Inflatia este un dezechilibru in economia nationala pe care nu si-l doreste nimeni. Preturi mai mari, cresteri greu de controlat si putere de cumparare din ce in ce mai mica. Toate se vor reflecta direct asupra traiului de zi cu zi si asupra vietii noastre. Ea devine si mai importanta cand avem crize economice si financiare si este de urmarit mai ales in perioadele cele mai grele pentru economii, cum e si cea din prezent.
Inflatia este o crestere generalizata a preturilor si o scadere a puterii de cumparare a monedei nationale. Stim cand avem inflatie cu ajutorul Indicelui Preturilor de Consum, Indicele puterii de cumparare a banilor, de exemplu. Cauzele inflatiei sunt multiple. Cea mai des intalnita este actiunea guvernelor sau problemele din economie care au dus la printarea unei cantitati prea mari de bani pentru a putea sa se plateasca datorii.
Putem avea inflatie prin moneda, cand avem emisiune excesiva de moneda si oferta de bunuri si servicii nu se ridica la nivelul banilor in circulatie, prin cerere, avem cerere agregata peste oferta agregata si prin costuri, costuri mari de productie, fara legatura cu cererea agregata. Se adauga inflatia prin structuri si cea importata.
Impactul inflatiei se vede si la nivelul investitiilor, dar si la nivelul economiei locale, nationale. Scade puterea de cumparare a populatiei dintr-o anumita zona, se redistribuie veniturile si avutia, creste consumul si scade economisirea, rata dobanzii este influentata imediat de rata inflatiei. Sunt avantajati debitorii, investitiile fac fata mai greu cresterii galopante a inflatiei.
Prevenirea inflatiei e posibila, dar e foarte dificil de pus in practica. Putem sa evitam inflatia prea mare prin politici monetare riguroase, prin evitarea excedentuluin de moneda, prin politici bugetare coerente, prin reduceri de deficit bugetar si cheltuieli publice mentinute la un nivel scazut. Taxe si impozite mai mari, politici mai dure la nivelul dobanzilor la creditare, fara iefteniri artificiale de credite.
E nevoie si politici de salarizare armonizate cu rezultate economice reale, de evitarea cresterii costurilor medii, productia trebuie sa se adapteze la cerintele pietei, investitii de capital pentru imbunatatirea productiei pe termen mediu si lung.
Avantajele inflatiei
Desi inflatia este un efect negativ al problemelor dintr-o economie, economistii au remarcat de-a lungul timpului si niste efecte pozitive. Nu spune nimeni ca inflatia este de dorit si trebuie sa aiba un nivel cat mai mare, dar o inflatie moderata, nu foarte mica sau prea apropiata de zero, ar putea face bine unei economii in care lucrurile nu stau atat de roz. Care ar fi avantajele inflatiei intr-o economie nationala?
Deflatia-scaderea preturilor si inflatia negativa. Desi este periculoasa si poate face rau, deflatia poate fi privita ca un avantaj al inflatiei. Preturile scad, oamenii cheltuiesc mai putin in asteptarea ieftinirilor din viitor, nu cumpara imediat ce au nevoie, dar economia devine ceva mai stabila pentru ca nu e o cerere atat de mare dintr-odata. Creste valoarea reala a datoriilor, inflatia „erodeaza” valoarea datoriilor pe care le au de platit oamenii, daca e undeva la 2%, de exemplu, si se spera la sume ceva mai mici de achitat daca au luat credite cu dobanzi variabile.
Inflatia moderata si ajustarea salariilor. Salariile relative sunt mai usor de ajustat. Salariile medii cresc datorita inflatiei moderate, este mai usor sa cresti salariile muncitorilor productivi. Sunt avantajati angajatorii care doresc sa angajeze mai multi oameni si sa ii poata plati.
E dificil sa scazi salariile, asa ca acestea sunt mentinute pentru a fi erodate treptat de inflatie si salariul real scade „de la sine”, fara interventia angajatorului.
Inflatia permite ajustari la nivelul preturilor relative. In unele tari sunt ajustate preturile, sunt taiate salariile, ceea ce duce la crestere economica redusa, din cauza efectelor deflatiei. Daca zona Euro ar avea o inflatie moderata ar fi mai simplu pentru tarile sudice din Europa sa ajusteze si sa redevina competitive fara baza permanenta in deflatie.
Inflatia ar putea stimula cresterea economica. Daca inflatia e aproape de zero s-ar putea sa ne confruntam cu recesiunea sau sa fim deja in interiorul ei de ceva vreme. O inflatie ceva mai mare ar fi perfecta pentru cresterea economica vizata pe termen mediu. In tarile unde e deja recesiune o inflatie mai mare ar putea fi salvarea dintr-un loop generat de recesiune din care cu greu poti iesi.
Efectul Mundell-Tobin. Acolo unde avem inflatie moderata indivizii si companiile depun bani la banca sau investesc, renunta la imprumuturi, de unde si cresterea economica resimtita in timp.