piata. Avem deja si cateva tari unde numarul celor care au Bitcoin este foarte mare si care se pot lauda cu din ce in ce mai multa lume interesata de Bitcoin.

Bitcoin e moneda digitala cea mai populara astazi. Ea se foloseste de o tehnologie speciala de criptare ce asigura tranzactii in cadrul infrastructurii proprii, o baza de date on-line distribuita in permanenta, blockchain. Platile de la o entitate la alta sunt simple, nemijlocite, peer tot peer, mai ieftine si sigure de fiecare data. Fara banci, fara procesatori de plati, toate tranzactiile de sistem se petrec in mod direct intre portofele digitale, verificarile lor fiind posibile prin intermediul tehnologiilor blockchain.

Si cand ai un astfel de sistem foarte bine pus la punct atractivitatea monedelor virtuale e fireasca. Tarile importante se pot lauda deja cu investitori in Bitcoin si cu oameni care incearca activ sa obtina un profit de pe urma monedelor virtuale, fiind detinatori de Bitcoin. Care ar fi tarile care au cei mai multi detinatori de Bitcoin?

Turcia. Este tara europeana cu cel mai mare numar de detinatori de Bitcoin. 18% dintre turci fie detin, fie tranzactioneaza monede virtuale, peste media de 9% inregistrata la nivel european. Cam o cincime dintre locuitorii Turciei detin monede virtuale si asta pentru ca Turcia e deja o tara care recunoaste valoarea si importanta Bitcoin si incearca sa se adapteze la toate schimbarile din sfera digitala, inclusiv la prezenta unor criptomonede pe piata locala.

Si nu e ceva iesit din comun ca Turcia si-a indreptat atentia spre Bitcoin. Ea trece printr-o perioada nefasta din punct de vedere economic, valorile ratei inflatiei sunt foarte mari, lira turceasca a cunoscut o devalorizare puternica de 20% in 24 de ore. Interesul tinerei generatii pentru tehnologiile moderne a dus la acest boom al detinatorilor de criptomonede in Turcia.

SUA. Nu e nicio surpriza faptul ca SUA se afla pe aceasta lista. Spre deosebire de alte natiuni cei care detin sau tranzactioneaza Bitcoin sunt mai putini la numar, doar 5% din intreaga populatie are Bitcoin. Si e putin daca ne gandim cat de multi oameni traiesc in SUA. Tara are si cele mai multe noduri din tara pentru Bitcoin, are si un numar mare de proiecte legate de blockchain. Plus ca avem si oameni care tin portofelele virtuale pline de Bitcoin pe teritoriul SUA. Valoarea monedelor virtuale depaseste lejer catea miliarde de dolari americani pe teritoriul SUA. SUA ramane tara cu un numar urias de detinatori de monede virtuale si are cel mai mare numar de detinatori activi de Bitcoin.

Germania si Malta. In Germania doar 8% din populatie are criptomonede, se cumpara usor Bitcoin de pe platforme active in zona U.E., accesul la monede virtuale e foarte simplu. Germania se pozitioneaza totusi imediat dupa SUA daca ne gandim la distributia nodurilor, avand peste 1895 de noduri, cam 20.07% din toata reteaua Bitcoin.

De cealalta parte, Malta si autoritatile de acolo sustin folosirea de monede virtuale si proiectele blockchain, au si legislatie permisiva si simplu de pus in aplicare. Deja Binance, o companie uriase care se ocupa de tranzactionari de criptomonede s-a relocat in Malta. Nu se stie suma care este in portofelele Binance, dar e foarte mare din ce se pare.

Japonia. A fost prima tara din lume care a oferit un statut legal criptomonedelor si Bitcoin. Are si legislatie foarte bine pusa la punct pentru folosirea criptomonedelor si pentru blockchain. Cat despre distributia nodurilor, Japonia opereaza doar 194 de noduri, adica 2.05% din intreaga retea Bitcoin. Cu o afinitate destul de mare pentru tehnologie, Japonia continua sa uimeasca zi de zi si sa „adune” tot mai multi detinatori de Bitcoin.

Dincolo de toate aceste estimari si cifre, nu putem sti exact un numar fix de detinatori de Bitcoin dintr-o anumita tara. Chiar daca ai sondaje despre criptomonede si incerci sa analizezi nodurile de distributie din reteaua Bitcoin, nu ajunsi decat la niste presupuneri. Realitatea va fi mereu alta. Unele tari din America de Sud si din Europa de Est au interes mai mare in privinta detinerii de criptomonede, dar trebuie sa se tina cont si de puterea de cumparare a tarilor.

Bitcoin ramane cea mai scumpa criptomoneda de pe piata. Chiar daca ajungi sa cumperi o zecime din valoarea sa ar fi prea mult pentru cineva care are o moneda nationala depreciata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *