Un subiect important si extrem de comentat si de dezbatut in ultimile luni a fost influentarea alegerilor nationale. Intr-o democratie sanatoasa si normala asa ceva nu se intampla, pentru ca institutiile statului si clasa politica vor avea grija ca alegerile si voturile oamenilor sa fie sigure, corecte, sa reflecte vointa poporului pana la urma. Dar democratiile moderne au mari probleme si partidele politice, politicienii, anumite partide si politicieni, ca sa fim corecti pana la capat, nu sunt tocmai interesati sa existe voturi corecte, alegeri cu rezultate clare, corecte. Mai multi factori pot influenta alegerile nationale si tocmai despre ei vom discuta astazi.
Factorii care influenteaza alegerile nationale si rezultatul lor sunt destul de simplu de intuit. Nu ai nevoie de prea multe cunostinte legate de politica si alegeri ca sa iti dai seama care sunt. Important este sa ii cunosti, sa ii identifici si sa stii cum sa raspunzi cand te confrunti cu asa ceva. Constientizarea e cea mai importanta acum, mai ales ca acesti factori au devenit din ce in ce mai complecsi si mai greu de decelat intr-o multitudine de probleme si dispute din politica.
Discutam in primul rand despre factori sociali si economici, pentru ca ei vor fi printre cei mai importanti si vor influenta in mod real rezultatele alegerilor nationale. E vorba despre inegalitatea economica si despre saracie, cei saraci si cu probleme financiare se simt marginalizati, frustrati, frustrari si probleme ce vor fi exploatate si folosite in campanii de partide populiste, extremiste. Participarea politica e limitata din partea acestor categorii de persoane, informarea despre candidati sau partide este una limitata sau aproape inexistenta, deci decizia de vot e viciata din start sau nu apare. Apare si vulnerabilitatea categoriilor sociale afectate de probleme economice in fata mitei electorale, manipularii, importanta acordata valorilor democratice si drepturilor civile scade drastic.
Tot la acest capitol, al factorilor economici si sociali care vor influenta alegerile nationale se va discuta si despre nivel de educatie si alfabetizare. Dezinformarea, manipularea, propaganda isi vor atinge scopul mai usor, stirile false nu vor putea fi deosebite de cele reale, deciziile votantilor care vor ajunge totusi la vot vor fi unele gresite, bazate pe emotii si mai putin pe ratiune, nu vor exista alegeri rationale si informate, esentiale pentru orice fel de democratie sanatoasa.
Sa nu uitam de somaj si de insecuritate economica, care vin la pachet cu incertitudine si cu frica, conditii optime pentru votul masiv indreptat spre partide si spre politicieni care promit locuri de munca, stabilitate economica ireala, in general partidele cu agende autoritare, cele extremiste. Poate sa apara un tip de vot foarte periculos pentru un stat democratic, votul protest si sustinerea neconditionata a partidelor politice radicale, extremiste.
Un alt tip de factori ce influenteaza alegerile nationale ar putea fi foarte bine factorii politici si institutionali. Sistemul electoral e principal aici. Depinde mult de tipul lui, daca e proportional mixt, majoritar, daca avem reprezentativitate reala si competitie politica, partide cu un comportament indreptat spre valorile democratice. Nu e bine nici cu sisteme majoritare pentru ca se ofera prea multa putere unora, dar nici cu cele proportionale pentru ca avem fragmentare politica prea mare, instabilitate guvernamentala, calea de mijloc e cea mai buna acum. Pragurile electorala prea ridicate, manipularea electorala vor impiedica partide mici sa intre in parlament, deci pluralismul politic si democratic in esenta va lipsi.
Coruptia si guvernarea deficitara vor eroda increderea in institutii si proces democratic, nu ai cum sa sa ai rezultate ale alegerilor corecte daca te confrunti din start cu asa ceva. Se manifesta inegalitatea economica, oamenii nu mai au incredere deloc in partide, institutii, oameni politici, participarea la vot scade masiv. Institutiile democratice nu vor mai functiona ca mecanisme de control si de echilibru al puterii, apar abuzuri de putere mereu si subminarea statului de drept, de unde si alegerile nationale viciate si incorecte.
Factorii sociali si culturali sunt de luat in seama daca vorbim despre influentarea alegerilor nationale. Polarizarea sociala si politica va fi in prim-plan, asta pentru ca apar tensiuni sociale, conflicte politice, intolerant mai mare, discurs in care predomina ura, demonizarea adversarilor politici. Preferintele politice rationale vor disparea in fata votului „din ura” fata de alte grupuri, partide. Liderii si partidele alesi/alese asa nu vor face decat sa exacerbeze diviziunile sociale.
Discriminarile si excluderea sociala sunt doar primii pasi spre radicalizarea politica si spre extremism. Se limiteaza participarea politica a grupurilor care sunt deja marginalizate, multe segmente ale populatiei vor crede ca votul lor nu conteaza deloc, nu se mai poate vorbi atunci de reprezentare si de alegeri cu adevarat democratice si corecte.
Nivelul de incredere sociala si civica foarte scazut va influenta alegerile nationale, ne vom confrunta cu anomia, cu apatia civica, cu individualismul exacerbat. Cooperarea sociala si participarea civica vor fi inexistente, democratia vibranta va deveni doar un vis. Participarea electorala redusa va fi efectul imediat, alaturi de dezangajare politica si de cresterea vulnerabilitatii vizavi de populism si autoritarism, extremism, valorile democratiei nu vor mai fi aparate deloc.
Si pentru ca traim in 2025 si tehnologia moderna e mai importanta ca oricand nu avem cum sa nu mentionam si factorii tehnologici si informationali. Aici ar fi enorm de mult de dezbatut, asa ca ne vom rezuma doar la cateva constante observate in ultima perioada. Dezinformarea si stirile false nu pot fi ignorate, mai ales cand vin dinspre internet si social media. De la incitare la ura, discriminare, protest la denigrari si alte astfel de manifestari la informatii false si manipulatoare, pe toate le putem invoca atunci cand vine vorba despre influentarea alegerilor nationale. Votantii vor fi indusi in eroare, votul se va schimba usor, rezultatele alegerilor vor i unele viciate din start.
Algoritmii retelelor de socializare si bulele informationale sunt cele mai periculoase in acest context. Ce vedem pe social media sunt informatii care vin sa confirme mereu credinte preexistente, preconceptii, stereotipuri, traim in bule unde intervine fitrarea intr-un anumit mod, mod in care ne va expune la opinii si pareri ce pot influenta direct decizia de vot. De aici porneste practic si radicalizarea votantilor, polarizarea politica din societate, dispare dialogul real, compromisul democratic e ingreunat.
Atacurile cibernetice, folosirea Inteligentei Artificiale pentru manipulare, supravegherea digitala excesiva vor duce doar la intimidare, confuzie, la restrangerea libertatii de exprimare, asociere, esentiale in orice fel de democratie sanatoasa. Sunt tot mai multe atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale, increderea votantilor in rezultatele alegerilor scade dramatic. Apare sentimentul de frica, de autocenzura, participarea politica autentica lipseste, legitimitatea alegerilor e pusa la indoiala de fiecare data, sistemul democratic e destabilizat.
Ajungem si la cele mai importante influente, pe care le-am vazut si noi in Romania, la alegerile esuate de pe final de an 2024, influentele externe. Interferenta externa in procesul electoral national se manifesta diferit, de la dezinformari la propaganda sustinuta, la finantarea unor partide si politicieni, la atacuri cibernetice puternice si interventii militare. Se promoveaza asa propriile interese geopolitice, se submineaza democratia in tara respectiva, se are in vedere destabilizarea politica. Suveranitatea nationala nu mai exista, dreptul poporului de alegere libera a celor ce il vor conduce e inexistent pentru tara, tarile ce intervin din exterior in alegeri. La final rezultatele alegerilor influentate din exterior nu vor mai reflecta vointa autentica a cetateanului.
Globalizarea sau fortele transnationale fac parte din factorii externi ce vor duce la alegeri cu probleme sau nule in tara. Se schimba la 180 de grade opiniile si prioritatile electoratului, corporatiile, de exemplu, influenteaza si ele, uneori, decizia politica si votarea, alegerile, interesul public nu mai primeaza deloc. De la globalizare ajungem la sentimente de insecuritate economica, sociala, culturala, apare populiosmul si nationalismul, extremismul, democratia nu va mai avea un raspuns prompt si eficient la nevoile si aspiratiile cetatenilor.
Toti acesti factori trebuie constientizati, monitorizati, institutiile democratice trebuie consolidate in mod real, promovata mereu educatia civica responsabila, coruptia trebuie combatuta, dezinformarea la fel, cadrul legal ar fi bine sa fie unul adecvat si adaptat pentru a garanta integritatea procesului electoral pe deplin.