
La un an de la declararea pandemiei si dupa numeroase stari de urgenta, stari de alerta si incercari de control al raspandirii SARS-CoV-2 si al numarului de infectari credem ca stim totul despre noul coronavirus. Am devenit experti in virusuri, in vaccinuri si in prevenirea infectarilor. Sau nu?
In 2021 inca mai avem o multime de intrebari la care nu am gasit un raspuns concret, clar. Ele isi asteapta raspunsul, sunt pe buzele tuturor, de la oameni de stiinta la oameni simpli.
COVID-19 si SARS-CoV-2 au reusit in mai bine de un an sa transforme complet vietile noastre, planeta, societatea, economiile, tot. Oamenii de stiinta, cercetatorii, autoritatile, toata lumea a incercat sa raspunda in lunile scurse la cat mai multe intrebari si sa puna cat mai multe intrebari.
Unele raspunsuri ne-au convins si ne-au aratat care e adevarata fata a dusmanului invizibil, noul coronavirus. Altele nu au facut decat sa complice si mai mult lucrurile si sa aduca si mai multe intrebari in comunitati.
Si e firesc sa fie asa de vreme ce nimeni nu s-a mai confruntat in vremurile moderne cu asa ceva, cu o astfel de pandemie monstruoasa. De fiecare data cand nu intelegi ceva iti pui intrebari, adresezi intrebari. Raspunsurile le primesti sau nu, depinde doar de tine si de cei care ajung sa le auda.
Dupa un an de pandemie nu avem raspunsuri la toate intrebarile noastre. Cateva intrebari importante au ramas si ele fara raspuns, desi suntem in 2021 si avem acces la o multime de informatii despre COVID-19 si SARS-CoV-2.
1. Incarcatura virala chiar conteaza? Toate testele facute pentru depistarea infectarii cu SARS-CoV-2 aduceau un raspuns pozitiv sau negativ. Testarile aduc informatii si despre incarcatura virala si ii ajuta pe medici sa ia decizia corecta legata de o posibila spitalizare a pacientilor infectati. Incarcatura virala e mai mare cand esti in primele faze ale bolii si scade spre zero cand sistemul imunitar are un raspuns corect.
Recent toate testele complexe pentru depistarea SARS-CoV-2 raporteaza si date despre incarcatura virala descoperita la pacienti. Conteaza sa stii ce incarcatura virala ai de la inceput si cat de infectat e pacientul, mai ales daca vrei sa ii oferi cel mai bun tratament si sa iei decizii rapide si corecte la prezentarea sa cu simptome specifice COVID-19.
2. Incarcatura virala determina manifestari, simptome mai grave la persoanele care au anumite afectiuni ceva mai serioase? Nu avem date clare inca legate de aceasta problema. Se crede, totusi, ca incarcatura virala mai mare poate determina o simptomatologie severa la persoanale care prezinta si alte boli inainte de infectare.
Depinde insa mult de ce afectiuni vorbim, de gravitatea lor, de tratamente existente. Putem avea o incarcatura virala mica, dar boli care sunt suficient de grave incat sa determine reactii foarte puternice odata ce SARS-CoV-2 a intrat in organism.
3. Ce ne spun noile variante de SARS-CoV-2 despre carantina? Nu stim inca daca toata carantina impusa nu a inrautatit situatia la nivel global. Noile variante tot apar peste tot, chiar si acolo unde carantina este in vigoare si s-au luat toate masurile. Virusul se adapteaza rapid pentru a evita sa dispara odata cu o carantina mai drastica, asa ca sufera mutatie dupa mutatie de vreme ce nu se mai poate raspandi asa de repede de la om la om.
Carantina e o solutie buna, numai ca inteligenta virusului e mult prea mare. El invata sa se ataseze mai usor si mai rapid de proteinele necesare pentru infectare. Da, putem stopa raspandirea virusului cu ajutorul carantinei, dar virusul nu va tine cont de ea si va incerca sa gaseasca noi si noi metode de a ne invada corpurile.
4. Mai putem transmite virusul dupa vaccinare? Vaccinurile existente la acest moment au o eficienta de 94-95%. Un vaccin te poate proteja pe o perioada limitata, de regula opt luni sau mai putin, virusul se poate trasmite fara probleme si dupa vaccinare, cand apare infectarea. Desi boala nu va mai fi atat de grava, transmiterea virusului va fi posibila daca reusim sa ne infectam cand vaccinul nu isi mai face efectul sau are un efect destul de slab.
Chiar si cand suntem vaccinati si vaccinul isi face efectul, suntem in perioada de eficienta maxima, ne putem infecta fara sa ne dam seama. Putem fi asimptomatici sau cu simptome usoare, avem o incarcatura virala destul de mare si infectam persoanele de langa noi foarte usor.
Vaccinarea nu inseamna imunitate pe viata, trebuie sa ne protejam in continuare cu masti, manusi, distantare sociala serioasa si o grija permanenta la tot ce facem, ce atingem, ce facem cu mainile.
Ca sa intelegem cum sta treaba cu imunitatea si cu infectarile dupa vaccinare trebuie sa ne raportam la cele doua tipuri de imunitate pe care o putem avea odata ce am fost vaccinati. Imunitatea efectiva poate sa previna virusul sa provoace o boala foarte grava, insa nu poate sa il impiedice sa intre in corp si sa se replice.
Imunitatea „sterilizatoare” poate sa previna in totalitate infectarea, chiar si cazurile asimptomatice. Aceasta din urma e telul oricarui vaccin, dar se obtine in cazuri rare. Vaccinul impotriva COVID-19 nu reuseste sa o ofere…
Toate vaccinurule pentru COVID-19 nu previn transmiterea virusului, doar ne ajuta sa nu dezvoltam simptome foarte grave odata ce ne-am infectat. Si infectarea poate sa apara oricand daca nu suntem suficienti de atenti, chiar si dupa vaccinari. Odata ce ne-am vaccinat nu avem voie sa renuntam la toate regulile de protectie si de igiena impuse de catre autoritati.