Dieta vegetariana se poate tine corect daca eviti multe ingrediente si produse “fals” vegetariene

E inceput de an, asa ca e momentul potrivit sa te apuci de o dieta, nu? Daca vrei sa devii vegetarian si sa ai un stil de viata mai sanatos, o alimentatie mai sanatoasa, dieta vegetariana aleasa cu grija te va ajuta cu siguranta. Trebuie insa sa te gandesti serios daca treci la o astfel de dieta pentru ca e foarte greu sa nu deviezi de la scopul tau, mai ales ca ai multe ingrediente si produse care te pot “pacali” si e foarte dificil sa mentii pe termen lung o dieta vegetariana…

Vegetarianismul este la moda si este foarte popular peste tot in lume. El presupune renuntarea la tot ce provine de la animale, la carne in primul rand, si apelarea la legume, fructe, nuci, cereale integrale, fara lapte si oua si derivate din ele ori de cate ori vrei sa pui la cale un meniu delicios, sanatos si satios. Practic nu mai consumi carne deloc si iti iei vitamine, minerale, proteine, nutrienti din legume, fructe de tot felul. E usor, in teorie, e foarte greu in practica, e adevarat. Si e si mai greu pentru ca ai o multime de ingrediente care iti pot sabota incercarea ta de a respecta dieta vegetariana… Iata doar o scurta lista a acestora.

Cheag. Este o enzima speciala folosita adesea in procesul de obtinere a branzeturilor. Este derivata din stomacul mamiferelor, coaguleaza laptele si formeaza casul de la care se poate porni pentru alte branzeturi delicioase. Unii producatori de branza ofera si alternative vegetariene care se bazeaza pe legum si pe enzime microbiene. Putem gasi cheag si in ciocolata si tot felul de derivate ale ciocolatei.

Gelatina. Gelatina este facuta dintr-o proteina structurala denumita colagen, gasita in multe animale. Ea este derivata dintr-un colagen intalnit la vaci si in oasele porcilor, in copite si tesuturi colective. O poti gasi in deserturi, in budinci, creme tartinabile, in jeleuri, caramele etc. Vegetarienii se vor feri de ea si vor avea grija sa nu o consume daca vor sa ramana la dieta vegetariana…

Albumina. Cum e de asteptat, avem multa albumina in albusul de ou, e o proteina speciala pe care o avem doar acolo. Ea se adauga pentru ingrosare si pentru a obtine o anumita textura in diverse produse alimentare. Cam in toate preparatele gatite la cuptor, in inghetate avem albumina, asa ca ar fi bine sa cititi eticheta cu mare atentie inainte de a consuma orice cand sunteti deja la dieta vegetariana.

Untura. Foarte multe preparate se gatesc in untura in loc de uleiuri vegetale. La restaurante e bine sa intrebi ce se foloseste la gatit si daca exista untura e bine sa te feresti de produsele respective. Untura avem si in produse de patiserie, in dulciuri diverse, asa ca e bine sa ai o lista lunga de produse pe care nu le poti lua cand esti la dieta vegetariana si sa o ai cu tine oricand mergi la cumparaturi.

Lanolina. E o substanta ceroasa obtinuta din lana oilor. Se gaseste sigur in guma de mestecat, in cosmetice, in unguente. E foarte populara si o gasesti chiar si in dulciuri de tot felul, in diverse conserve uneori. Asa ca atentie la neatentie.

Seu de oaie. Este obtinut din grasime solidificata de oaie si de vita separate de tesuturile membranoase. Se foloseste in margarina, in sapun, inghetate, ca un condiment special de aromatizare pentru tot ce e gatit la cuptor si in produse ambalate pe care le poti lua de la supermarket. Daca tii la dieta vegetariana te vei feri de tot ce poate contine seu de oaie.

Cazeina. Alta proteina din lapte care se coaguleaza cu ajutorul cheagului. Se foloseste in creme de tot felul, in branzeturi, produse lactate. Doar eticheta iti poate spune daca un produs are sau nu cazeina. In cazul celor din meniuri, de la restaurante, din zona de fast-food de la supermarket e bine sa intrebi serios ce contine orice fel de mancare cumperi.

L.Cisteina. O vei gasi mai ales in produse de panificatie, in paine, este o enzima adaugata la gogosi, baghete, covrigi si o vezi in fast-food adesea. Se obtine usor din penele de la rate si de la gaini.

Grasime de gaina si de vita. Foarte multe mancaruri si produse vegetariene sau chiar vegane contin grasime de la gaini si de la vite. De ce? Pentru ca grasimea de gaina si de vita se folosesc pentru aroma si pentru un gust mai „bogat” in orice fel de chipsuri cu gust de gratar, in supe de legume diverse, supe creme care in alte conditii ar avea un gust pe care nu l-ai suporta oricat de mult te-ai obisnuit cu vegetarianismul.

Zer. Il gasim in paine, in dulciuri, rezulta in urma producerii branzei si se obtine in cantitati mari mai ales daca vrei sa faci multa branza. Ramane dupa ce laptele s-a inchegat si branza obtinuta fost stoarsa bine, separarea are loc in mod natural. Proteine de zer se adauga la suplimente alimentare si in shake-uri proteice, deci iarasi cititi etichetele daca sunteti la diete vegetariene sau vegane.

Ceara si miere de albine. Ceara de albine o gasim in bomboane si in produse de infrumusetare. Vegetarienii evita ceara de albine si cam tot ce provine de la albine daca tot se apuca de dieta. Ceara e produsa de albinute si se foloseste pentru a construi fagurii, de unde si imposibilitatea incadrarii in zona produselor non-animale.

Mierea se foloseste in multe produse ca indulcitor natural, se pune si in ceai de multe ori. Dar daca tot ai ales sa urmezi o dieta vegetariana sau vegana mai bine o eviti daca vrei sa fii corect cu tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *