Cele mai performante sisteme de educatie pun elevii pe primul loc

Educatia este foarte importanta pentru individ, dar si pentru societate. O educatie de calitate depinde in mare masura de sistemul de educatie dintr-o tara si de modul in care a fost gandit.

Sunt sisteme de educatie care reusesc sa ofere tot ce trebuie pentru orice fel de elev sau student si sanse mai mari in gasirea unui loc de munca dupa absolvire si sisteme care sunt incapabile sa formeze oamenii, adultii de maine.

Un sistem de educatie cuprinde tot ce tine de scoala publica sau privata la nivel local si national. Legislatie, politici, fonduri publice, alocarea se resurse, facilitati, resurse umane, contracte, carti si computere, resurse pentru predare, iata doar cateva exemple de lucruri ce fac parte dintr-un sistem de educatie. In fiecare tara avem sisteme de educatie diferite, bazate pe o cultura si pe o perceptie diferita fata de educatia fundamentala. Care sunt cele mai bune?

1. Sistemul de educatie din Finlanda. In ultimii ani am auzit atat de multe despre sistemul de educatie finlandez si a fost dat exemplu de n ori. Este cel mai bun si mai eficient din lume. De ce e atat de bun sistemul de educatie de acolo?

Pentru ca accesul la educatie chiar e gratuit, pentru ca elevii invata fix ce le trebuie la scoala, pentru ca sistemul se orienteaza dupa cercetarea educationala americana si dupa filosofi si se lasa inspirat de aceste lucruri, de idei. In fiecare an, anul scolar tine doar 190 de zile, sunt principii de baza pe care toata lumea le respecta, fiecare elev isi alege calea de studiu si disciplinele preferate, care il ajuta sa se dezvolte.

In Finlanda, la inceput, intre 0-6 ani totul se invata prin joaca, nu e nevoie sa mergi la scoala. De la 7 ani ai educatie de baza, vreme de noua ani, curriculumul se schimba mereu in functie de nevoile fiecarui individ in parte. Mesele sunt gratuite, la liceu avem un invatamant general si unul vocational. La cel general alegi ce vrei sa studiezi, la cel vocational stii deja ce job vrei sa ai si te orientezi spre invatarea de abilitati, deprinderea de competente, inveti sa faci lucruri practice. La universitate avem iar invatamant gratuit.

Universitatile sunt generale si unele de stiinte aplicate, pentru aplicatii practice. Si mai e ceva. Finlandezii pun pret pe educatie si o considera foarte importanta, se implica in educatia copiilor si a tinerilor cat pot de mult.

2. Sistemul educational din Japonia. Japonia e pe locul doi la educatie, se lupta mereu cu un sistem ceva mai spartan, in Coreea de Sud, insa castiga de fiecare data. Sistemul japonez de invatand este mai degraba unul clasic, cu note de modern, pune accent pe intelegerea nevoilor elevilor dintre 5 si 14 ani.

Educatia in Japonia este la fel de importanta ca in Finlanda, se aloca bani multi si resurse importante, elevii merg la scoala de placere si se incearca mereu metode interesante de predare si de invatare. E si o disciplina pe care s-ar putea sa nu o vedema atat de drastic aplicata in Finlanda, tipica unei culturi destul de rigide, cum e cea japoneza. Educatia privata e la moda prin liceu si in universitati, institutiile de invatamant pregatesc oameni care sa poata lucra in domenii tehnologizate puternic, se invata mai multe stiinte exacte si moderne si ies foarte multi ingineri de pe bancile universitatilor moderne.

3. Sistemul de educatie din Coreea de Sud. Coreea de Sud incearca sa acorde o atentie sporita elevilor intre 5 si 14 ani si sa ii inteleaga, la fel cum se intampla si in Japonia. Coreea de Sud este foarte competitiva in ceea ce priveste invatarea si predarea in clase, e printre primele la matematica, la stiinte. Educatia pentru coreeni e un fel de obsesie, ei vor sa fie cat mai educati si investesc enorm in scoli, private si publice, sprijinite mereu de guvern. Mersul la facultate este obligatoriu pentru coreeni, educatia inalta este luata in serios, chiar foarte serios.

Ca sa ai pozitie economica foarte buna trebuie sa fi mers la facultate, e o mandrie pentru orice familie sa aiba membri care au terminat facultati bune si care lucreaza. Presiunea este uriasa pentru cei care intra la facultate sau dau la facultate, asta pentru ca tara are nevoie de specialisti cu studii superioare foarte buni ca sa faca fata concurentei existente intre tari in anumite domenii de top.

4. Sistemul educational din Danemarca. Danemarca are deja o traditie a scolii private, sistemul educational de acolo este unul solid, bazat pe valori si principii clare. Educatia este gratuita de la 5-6 ani pana la 15-16 ani, iar dupa liceu poti face si facultate, daca vrei.

Educatia secundara dureaza pana la 18-19 ani, este tot gratuita, nu e obligatorie, iar elevii au foarte multe optiuni din care pot alege pe cea mai buna. Si aici avem institutii de invatamant generale si unele vocationale, orientate mai degraba spre invatarea unei meserii. La universitate poti merge pe studiu in academii de business, in institutii educationale maritime, in universitati obisnuite, generaliste sau in cele specializate pe arhitectura si pe arte.

Lasă un răspuns