Scoala on-line este o solutie de compromis in pandemie. Nu avem cum sa ne ferim de ea, nu avem cum sa nu o punem in practica din moment ce infectarile cu SARS-CoV-2 sunt pe un trend ascendent mai mereu.
Pentru copiii fara probleme scoala on-line nu e foarte diferita de varianta cu prezenta fizica. Insa pentru o anumita categorie de copii scoala on-line e o provocare uriasa. E vorba despre elevii cu cerinte speciale, care au oricum nevoie de o altfel de abordare a predarii si a invatarii. Ce poate face profesorul pentru ei in contextul pandemiei ca sa le ofere acces la o educatie cel putin la fel de buna ca in cazul prezentei fata in fata?
Copiii cu cerinte speciale au suferit cel mai mult in urma mutarii scolii in on-line pentru perioade lungi de timp. Nu au fost pregatiti pentru asa ceva, nici profesorii nu au fost pregatiti pentru o astfel de abordare de la distanta a actului educational. Dar toata lumea a trebuit sa se descurce, mai ales ca educatia e foarte importanta in randul acestei categorii de copii si tineri.
Abordarile au fost diferite de la caz la caz, s-au gasit solutii si educatia a mers mai departe in cazul copiilor cu cerinte speciale. Profesorul si invatatorul au fost pilonii principali ai schimbarilor necesare pentru educatia de calitate oferita copiilor cu cerinte speciale. Cum ar trebui sa arate in continuare abordarea problemei educatiei la distanta pentru elevii cu cerinte speciale? Iata cateva posibile idei usor de implementat.
Rolul profesorului, mai important ca oricand. Copiii cu cerinte speciale au oricum probleme cand vine vorba de schimbari bruste in viata lor. Au nevoie de timp de acomodare, trebuie sa se obinuiasca treptat cu noile realitati pe care sunt nevoiti sa le infrunte. Ori pandemia nu a permis acest lucru, totul s-a facut pe repede inainte. A aparut si lipsa relatiilor sociale, importante pentru copiii cu cerinte speciale, a aparut izolarea la domiciliu. Toate astea ar trebui sa fie compensate printr-o implicare activa din partea profesorilor, invatatorilor, in functie de varsta copiilor.
E esential ca in afara de activitatea academica obisnuita sa existe perioade in care cadrul didactic se intereseaza de ce fac copiii, de ce fac familiile, cum au reusit sa se adapteze. Comunicarea e importanta si trebuie sa fie prezenta in permanenta. Profesorul devine partener in incercarea de a ajuta in orice fel copiii cu cerinte speciale. Toleranta, intelegerea, adaptarea metodelor de predare pentru a oferi copiilor cu cerinte speciale toate sansele sa invete poate la fel de bine ca atunci cand exista interactiune fata in fata, iata ce trebuie urmarit.
Intelegere mai mare vizavi de ceea ce pot face copiii cu cerinte speciale in conditiile complicate din prezent. Flexibilitatea e cuvantul de ordine pentru invatarea la distanta. Permite copiilor sa faca tot ce pot la un moment dat. Nu cere mai mult, da de inteles ca e suficient cat au facut si ca nu trebuie sa se streseze sau sa incerce sa puna presiune fara rost pe ei. Doar asa poti sa ai act educational de calitate si de acasa si sa asiguri acces la educatie de calitate copiilor cu cerinte speciale chiar si in pandemie. Incearca sa gandesti planuri, sa refaci strategiile de interactiune daca vrei sa ai cele mai bune rezultate si sa ii ajuti cu adevarat.
Consistenta si rutina. In vremuri atat de incerte e important sa ai o rutina si o consistenta mai ales daca lucrezi cu elevi cu cerinte speciale. Rutina e buna si trebuie implementata in asa fel incat sa nu intervina plictiseala si anxietatea. Mai bine rutina decat un program dezordonat care va complica si mai tare lucrurile. Si odata ce impui o rutina e bine sa te tii de ea si sa o impui intr-un mod cat mai simplu si mai creativ. Prin rutina copiii cu cerinte speciale pot sa se adapteze mai usor unor schimbari majore care au intervenit fara ca ei sa poata face ceva in acest sens.
Cand lectiile on-line nu functioneaza gaseste alte modalitati de predare. In functie de afectiunile copiilor cu cerinte speciale s-ar putea ca predarea on-line sa nu fie una tocmai buna. Asa ca vei renunta la ea si vei incerca sa aplici orice alte modalitati de predare cat mai creative si mai coerente pentru rezultate bune la final. Vrei sa implici elevii cu cerinte speciale in predarea la distanta si sa ii inveti ceva, asa ca trebuie sa investesti timp si cunostinte ca sa ajungi la o metoda de predare adecvata.
Munca de echipa, deosebit de importanta. Profesorul trebuie sa lucreze si sa colaboreze cu parintii pentru a oferi o educatie cat mai buna copiilor cu cerinte speciale. Discutiile permanente cu parintii, abordarile aplicate care implica si parintii pentru gasirea celor mai bune metode de predare si de adaptare la vremurile ciudate pe care copiii cu cerinte speciale trebuie sa le depaseasca. Iata doar doua modalitati prin care profesorul poate sa ofere ajutorul de care are nevoie elevul cu cerinte speciale.