Glutenul nu este altceva decat o proteina pe care o avem in grau si multe alte cereale, orz sau secara, de exemplu. Desi credem ca scapam de gluten daca nu mai mancam covrigi, paine, paste ne putem pacali foarte usor pentru ca avem gluten pana si in sosuri, in vitamine si in multe alte preparate si ingrediente la care nici nu ne gandim ca ar putea ascunse un gramaj mare de gluten.
Ar fi ideal daca am putea sa nu avem deloc gluten in alimentatie sau in cantitati foarte mici. Glutenul nu este rau in forma in care il avem in produse, dar in cantitati mai mari poate sa ne faca rau, mai ales daca avem intoleranta la gluten. Putem evita sa ne simtim rau fiind foarte atenti la tot ce mancam si citind cu mare atentie etichetele produselor. E bine sa ne pregatim in casa ce putem si sa renuntam sa mai consumam atat de multe produse cu aditivi, cu gluten adaugat foarte mult doar pentru textura si pentru un gust mai placut. Iata ce ingrediente si alimente ar putea contine gluten si de care ar fi bine sa te feresti.
Sos de soia. Desi nu ai motive sa te gandesti la gluten cand auzi de sos de soia, in realitate acesta este o sursa importanta de gluten. Daca ai probleme cu glutenul si nu ai voie sa il ai in alimentatie este de preferat sa eviti acest preparat. In esenta, intr-un sos de soia vei gasi apa, soia, grau, sare. In timpul fermentatiei proteinele de grau se „sparg” intr-un proces numit hidroliza. Pentru ca particulele de gluten sunt asa de mici in sosul de soia testele nu le pot detecta aproape deloc. Cei care sufera de boala celiaca vor fi afectati serios de sosul de soia consumat cu regularitate. E recomandat sa gasesti inlocuitori pentru sosul de soia daca nu vrei sa ai probleme.
Sosurile pentru salate. Glutenul e adaugat in aproape toate tipurile de sosuri pentru salate ca sa ii dea o aroma buna, sa imbogateasca gustul. Multi producatori declara pe etichete ca produsele lor contin grau, deci stii clar ca ai si gluten. Gasesti glutenul semnalizat si pe lista de ingrediente ale produselor din aceasta categorie. Ca sa nu ai probleme cu glutenul adaugat in sosuri e mai bine sa le faci acasa si sa eviti sa folosesti orice contine gluten. Vei avea cu siguranta sosuri mai sanatoase, mai bune si mai usor de mancat in orice fel de salate.
Supele. Daca ai supe mai groase si mai cremoase cu siguranta ai si gluten in ele. Folosesc grau, faina pentru sos etc. Si daca pui taitei sau paste, fidea in supa iar ai gluten. Evita supa la cutie sau cea la plicuri, la orice fel de ambalaje si fa acasa ce supa doresti cu ingrediente naturale. Va fi mai gustoasa, vei putea controla foarte bine sa nu ai gluten in ea si o vei savura cu o placere foarte mare stiind ca este facuta de tine.
Carne procesata de orice fel. Multe tipuri de carne pentru mesele principale sunt condimentate, contin gluten si arome ca sa aiba texturi mai atragatoare si gusturi mai bune. Mai bine cumperi carne macra si o prepari cum vrei, carne slaba de pasare si faci cele mai gustoase feluri de mancare din ea, cand doresti, fara gluten. Carnea este buna pentru organism daca e gatita corect si daca nu contine prea mult gluten, asa ca ar fi bine sa te gandesti de doua ori inainte de a cumpara carne deja trecuta prin procesul de procesare.
Imitatiile de carne. Multe tipuri de mancare vegana sau vegetariana, care vor sa inlocuiasca orice fel de carne, sunt bazate si pe grau. Au apa, au arome, au faina, deci ai foarte mult gluten in astfel de produse. Cauta bine pe eticheta si vezi daca intr-adevar nu ai gluten in produs. Mananca mai degraba legume bogate in proteine si evita sa iei proteinele din imitatii de orice fel, mai ale din cele de carne. Mananca ciuperci, broccoli, kale, spanac si scapi pe loc de nevoia de imitatii.
Chipsuri de cartofi. La baza cartoful nu contine deloc gluten. Insa aromele chipsurilor aduc glutenul in produsul final. Aditivii includ si ei grau, secara pentru a da gust mai bun. Daca nu vrei sa ai probleme cu glutenul e bine sa faci acasa chipsuri cate vrei, cu ce fel de arome naturale vrei si sa ii mananci in familie, sa eviti sa mai cumperi chipsuri la punga pline de E-uri si aditivi care nu iti vor face bine deloc.
Oua. Oul nu are gluten, asta e clar. Dar daca adaugi diverse ingrediente in pregatirea sa si arome vei avea ou cu gluten?. Daca nu vrei gluten cu tot cu oua alege sa le gatesti simplu si sa nu adaugi niciun fel de arome, faina, aluat de niciun fel. Doar asa scapi de gluten si mananci si un ou foarte bun, de care chiar ai nevoie.
Berea. Contine clar gluten. Are malt din belsug si asta inseamna si cantitati mari de gluten. Daca esti un mare amator de bere ai putea renunta la ea si ai putea consuma cidru, o bautura la fel de buna, care merge la orice petrecere sau la orice eveniment unde vin si prietenii.