Site icon RATB

Informatii insolite din istoria votului

Istoria votului este intotdeauna o sursa interminabila de umor si de creativitate

O data la patru ani fiecare natiune isi alege conducatorul sau reprezentantii in institutiile legislative, guverne. E o manifestare fireasca a democratiei, e un drept pe care trebuie sa il folosim mereu daca vrem sa schimbam ceva in tarile noastre.

Votarea este un proces simplu in unele parti, complicat in altele, de exemplu in America. Insa oriunde s-ar desfasura si oricat de complexa ar fi votarea are un singur scop: sa ofere niste functii importante unor oameni care merita si care sunt agreati de popor. Istoria votarii este una piperata cu tot felul de momente tensionate si de multe ori ciudate. Pe cele insolite le veti descoperi in continuare.

In multe parti ale lumii ziua sau zilele de votare este/sunt o adevarata sarbatoare. Lumea se imbraca frumos, ca de zile importante, si merge spre sectiile de votare, cu gandul la viitor si la copii, la generatiile care urmeaza. Votul a fost si ramane un moment important pentru toata lumea, inclusiv pentru candidatii care il vor si incearca sa il obtina cat mai usor.

Istoria votului, mai ales in America, a avut foarte multe momente in care votul nu prea a fost luat atat de in serios sau a fost „influentat” de o multime de factori la care nu prea te-ai fi asteptat…

George Washington bautura pe alese, in ziua alegerilor. In 1758 George Washington a facut o greseala pe care putini candidati ar mai face-o si in ziua de astazi. Si-a cheltuit toti banii de campanie pe… bautura, vreo 160 de galoane de lichior, servit celor 391 de votanti importanti. America coloniala a importat aceasta traditie de la englezi, care obisnuiau sa „cinsteasca” votantii de dragul unor voturi ceva mai „usoare”.

Si o traditie din Virginia, pentru care candida Washington l-ar fi convins sa apeleze la acest gest ciudat: in ziua alegerilor se rostogoleau butoaie cu bautura prin oras… Si ideea sa a functionat pentru ca a reusit sa se impuna. Acum e interzis orice fel de „cinstire” in ziua votarii, insa in trecut o sticla si un paharel de ceva bun chiar facea diferenta intre pierzatori si castigatori.

Recolta si vremea au dictat organizarea alegerilor in anii 1800. Prin anii 1800 toti americanii se ocupau cu agricultura. Pana nu isi recoltau tot ce aveau pe campuri americanii nu plecau de acasa.

Si mai era si iarna, frig, ger, ninsoare abundenta, viscole uriase, asa ca nu prea aveai cum sa mergi sa votezi. In 1840 alegerile au fost reprogramate pe toamna urmatoare, tarziu, pentru ca recolta si vremea erau mai importante pentru oamenii care urmau sa voteze. Astazi nu stim daca s-ar mai intampla la fel, dar cu siguranta oamenii ar merge la vot pentru ca votarea a devenit foarte importanta.

Constitutia din Ohio si clauza „Fara idioti”. Pe vremuri nu aveai voie sa votezi in Ohio daca erai… idiot. In Constitutie se spunea clar ca niciun idiot, sau o persoana care nu mai este in deplinatatea facultatilor mintale, nu are voie sa fie elector si sa participe la vot. Ratificarea a avut lor in 1851. Si astazi persoanele cu probleme psihice grave nu pot vota si nu au acest drept de vreme ce nu sunt stapani pe ei si nu pot lua astfel de decizii importante.

Presedintele neales al Americii.Singurul presedinte si vicepresedinte neales a fost Gerald Ford. Folosindu-se de Amendamentul 25, Presedintele Richard Nixon l-a numit pe Ford Vicepresedinte dupa ce Spiro Agnew a demisionat.

Peste noua luni, presedintele Nixon a demisionat si el si Gerald Ford i-a luat imediat locul. S-ar putea spune ca a fost vorba de noroc, dar au fost in spate niste jocuri politice foarte interesante si ciudate. Demisia este intotdeauana pusa sub semnul intrebarii cand vine din partea unei personalitati atat de importante…

Presedintele ales cu putin timp inainte de inaugurare, in 1877. Daca ti s-a parut ca a durat mult pana am aflat rezultatul alegerilor din 2000, Bush-Gore, cu o Florida care tot remunara voturile si 36 de zile de chin si nervi nu v-ati gandit la alegerile americane din 1876. Intr-o disputa incendiara dintre democratul Samuel J.

Tilden si republicanul Rutherford B. Hayes, 184 de voturi electorale s-au dus la Tilden, in vreme ce Hayes a avut doar 165. 20 de voturi ramasesera nenumarate. Cele 20 de voturi importante au fost decise si analizate de o comisie formata din opt republicani si sapte democrati, toate ducandu-se la republicanul Hayes. Cu trei zile inainte de inaugurare, de procesiunea care prezenta noul presedinte s-a aflat si cine a castigat. A fost in spate un compromis cu o miza mare, retragerea trupelor federale din Sud.

Prima femeie in cursa pentru functia de Presedinte. Desi numele de Victoria Woodhull nu va spune mai nimic, ea este prima din cele 200 de femei care au ajuns sa candideze pentru presedintia americana. Impreuna cu sora sa, Victoria infiintase in 1870 o firma care se ocupa de brokerajul de valori.

In 1872, dupa ce ajunsese sa fie apreciata in politica, a fost nominalizata pentru functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii. Din nefericire, ea si-a petrecut ziua alegerilor in inchisoare dupa ce a scris un articol despre un anume Henry Ward Beecher, care comisese un adulter. A fost achitata pana la urma si s-a mutat in Anglia, unde s-a maritat cu un bacher putred de bogat.

Exit mobile version