Ai invatat deja, de-a lungul timpului, suficiente informatii despre cele mai importante tari din lume cat sa te descurci daca primesti intrebari generale despre ele, daca vrei sa mergi acolo. Dar sunt prea multe tari in lume ca sa stii cate ceva important despre toate, nu? E adevarat, tari sunt multe, timp putin, dorinta si mai putina de a cunoaste.
Cu toate astea e nevoie si de astfel de informatii generale despre diverse tari daca vrei sa te lauzi cu o cultura generala foarte buna si cu foarte multe cunostinte utile la purtator…
Fa un experiment: ia o harta si incepe sa te plimbi cu degetul pe ea. Stii informatii despre toate tarile prin care te plimbi virtual? Cel mai probabil stii cate ceva despre cele mai populare, cunoscute, despre tarile din manualele de geografie, din lecturile pe care le-ai mai parcurs in particular.
Unele informatii nu sunt relevante, dar altele sunt foarte interesante si merita atentia ta. Ti-am pregatit in continuare doar cateva dintre acestea pentru a putea sa iti imbogatesti bagajul de cunostinte generale despre tarile din lumea-ntreaga.
Niue si Pokemon. Micuta insula polineziana Niue este un stat suveran legat de Noua Zeelanda. Pe moneda oficiala de acolo vom intalni personaje atipice, din universul Disney, Pokemon, Star Wars. Mai sunt multe referinte culturale pop ciudate, insa acestea te vor surprinde si sunt foarte interesante. Desi dolarul din Noua Zeelanda se poate folosi pe insula poti sa platesti pentru orice vrei cu monedele ciudate.
Si mai gasesti ceva interesant in Niue. Wi-Fi gratuit peste tot. Niue eeste de altfel prima si singura natiune Wi-Fi din lume. Toata insula are Wi-Fi si e gratuit pentru toata lumea. Deci scoateti repede laptopul, telefoanele si cautati pe harta insula, mai ales daca planificati vacante in care sa mai si lucrati ceva.
Yap si niste monede ciudate. Yap e o insulita din Micronezia, in Oceanul Pacific. Cu ce platesti acolo daca vrei sa cumperi ceva? Cu Raj, adica niste monede oficiale sub forma de discuri de piatra. Valoarea initiala a acestor pietre, pentru ca asta sunt, a fost determinata raportandu-se la mai multi factori, marime, neobisnuitul sculpturilor de pe ele, cate vieti s-au pierdut cand au fost aduse din Palau pe insula. Cum au fost aduse? Simplu, cu o canoe.
Ladonia. Prin 1980, artistul Lars Vilks a intemeiat o micronatiune localizata intr-o rezervatie naturala din sud-vestul Suediei. Autoritatile au vrut sa-i distruga acest proiect, dar Vilks a proclamat independenta fata de Suedia in 1996. „Tara” are 17.000 de rezidentei, dar sunt nomazi, asa ca nu prea locuieste nimeni efectiv in zona.
Bhutan si poate prea multa sexualitate. Bhutan e in Himalaya, fiind singura tara care masoara Fericirea Nationala Bruta. Daca te plimbi prin Bhutan vei fi uimit sa vezi pe mai toate casele imaginea organului sexual masculin aflat de multe ori la orgasm. Nu e nimic obscen pentru ei, au si religie bazata pe o credinta legata de acest organ. In credinta lor, cei din Bhutan cred ca astfel de desene obscene pentru multi ii feresc de rele si de spirite malefice.
Nauru, tara fara capitala. Se afla in Oceanul Pacific, e o insula natiune si cea mai mica republica. Si-a castigat independenta in 1968, dar nu are capitala. Nu are nici macar un oras, doar niste cladiri aruncate „la nimereala” pe unde s-a putut.
Tuvalu si un internet salvator. Tara e mica, se afla in mijlocul pustietatii, intre Hawaii si Australia, dar a reusit sa obtina 50 milioane de dolari, jumatate din PIB-ul sau la vremea respectiva pentru a ceda drepturile pentru domeniul de internet .tv. Si uite asa s-a imbogatit tara si a reusit sa isi rezolve mare parte din problemele sale, devenind si celebra in toata lumea gratie domeniului care astepta sa fie cumparat pe bani grei de cine dorea sa il foloseasca pentru site-ul sau.
Etiopia si o celebrare atipica. Etiopia foloseste doua calendare, unul occidental si unul amharic. Problema e ca in varianta amharica e o diferenta de sapte ani fata de calendarele noastre obisnuite. Deci inceputul mileniului a fost celebrat in Etiopia de abia in 2007… Diferenta de ani e interesanta mai ales ca regiunea respectiva are destule legatura cu lumea care are calendare normale, dar lumea de acolo tine cont, in functie de ce calendar are, de ce vede in acest instrument de „cuantificare” a trecerii timpului.
Kiribati si cele patru emisfere. Republica Kiribati, insula din Oceanul Pacific, si-a castigat independenta fata de Marea Britanie in 1979. Este singura tara din lume care se afla pe toate cele patru emisfere. Daca ne referim la continente, Africa este singurul care se afla pe patru emisfere. Africa e singura bucata de uscat care e traversata de Primul Meridian si de Ecuator.
Canada si o multime de lacuri. Nu ai cum sa te gandesti la Canada fara sa iti vina in minte o multime de lacuri si de denumiri. Acolo vei gasi mai multe lacuri decat in orice alta tara a lumii si decat in toate tarile din lume combinate la un loc. Lacurile sunt atat de mari incat au fost considerate de catre geografi mari inchise.
San Marino, o tara prea „batrana”. Cea mai „batrana” tara din lume este San Marino. Batranul Continent gazduieste unele dintre cele mai vechi tari de pe pamant. Asa ca nu e de mirare sa vedem si San Marino, cu doar 62 de kilometri patrati la dispozitie. Tara s-a format prin 301 d.Hr.