De cativa ani am inceput sa fim mai atenti la ce mancam, la ce contin produsele noastre preferate. Citim etichete, ne informam despre fiecare produs care ni se pare mai deosebit, consumam doar bio si eco. E o schimbare binevenita mai ales ca organismul nostru reactioneaza destul de neplacut la substante care nu sunt atat de sigure.
Din nefericire ingredientele periculoase nu sunt singurele la care trebuie sa fim atenti cand mancam ceva. In afara de acestea se mai pot strecura si ingrediente la are nici nu te astepti si care sunt neplacute si dezgustatoare pe alocuri.
Nu trebuie sa mergi la un restaurant de cinci stele sau sa cheltuiesti foarte mult ca sa mananci o mancare buna si fara ingrediente periculoase pentru sanatatea ta. Acum ai la dispozitie o multime de produse „curate” in toate magazinele si le poti alege pe cele care iti plac si se potrivesc dietei pe care ti-ai propus sa o tii.
Ingredientele din mancare ii pot da o savoare deosebita, un gust inconfundabil, insa pot fi de multe ori si un adevarat pericol pentru sanatatea noastra. De la conservanti si potentiatori de aroma, pana la coloranti si E-uri de tot felul, ingredientele din produse devin mai importante ca oricand daca vrem sa avem sansa la o viata mai sanatoasa.
Si de foarte multe ori ingredientele periculoase sunt dublate si de ingrediente neplacute, dezgustatoare, pe care le intalnim in niste produse care nici macar nu intra pe lista noastra de „suspecti”. Doar cateva exemple de astfel de ingrediente le veti descoperi in randurile ce urmeaza.
Amoniac. Probleme cu amoniacul din diverse produse au aparut prin 2012, cand vedeam pe piata carne de vita cu o textura „perfecta” si un roz parca iesit din productiile publicitare. Desi multi s-au temut ca ingerarea de amoniac, pe care il folosim in viata de zi cu zi la curatenie, specialistii au determinat faptul ca amoniacul din carnea de vita este sigur.
Putem avea amoniac in cantitati mici in untul de arahide, in chipsuri, in alte alimente. Asadar, amoniacul nu are ce cauta in niciun fel de produs, nu avem nevoie de carne de vita care sa arate mereu ca in reclame, vrem doar o carne proaspata, cu o textura normala, pe care sa o consumam ori de cate ori vrem o masa sanatoasa.
Par uman sau de la porc, pene de rata. Produsele gatite din fabrica contin de multe ori l-cisteina, un aminoacid care intareste aluatul. In cele mai multe cazuri acest ingredient e obtinut din pene de rata sau gasca, insa unele companii au folosit si par uman si par de porc. L-Cisteina poate fi obtinuta prin sinteza, insa e scump tot procesul implicat, asa ca mai bine o iau din surse naturale. In unele cazuri poti sa te trezesti cu un gust mai ciudat sau chiar cu niste ramasite din par, pene prin mancarurile pre-gatite.
“Virusuri”/bacterii la spray date pe alimente. Da, e ciudat, dar sunt multe companii care dau cu virusuri pe carne, pe produse cu oua ca sa isi tina consumatorii sanatosi. Bacteriile pulverizate pe carne sau produse din oua tintesc virusuri si bacterii periculoase si le omoara, le consuma.
Asa nu riscam sa ne imbolnavim si sa ne infectam de la o mancare buna cu niste carne si ceva oua. Din 2016 au fost aprobate astfel de practici in America si lucrurile au mers foarte bine, nu e niciun pericol pentru oameni.
Colorant din insecte. Nu e ceva nou, stiam deja de coloranti din insecte de ani buni. Carminul, acel rosu intens care e folosit la colorarea unor feluri de mancare delicioase este facut din insecte de desert. Pe langa faptul ce sunt mai simplu si mai ieftin de produs, aceste substante pentru colorare alimentara sunt sigure si sunt testate inainte de folosire. E bine insa sa ne ferim de tot ce e colorat artificial si sa evitam pe cat posibil orice fel de produse pline de tot felul de coloranti alimentari mai ciudati.
Vezici inotatoare de peste. Producatorii de vin folosesc niste ingrediente speciale in procesul de obtinere a unui vin excelent. O metoda de a obtine o bautura cat mai „curata” si mai „transparenta” este folosirea unei gelatine extrase din vezicile inotatoare de la sturioni.
Nu confundati cu vezica umana, vezicile de la peste sunt pline cu… aer. Asa ca data viitoare cand beti un vin bun sa va ganditi ca aveti in el si extrase din alte ingrediente decat strugurii aurii sau rosiatici din livezi.
Grasime de la lana de oaie. Lanolina este o substanta pe care o produc oile ca sa nu atraga umezeala in lana si sa elimine umezeala. Companiile folosesc aceasta substanta in produse fortificate cu vitamina D, in guma de mestecat, ca sa imbunatateasca textura. E ieftin de obtinut, ai mereu sursa de lanolina de la atat de multa lana prelucrata de la oi si e o substanta sigura, cel putin daca e prelucrata cu atentie si inclusa in produse testate si sigure pentru consum.
Cartilaje de animale. Avem o veste proasta. Gelatina, pe care o intalnim prin jeleuri si alte produse asemanatoare, e obtinuta prin fierberea cartilajelor, pielii si oaselor de animale. In mai toate dulciurile care au nevoie de o textura ceva mai ferma se foloseste gelatina, bezele, bomboane gumate, caramele diverse etc.