Poti invata si fara efort considerabil daca stii ce metode sa aplici cat studiezi

On-line sau clasica, intr-o institutie de invatamant sau acasa, invatarea este un proces firesc prin care trecem cu totii cand suntem in scoala. Fiecare are propriile preferinte cand vine vorba de invatare, insa modul in care creierul proceseaza, stocheaza si ia informatiile din diverse surse este la fel pentru toata lumea.

Pentru unii e foarte usor sa invete capitole intregi din cursuri sau din manuale, pentru altii e mai dificil. Invatarea depinde mult de implicare si de materia pe care vrei sa o inveti, daca iti place sau nu, daca ai si un background inainte sa te apuci de invatat.

Din fericire sunt cateva lucruri simple pe care poti sa le faci pentru a imbunatati invatarea si a deveni foarte eficient, indiferent ce ai de parcurs pentru la scoala, la liceu sau la facultate.

Procesul de invatare este unul mai complicat decat ne inchipuim. De regula incercam sa invatam ceva nou, o materie noua, sa ne insusim informatii pe care nu le-am mai intalnit. Creierul reactioneaza imediat si incearca sa se familiarizeze cu ele, dar asta in timp. Daca citesti o data un curs nou, un capitol nou nu vei retine 100% tot ce scrie acolo. Probabil vei reusi sa inveti o parte, informatii care sunt mai usoare, comune, lucruri pe care le-ai mai intalnit in trecut.

Cea mai mare parte a informatiilor noi se invata dupa ce ai parcurs de mai multe ori sau aplicat capitolele, cursurile pe care trebuie sa le retii. Fiecare elev, student incearca sa gaseasca metodele cele mai bune pentru a retine cat mai mult intr-un timp cat mai scurt.

Multi reusesc prin schematizare, prin sublinieri cu tot felul de culori, prin diverse tactici originale. Dar ii avem si pe cei care nu se descurca si nu reusesc sa retina toata informatia, ajung sa nu ia examene, sa nu poata avea rezultate bune la invatatura.

Eficientizarea invatatului este destul de complicata, fiecare metoda aplicata trebuie personalizata in functie de individ si de ceea ce poate si nu poate face. Nu ai cum sa te astepti sa ai invatare eficienta de la un copil, un tanar care are probleme de intelegere, care poate are si un mic retard ce nu ii permite sa stocheze informatia si sa o acceseze cand are nevoie de ea.

Eficienta in timpul invatarii poate fi atinsa, nu e imposibil. Trebuie doar sa fii creativ si sa te gandesti la toate aspectele care tin de invatare si de imbunatatirea ei.

Ce mananci si ce nu mananci influenteaza invatarea. Tot ce mancam influenteaza direct functiile cognitive. Anumite ingrediente pot sa favorizeze o functionare mai buna a creierului si sa ajute la atingerea eficientei dorite. Nutrientii in cantitati mari sunt foarte buni pentru creier. Ar trebui sa consumam acizi grasi Omega-3, acid folic, din surse naturale, de la somon si sardine la nuci si spanac, broccoli, avocado, afine.

Se vor evita dietele bogate in zaharuri rafinate, in grasimi prea multe, in dulciuri. Fara paine alba, margarina, suc de fructe din comert, dar cu multe legume si fructe crude, de preferat, salate si produse integrale.

Hidratarea e mai importanta decat crezi. Creierul e 73% apa, asa ca nu trebuie sa te surprinda ca functionarea sa depinde foarte mult de cata apa bei intr-o zi. Nu ai cum sa ii ceri sa functioneze la capacitate maxima daca nu ai apa suficienta in organism. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca atunci cand ti se face sete deja creierul functioneaza la o capacitate redusa cu 10%. Deci e foarte important sa bem apa chiar daca nu ne este sete, mai ales cand avem de invatat foarte mult si vrem sa fim si eficienti. Ajutand creierul ne ajutam pe noi si invatam mult mai simplu.

Guma de mestecat, un aliat surpriza. Daca te simti un pic coplesit in timpul invatatului si simti ca nu mai retii nimic poti sa ajuti creierul rapid cu… o guma de mestecat. Un studiu a demonstrat recent faptul ca indivizii care mesteca guma cat invata reusesc sa isi aminteasca mai mult din ceea ce au citit, cu pana la 35%.

Alt studiu a reusit sa demonstreze ca mestecatul de guma inainte de teste, de examene a crescut performanta si amintirea celor invatate cel putin in primele 20 de minute, dupa care a disparut.

Cand mestecam guma ritmul cardiac creste, la nivelul capului ajunge mai mult sange si creierul se incalzeste. E important insa sa alegem guma de mestecat fara zahar daca vrem sa avem si efecte bune asupra creierului si sa nu trezim cu diverse probleme dentare.

Invatarea colaborativa poate face minuni, daca stii cum sa o abordezi. Daca incerci sa inveti impreuna cu alti colegi, asa cum se intampla adesea in facultate, si incepi sa discuti cu altii despre ceea ce stii deja si ce vrei sa inveti vei vedea ca rezultatele finale vor fi mult mai bune. Retinem mai repede si mai mult informatia cand comunicam cu altii, intelegem mai bine ce invatam, aprofundam mai usor.

Plus ca vei fi motivat sa inveti cand ii vezi pe altii care se straduie sa retina cat mai bine si mai mult. Colaborarea poate avea loc offline, fata in fata, dar si on-line, prin intermediul unor instrumente moderne disponibile permanent pe Internet.

Invata pe altcineva, chiar daca o faci virtual, si ai doar de castigat. Sunt deja studii care sustin aceasta ipoteza. Daca vrei sa inveti ceva nou incearca sa te gandesti cum ai invata pe cineva respectivul lucru. Chiar daca nu ajungi sa inveti efectiv pe cineva respectiva materie, acest tip de abordare te va ajuta sa retii doar informatiile esentiale si sa nu te pierzi in detalii, sa te organizezi mai usor.

Cu putin umor se rezolva orice. Invatarea e un proces serios, insa asta nu inseamna ca nu poti adauga si putin umor in cadrul sau. Scapi de anxietate, esti mai motivat si implicat in actul invatarii.

Daca in timpul invatarii ai si glume, poante care fac referire la subiectul invatat ai sanse foarte mari sa inveti mai rapid si sa retii mai multe. Cand ai materiale de invatat care contin glume, desene diverse, liste simplu de urmarit vei reusi sa retii materia respectiva foarte usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *