Ca sa vezi cat de inteligent este un copil te vei folosi de teste standardizate care masoara inteligenta umana in functie de rezolvarile unor probleme de intelegere si de logica. In urma testelor rezulta un numar incadrat intre 90 si pana la 130+.
Acesta este IQ-ul unui copil si poate fi incadrat in medie, pana la 110 sau poate fi peste medie, depaseste 120 sau chiar 130. Ce ne spun aceste numere? Cat de bine se va descurca cel evaluat in profesia pe care o va avea si la scoala. Vorbim insa despre niste testari invechite care pot fi imbunatatite cu ajutorul Inteligentei Artificiale pentru o evaluare mult mai eficienta a micutilor.
Intr-o piata a muncii in care e nevoie de adaptare permanenta si de invatare pentru a putea rezista si a avea cele mai bune rezultate e nevoie de masuratori ale inteligentei umane in forme cat mai variate pentru a pregati elevii in cel mai bun mod posibil. Cu cat masuram inteligenta umana mai bine, cu atat vom gasi si instrumentele cele mai bune pentru a putea oferi copiilor o pregatire cat mai bine orientata spre randament maxim si spre performante bune la orice loc de munca.
Tipuri de inteligenta pe care angajatorii le vor aprecia in viitorul apropiat
Si daca tot am amintit de inteligenta umana, in viitor vor fi cel putin sapte tipuri de inteligenta la care copiii vor trebui sa exceleze. Care ar fi acestea? In prima faza vom avea inteligenta academica interdisciplinara, care presupune abilitatea de a face legatura intre diverse subiecte. Apoi va conta e enorm inteligenta sociala, adica o constientizare a propriilor emotii si cum le putem controla intr-un grup.
Si mai sunt si meta-inteligentele, meta-cunoasterea, care are legatura cu posibilitatea de a emite judecati in baza unor probe si gasirea unor probe bune, valide. Procesele cognitive sunt mai usor de controlat cand avem metacunoastere si reusim sa ne cunoastem pe noi insine.
Inteligenta meta-subiectiva va fi apreciata, daca exista si se refera la intelegerea emotiilor noastre si relatiei lor cu invatarea si cu bunastarea. Motivarea este elementul cheie ale acestei inteligente.
Inteligenta meta-contextuala va fi pe lista tipurilor de inteligente vanate de viitorii angajatori. Ea se refera la contextul dinamic in care invatarea are loc, in preajma oamenilor, a lucrurilor, in anumite locuri, nu neaparat doar in clasa. Eficienta noastra si perceptia ei in mod corect este foarte importanta, trebuie sa stim cum sa ne evaluam propriile abilitati inainte de a face orice.
Inteligenta Artificiala, implicata in metodologia noua de evaluare
Cu ajutorul Inteligentei Artificiale putem intelege si mai bine unde si cum are loc procesul de invatare. Inteligenta Artificiala este foarte utila daca vrem sa ne dezvoltam aceste inteligente atat de apreciate pe viitor si sa masuram lucruri dincolo de cunostinte detinute, inclusiv colaborarea, persistenta, increderea, motivarea.
In locul unor teste obisnuite, pe care le facem o singura data, putem sa testam elevii in mod continuu, periodic, prin intermediul unui computer, unui telefon sau unor alte dispozitive moderne. Se vor folosi instrumente pentru evaluarea unor aspecte diverse, de la toate tipurile de inteligenta pana la modul in care acestia percep anumite lucruri esentiale pentru gasirea unui job bun. Oferind profesorilor si elevilor mai multe date se va putea imbunatati simtitor modalitate de invatare si de insusire a cunostintelor pentru o sansa in plus pe piata muncii dintr-un viitor incert pentru toata lumea.
In loc sa te concentrezi pe alte lucruri, in calitate de profesor, vei putea lucra impreuna cu elevii la capitolul motivare si perseverenta. Desi Inteligenta Artificiala nu poate masura cu exactitate mare oricare dintre inteligentele enumerate anterior, ea poate oferi imbunatatiri vizibile la toate.
Prin intermediul AI-ului profesorii pot sa determine mai bine si sa masoare rezolvarea de probleme complexe in sistem colaborativ, o abilitate pe care viitorii adulti trebuie sa o aiba la un loc de munca modern. Un profesor nu poate sa tina cont de toate relatiile dintre elevi in timpul clasei si nu poate avea o imagine clara asupra acestor colaborari.
Aici intervine Inteligenta Artificiala, care poate masura si observa interactiunea sociala, luand date din miscarile mainilor si orientarea capului pentru a defini mai bine cum reusesc sa colaboreze elevii. Asa profesorii stiu care grupuri au probleme in a colabora si isi pot indrepta atentia doar spre membrii acestora. Nu mai pierzi timp alaturi de cei care se descurca bine si au anumite tipuri de inteligenta bine dezvoltate, ii ajuti doar pe cei care au reala nevoie de tine.
Dincolo de Inteligenta Artificiala si rolul ei in dezvoltarea inteligentelor sunt multe metode care nu tin neaparat de ea, dar care si-au dovedit eficienta. Unii profesori dezvolta inteligenta metacognitiva cu ajutorul unui program de calculator in care elevii invata un personaj de desen animat diverse lucruri legate de mediu. La final e testat respectivul personaj pentru a vedea cat de bine a retinut informatiile si se observa usor importanta jocului de rol in procesul de invatare.
Ca sa invete pe cineva elevii trebuie sa invete mai intai.
Datele private si Inteligenta Artificiala
Inteligenta Artificiala si implicarea ei in evaluarea si testarea copiilor poate pune si probleme legate de viata privata. Desi poate evalua si ajuta in evaluarea inteligentei copiilor, AI-ul colecteaza si date destule legate de punctele tari si punctele slabe ale acestora. Prin anonimizarea acestor date si folosirea doar din punct de vedere statistic s-ar putea rezolva rapid acest neajuns destul de periculos in viitor.
E un lucru bun sa ai Inteligenta Artificiala implicata in evaluarea elevilor, de exemplu, si ea va fi din ce in ce mai prezenta si in clase. Asa ca ar trebui sa invatam sa renuntam treptat la teste standardizate si sa ne bazam mai mult pe tehnologiile viitorului pentru binele copiilor si al generatiilor viitoare de angajati.
De pilda, AI-ul poate detecta microexpresii faciale care apar cand cineva incearca sa inteleaga un concept anume, astfel ca lectiile viitoare vor fi adaptate in functie de acest input. La fel cum fac si profesorii, si Inteligenta Artificiala se va adapta in functie de fiecare elev si copil. Insa o va face in mod consistent, sustinut, pentru fiecare individ. Datele pe care le va evalua si colecta AI-ul vor fi folosite pentru a se asigura o invatare adaptata fiecarui nivel la care a ajuns un elev.