Multe ingrediente si mancaruri pot fi surse de energie excelente pentru organismul nostru

Toate organele vitale ale corpului nostru au nevoie de energie ca sa functioneze corect. Aceasta energie este obtinuta dupa procesarea alimentelor pe care le manacam zi de zi. Organismul nostru digera mancarea cu ajutorul unor fluide, acizi, enzime, in stomac. Carbohidratii din mancare se transforma in glucoza in timpul digestiei. Glugoza este absorbita la nivelul intestinului subtire si al stomacului, fiind eliberata in sistemul circulator. Odata ajunsa in sange glucoza e folosita imediat pentru energie sau e stocata pentru mai tarziu.

Ca sa avem mereu depozite de glucoza sau glucoza pentru utilizare imediata vom consuma cat mai multe ingrediente si mancaruri care ne ofera surse naturale de energie.

Daca si analizat cu atentie ce se intampla cu organismul tau dupa ce consumi anumite ingrediente sau alimente ai observat ca de multe ori te simti la fel de obosit si de lipsit de energie si in anumite circumstante te simti gata sa incepi o noua activitate, ai foarte multa energie. Tehnic vorbind, tot ce mancam reprezinta o sursa de energie pentru organism. Insa nu toate alimentele si ingredientele ne ofera si energie de calitate. Ca sa putem vorbi de surse de energie acele alimente, ingrediente ar trebui sa contina cantitati mari de proteine, vitamine, fibre, carbohidrati complecsi.

Un meniu format doar din ingrediente bogate in aceste substante nu numai ca ne va oferi o sursa inepuizabila de energie, dar ne va ajuta sa fim mai sanatosi si sa ne simtim mai bine indiferent de zi. Cateva dintre ingredientele care ne pot oferi o sursa de energie foarte buna odata ce le-am inclus in meniu le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Orezul brun. Contine multi carbohidrati buni, excelenti pentru organism, are mult magneziu, foarte bun si el pentru oboseala. O singura portie de orez brun ofera 25% din necesarul zilnic de magneziu pentru femei si 20% din necesarul recomandat barbatilor. Un nivel scazut de magneziu in corp va determina probleme legate de metabolism, care va incetini, de unde si lipsa de energie resimtita atunci cand avem de facut diverse activitati. Plus ca orezul brun e foarte versatil, se digera usor, e bun pentru sistemul digestiv si poate fi folosit intr-o multime de retete delicioase, inclusiv in dulciuri facute acasa.

Iaurtul. Are si el mult magneziu, e o sursa extraordinara de energie pentru organism. Magneziul e esential in procesul de eliberare a energiei. Vitamina B si calciul din iaurt sunt un bonus, sunt excelente pentru oase, pentru mentinerea sanatatii organismului nostru indiferent de sezon. Este de preferat sa consumam iaurt dimineata sau seara, unul nu foarte gras, fara adaos de zahar sau alte substante ce ii pot reduce din eficienta.

Fasolea. Da, te poate balona si iti poate face niste probleme digestive daca nu esti obisnuit cu ea, dar daca o pregatesti corect si o incluzi in meniul zilnic ar putea fi si ea o sursa de energie naturala. Are multe proteine care regleaza nivelul de zahar din sange in timpul zilei, are si vitamina B, care ajuta in procesul de transformare a mancarii in energie. Se gaseste peste tot, in diverse forme, chiar si la conserve, se introduce in orice fel de meniu light si e cea mai buna mancare atunci cand nu vrei sa consumi carne.

Portocalele. Le consumi de placere oricand doresti, le incluzi si in deserturi sau in preparate mai deosebite, pregatite la cuptor. Au vitamina C foarte multa, au si potasiu si folati. Portocalele ofera energie in timp, nu dintr-odata, asa ca pot fi un rezervor foarte bun de energie mai ales daca ai activitati in care ai nevoie de foarte multa energie.

Spanacul. Este un superaliment. Are fier, care combate cu succes oboseala si te ajuta sa rezisti mai bine la activitati fizice si psihice. Tirozina din spanac este excelenta pentru mentinerea vigilentei, iar daca mai mananci si niste portocale, care ajuta la absortia rapida a fierului in sange, te vei descurca foarte bine la orice fel de examen sau in orice activitate care presupune mult efort depus intr-un timp scurt.

Ceaiul verde. Renunta la cafea si incearca sa consumi zilnic ceai verde. Da, contine cofeina, dar nu atat de multa precum cafeaua, si te ajuta sa ai energie cat pentru o zi intreaga. Ceaiul verde e foarte bun mai ales pentru ca are un aminoacid special, L-teanina, care te ajuta sa iti pastrezi vigilenta mentala. Consumat cald sau in diverse combinatii delicioase, ceaiul verde este o sursa nesecata de energie pentru organismul tau.

Quinoa. Are extrem de multe proteine, aminoacizi, magneziu, folati, mangan si multe alte elemente care o transforma intr-o sursa excelenta de energie. E un ingredient integral de adaugat in orice meniu, se pregateste in cateva minute si are timp de gatire destul de mici. Pe langa un gust foarte bun primesti si energie pentru o zi intreaga, oricat de grea ar fi ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *