Site icon RATB

Indicatori obisnuiti si ciudati care anunta recesiunea

Indicatori recesiunii sunt de multe ori mai putin evidenti si trebuie cautati si in alta parte

O realitate a unui prezent pe care nu am fi crezut ca il vom trai niciodata dupa momentul 2008 si criza economica grava de atunci, noua criza economica aparuta pe fondul unei crize medicale fara precedent nu da semne ca va disparea prea curand.

Crizele economice vin si trec la un moment dat, au un ciclu firesc, niste faze clare pe care specialistii le pot intui usor cu ajutorul unor indicatori simpli.

Cea mai grava faza a crizelor economice ramane recesiunea. Atunci cand avem si inflatie foarte mare si posibile disponibilizari, lipsa banilor si o incetinire a productiei nationale si globale, daca avem crize economice ce afecteaza toata planeta. Recesiunea poate fi prevazuta si efectele sale prevenite mai usor daca stim la ce indicatori sa ne uitam.

Orice criza economica are o perioada de stagnare, care urmeaza dupa un inceput abrupt, puternic, dupa un soc initial care destabilizeaza totul la nivel de macroeconomie si de microeconomie. Dupa o perioada destul de lunga de stagnare urmeaza in mod firesc recesiunea, inflatia foarte mare, cu o serie de cauze complexe care nu tin neaparat doar de mersul economiei in contextul crizei.

Odata instalata recesiunea avem productie scazuta, investitii care nu mai apar si sunt mult reduse, afacerile trec prin perioade de stagnare, toata activitatea economica dintr-o tara este oprita pentru n luni sau ani.

O definitie exacta a recesiunii nu avem, dar specialistii se refera la ea ca la o perioada caracterizata prin cresterea negativa a PIB-ului in doua trimestre consecutive. Nu avem revenire economica si relansarea economiei pana cand nu vedem iarasi o crestere pozitiva pe PIB.

Prezicerea cu exactitate a perioadei in care incepe recesiunea nu e posibila, dar sunt indicatori clari care pot oferi indicii legate de o posibila aparitie mai devreme sau mai tarziu. Care ar fi acestia?

1. Curba de randament e inversata. Din 2019 am asistat la aceasta inversare pe curba de randament. Acum inversiunea e din ce in ce mai adanca si mai puternica. Ratele la dobanda sunt destul de scazute si va dura pana cand acestea vor reveni la valori normale. Curba de randament ne spune daca avem un risc mare de recesiune si e un indicator buni pentru economisti, mai ales daca vrei sa te pregatesti de ce e mai rau.

Titlurile de creanta pe termen lung au randamente mai mici decat titlurile de creanta pe termen scurt, asta defineste mai bine aceasta inversiune a curbei de randament. Cand va fi urmatoarea recesiune nu se stie foarte clar, dar toti economistii se asteapta la ea in urmatorul an, odata ce am vazut inversiunea pe aceasta curba importanta.

2. Cresterea economiei mondiale incetineste rapid. Economiile globale sunt interconectate prin intermediul activitatilor comerciale. Cam toate statele mari au probleme economice pe fondul unei pandemii care nu da semne de ameliorare. Si cand avem o incetinire destul de mare a economiei mondiale inseamna ca vom avea si recesiuni in toate tarile importante. Tarile dezvoltate si cele cu economii puternice nu o vor resimti la inceput, insa scaderea exista si apare treptat peste tot.

E un indicator excelent pe care orice economist il poate urmari ca sa stie cand vine urmatoarea recesiune. Scaderea globala se datoreaza unei incetiniri la nivel national, recesiunile apar mai degraba din cauza unui cumul de incetiniri si de la o crestere a economiei globale care nu mai este conform anticiparilor deja realizate.

3. Rata somajului in crestere. Cand se apropie recesiunea somajul deja ajunge la cote alarmante. Regula de aur in privinta acestui indicator e urmatoarea: avem o rata cu peste 0.5% intr-un an e bine, ajungem la 4.1% sau mai mult, deja e cazul sa ne ingrijoram. Rata somajului e doar un indicator pe termen scurt, ar trebui sa ne bazam pe el pe termen scurt, dar nu avem de unde sa stim daca pe termen lung nu vine recesiunea.

Daca avem fluctuatii destul de mici in privinta somajului nu vom avea probleme, cand avem somaj care tot creste si creste si apar fluctuatii uriase deja e posibil sa fim in recesiune fara sa ne dam seama la inceput. Nu exista un punct, o linie clara de unde incepe recesiunea, depinde doar de ceea ce vad analistii si de cat de bine sunt interpretati indicatorii.

4. Constructia de zgarie-nori. E un indicator economic ciudat care leaga constructia de zgarie-nori de aparitia unei recesiuni iminente. Ideea unui asemenea indiicator i-a venit lui Andrew Lawrence in 1999, cand a vazut o relatie serioasa intre dezvoltarea acestor cladiri mamut si problemele financiare majore.

Daca tarile isi finanteaza constructii de zgarie-nori, economiile s-ar putea sa nu aiba probleme, daca nu mai apar deloc noi cladiri foarte inalte e bine sa ne pregatim de ce e mai rau. Si numaratul macaralelor poate fi la un moment dat indicatorul excelent ca sa vedem daca vine sau nu recesiunea. Mai putine macarale decat e normal inseamna incetinirea economiei.

5. Cumpararea de lenjerie de corp pentru barbati. Alt indicator interesant si de-a dreptul ciudat este cel care leaga vanzarile de lenjerie de corp pentru barbati de recesiune. Ai vanzari mai putine si in scadere constanta, vine recesiunea. Indicatorul e aparut prin 1970, barbatii privesc lenjeria de corp ca pe o necesitate, nu ca pe ceva de lux, asta insemnand ca vanzarile ar trebui sa fie constante.

Dar cand ai crize economice si vine recesiunea vanzarile scad deodata. Dupa criza din 2008, in SUA, vanzarile de lenjerie de corp pentru barbati au crescut din ce in ce mai mult, semn ca acest indicator e unul pe care te poti baza?.

6. Mersul la frizer, saloane si rata divorturilor. Cand e bine din punct de vedere economic, clientii merg la frizer, ajung in saloane la sase saptamani, in medie, cand vine recesiune sau e criza economica, clientii ajung la frizer la opt saptamani.

Dupa criza din 2008, rata divorturilor a crescut foarte mult. Recesiunea e anuntata si de rata crescuta a divorturilor, cauzata in mare parte de somaj si de neintelegeri plecate de la bani, de la stat prea mult timp in aceeasi locuinta, prea multe ore pe zi.

Exit mobile version