Multe ingrediente banale ascund povesti si detalii incredibile

Le folosim zi de zi sau cand vrem sa facem un fel de mancare mai deosebit. Sunt banale, dar ascund povesti si informatii foarte interesante, daca incercam sa ne documentam despre ele. E vorba de ingredientele banale pe care le avem cu totii prin bucatarie sau le vedem prin marile bucatarii de restaurante. Chiar daca multe sunt simple si nu trezesc prea mare interes, cu putina atentie vom descoperi o multime de informatii inedite si haioase despre ele.

Nu te-ai gandit niciodata sa citesti mai multe despre cele mai banale ingrediente pe care le gasesti prin bucatarie cand vrei sa te apuci de gatit. Despre unele mai stii cate ceva, despre altele nu stii nimic si sunt si unele care poate nu te intereseaza. Daca pana acum nu ai fost foarte curios sa afli tot ce poti despre ingredientele favorite in randurile ce urmeaza vei gasi cele mai interesante informatii care iti vor deschide apetitul pentru documentare si lectura cu siguranta.

Afinele proaspete pot… sari. Ai mancat si ai folosit de nenumarate ori afinele, fructele gustoase cu o culoare deosebita. Dar stiai ca atunci cand sunt proaspete fructele cu un gust placut pot sa… sara. Ca sa vada cat de calitative sunt cei care le culeg au un test al lor si incearca sa vada cat de bine… sar afinele. Cele care sunt deja batrane si mature nu sar aproape deloc si sunt date laoparte.

Bananele din supermarket sunt… clone ale aceleiasi banane. Stim deja ca fructele si legumele se reproduc prin seminte. Si daca se intampla acest lucru mereu cum de anumite banane nu au deloc seminte? Nu e nimic ciudat, doar ca anumiti crescatori incearca sa aiba o crestere a bananelor asexuata. Se folosesc butasi din tulpini subterane. Nu exista diversitate genetica in privinta bananelor, asa ca de multe ori ele devin foarte vulnerabile la ciuperci si la boli.

Nucile de cocos omoara mai multi oameni decat o fac rechinii. Pe plaja unde ai si cocotieri e un pericol mai mare decat orice fel de rechin: nucile de cocos care cad de la inaltime foarte mare. Rechinii omoara cam 10 oameni pe sezon, nucile de cocos care cad reusesc sa omoare 150+ oameni. Singura modalitate de a evita o tragedie pe plaja este sa te feresti de nucile de cocos cat poti de bine si sa eviti sa stai pe langa cocotieri.

Merele sunt inrudite mai degraba cu trandafirii decat cu portocalele. Poate ai auzit expresia nu poti compara mere cu pere sau mere cu portocale. Nu sunt merele si portocalele fructe? Da sunt, dar provin din familii diferite. Merele fac parte din familia Rosaceae, unde avem si trandafirii. Portocalele fac parte din familia Rutaceae. De milioane de ani cele doua fructe nu au avut niciun stramos comun…

Fierul din spanac si-a castigat „reputatia” dintr-o banala greseala matematica. Spanacul e o sursa foarte importanta de fier. Insa nu prea are asa de mult fier precum sustin oamenii de stiinta. O eroara zecimala din 1870 indica faptul ca in spanac avem 35 de grame de fier in loc de 3.5 grame. Asa s-a ajuns sa se creada ca in spanac ai mai mult fier decat in carnea rosie. Ai nevoie de pana la sase ori mai mult spanac ca sa poti avea macar o parte din ce ofera o bucata buna de carne de vita.

Porumbul e inrudit cu… iarba. Ramanand la grade de rudenie ciudate din universul ingredientelor comune, porumbul are ceva legaturi cu… iarba. El face parte din familia Poaceae, este o cereala, creste mai mare dect iarba. Desi lumea il considera legume, din punct de vedere stiintific este inrudit mai mult cu iarba.

Usturoiul tine la distanta tantarii enervanti. De ce e atat de bun usturoiul impotriva tantarilor. Nu le place mirosul deloc si mirosul puternic de usturoi acopera dioxidul de carbon care atrage tantarii ca un magnet. Deci data viitoare cand cautati o solutie eficienta pentru a tine departe tantarii apelati si la usturoi si veti vedea imediat efectele sale.

Supa de pui cu taitei a primit denumirea sa celebra dupa o greseala. Prin 1934 Campbell a introdus supa celebra cu taitei, cu pui. Dar Amos de la Amos ‘n Andy a citit gresit si s-a ajuns la numele supa de taitei de pui. Campbell a schimbat numele mai tarziu si brandul s-a pastrat pana in ziua de astazi in America.

Homarii erau mancare de inchisoare. In era coloniala pescuitul de homari era ceva obisnuit si erau mai ieftini decat alte tipuri de carne. Asa ca erau dati prizonierilor si servitorilor. Astazi doar cei cu dare de mana pot sa comande la restaurant un homar bine facut cu un sos delicios.

Sendvisurile au fost inventate din cauza jocurilor de noroc. John Montagu a inventat sendvisul. Nu l-a inventat cat era acasa sau prin vreun laborator, ci s-a gandit la el in timp ce era la jocuri de noroc si nu se putea lasa de ele. A avut nevoie de ceva rapid de mancare, care sa ii ofere tot ce avea nevoie ca sa continue sa joace, evident. Asa a aparut sendvisul pe care il avem cu totii la noi si il dam si copiilor.

Snackurile din fructe contin ceara. Tot ce snack din fructe are ceara si arata foarte bine, pare ca e dintr-un tablou. Gelatina si siropul de porumb pot contribui la textura ciudata, dar si ceara speciala din frunze de palmier. Acelasi ingredient il gasim in ceara pentru masini, in ata dentara sau in crema de pantofi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *