Site icon RATB

Laptopurile cu procesoare mobile. Avantaje, dezavantaje si de ce era nevoie de ele

Universul computerelor moderne trece printr-o revolutie pe care multi nu o constientizam. E vorba despre procesoarele mobile si laptopurile care le folosesc pentru a oferi experiente mai bune fara a face rabat de la calitate.

E vorba de cipuri compacte, eficiente, puternice, din ce in ce mai puternice, care vor aduce schimbari majore la laptopuri si desktopuri, oferind performanta de top, eficienta, portabilitate, design mult mai subtire, caracteristici la care nici nu ne gandeam sa le vedem intr-un singur dispozitiv acum 7-10 ani.

Procesoarele mobile erau destinate pana nu demult doar telefoanelor mobile si tabletelor, dispozitive smart pentru care se produceau mii de astfel de procesoare in fiecare an. Doar ca in ultimii 10 ani gigantii din IT, Apple, Qualcomm, Samsumg s-au hotarat sa incerce si altceva si sa inlocuiasca treptat procesoarele clasice si cele de desktop cu procesoare bazate pe tehnologia regasita in telefoane si tablete. Apple a venit cu M1 sau M2, procesoare ce au dovedit deja ca pot depasi lejer performantele unui procesor obisnuit pe orice laptop modern.

In 2020, Apple venea cu un procesor ARM Apple Silicon. Un procesor Arm e un procesor realizat pe hartie si gandit de compania omonima din Marea Britanie. Arm nu fabrica procesoarele, ei vin doar cu licentierea tehnologiei catre companii precum Qualcomm, Mediatek, Apple, care mai departe isi produc propriul hardware.

In telefoanele smart sau tablete aveam deja procesoarea ARM de 20 de ani si mai bine. Laptopurile si desktopurile foloseau doar designul x86, x64, procesoare care au nevoie de energie foarte multa ca sa ofere si performantele asteptate, cei mai mari producatori fiind Intel si AMD.

In 2011, Microsoft anunta Windows RT, sistem de operare ce putea rula din acel moment pe computere cu ARM. Avea multe limitari, nu a mers deloc pe piata, dar a fost primul pas spre procesoare mobile pe calculatoare. ChromeOS suporta procesoare mobile de la inceput, de cand s-au lansat oficial. Dar performantele nu erau unele asa de bune, nu puteai folosi procesoarele ARM pentru a realiza sarcini complexe pe un calculator cu un astfel de procesor.

Qualcomm fabrica procesoare de calculatoare de ani buni, insa cel mai bun computer care avea CPU Snapdragon de abia ajungea la performantele unui laptop entry-level x86 sau x64. Dar Qualcomm a anuntat Snapdragon Elite X, ceea ce ar putea insemna un rival puternic pentru AMD, Apple, Intel.

Si Mediatek fabrica procesoare pentru computere, dar cipurile Kompanio sunt pentru laptopurile entry-level, de exemplu Lenovo IdeaPad Slim 3. A existat si o tableta cu Windowa RT si Nvidia Tegra CPU. Nvidia si AMD s-au pus serios pe fabricarea de procesoare pentru computere cu arhitectura Arm.

Si de ce ai avea nevoie de un procesor Arm pe un laptop? Laptopurile cu procesoare Arm difera de cele obisnuite prin autonomie mai buna si posibilitatea de a rula aplicatii mobile nativ, nu mai e nevoie de emulatoare complicate. De exemplu, M2 permite 22 de ore de autonomie pe un MacBook Pro, asta daca utilizatorul se uita la videoclipuri.

Nu se mai incalzeste asa de tare laptopul, calculatoarele sunt mai subtiri, nu mai ai nevoie de coolere pentru racire atat de mari si de voluminoase. Plus ca ai si aplicatii deja optimizate pentru procesoare Arm care vor rula mult mai bine si mai rapid. Adobe Creative Cloud suporta deja Mac-urile Apple Silicon. Si tot pe laptopurile de la Apple poti sa te joci si diverse titluri pe care le rulai in trecut doar pe iPhone, iPad, cu performante excelente.

Desi computerele cu Windows 11 deja pot rula si aplicatii Android si in Play Store ai aplicatii ce se instaleaza si in ChromeOS, insa sunt limitari impuse de arhitectura x86 si x64.

Anumite procesoare mobile permit si conectivitate integrata, procesoarele includ modemuri 4G/5G integrate, pentru procesare AI si multimedia procesoarele mobile sunt excelente. Costurile de productie ar scadea cu procesoare mobile, convergenta dispozitivelor si apropierea experientei de utilizare a unui computer de cea a utilizarii unui telefon mobil.

Primul laptop modern cu procesor ARM a fost lansat in 2018, era ASUS NovaGo TP370QL, avea Qualcomm Snapdragon 835, a venit si Lenovo Flex 5G (2020) cu conectivitate 5G si Snapdragon 8cx, Microsoft Surface Pro X (2019) cu un procesor SQ1/SQ2 bazat pe Snapdragon, Samsung Galaxy Book S (2020) cu Snapdragon 8cx, dar si cu Intel Lakefield. Amintim si Lenovo ThinkPad X13s (2022), cu Snapdragon 8cx Gen 3 sau ASUS ROG Ally (2023) cu AMD Z1 Extreme, un procesor mobil puternic.

Dincolo de avantajele prezentate sunt si numeroase dezavantaje ale folosirii tehnologiei ARM si procesoarelor ARM pe laptopuri. Compatibilitatea software este marea problema, pentru ca unele softuri au nevoie de emulare si de caracteristici specifice pentru a putea rula corect, la care se adauga si performantele asteptate in sarcini specifice, complexe, in gaming care nu pot sa ajunga la cele ale unui procesor obisnuit.

Costurile tranzitiei de la procesoarele obisnuite la cele mobile sunt mari si pentru producatori, si pentru clienti, utilizatori. Utilizatorul trebuie sa investeasca sume mari in noi dispozitive si hardware, in softuri si licente pentru ca s-ar putea ca vechile variante de soft sa aiba probleme de compatibilitate. Producatorii cheltuiesc infinit mai mult pe refacerea liniei de productie, pe investitii in cercetare, pe dezvoltare, pe design nou. Si toate costurile se vor duce spre clienti, care vor fi dispusi mai greu sa treaca la noile laptopuri cu procesoare mobile, care au deja preturi mai mari fata de cele clasice, cu procesoare normale.

Sa nu uitam de managementul temperaturilor atinse de aceste procesoare mobile. Da, nu sunt temperaturi atat de mari constant ca la procesorul obisnuit, dar si la cele mobile se ajunge in anumite momente, cand sunt sarcini complexe desfasurate, la temperaturi destul de mari. Si cand temperatura e mare scade si performanta si puterea de procesare. E nevoie de coolere noi, adaptate pentru design si pentru noile procesoare, care sa fie in stare sa elimine rapid si eficient toata caldura generata de procesoare grafice si CPU.

E mare nevoie de optimizarea echilibrului dintre managementul energiei consumate si tehnologiile bateriilor, autonomia oferita pentru a face fata cerintelor tot mai mari ale sistemelor cu procesoare mobile.

Pe viitor vom vedea dispozitive si mai puternice cu procesoare mobile, laptopuri, chiar si desktopuri, mai interconectate ca niciodata, versatile, limita dintre mobil si desktop la nivel de experienta fiind din ce in ce mai fina sau aproape inexistenta.

Exit mobile version