Sportul ofera adevarate lectii de viata daca stii sa le recunosti si sa le pui in practica

Sportul nu este doar despre rezultate si despre frumusetea jocului. Este si despre lectii de viata, despre lectii pe care sportul ni le poate oferi fara niciun cost si din care avem ce invata de fiecare data. Din sport chiar ai ce invata si universul sportiv este intotdeauna foarte ofertant daca stii sa privesti si din alta perspectiva sportul, alta decat cea a spectacolului de pe teren.

In viata poti sa ajungi foarte repede unde ti-ai propus daca esti atent la lectiile pe care ti le da viata insasi si la lectiile pe care le poti invata din diverse domenii urmarite sau in care activezi. De exemplu, poti invata foarte multe lucruri din sport. Urmaresti partide, vezi sportivi care fac performanta, observi atitudini si comportamente si inveti din fiecare cate ceva. Lectiile de viata pe care le poti prinde din zbor din sport sunt excelente daca stii sa le utilizezi in viata de zi cu zi si le intelegi pe deplin. In continuare vei descoperi doar cateva exemple de astfel de lectii importante din sport.

Ca sa devii mai bun ai nevoie de multa practica. Perfectiunea este un concept despre care se discuta mereu, dar pe care il vedem foarte rar in practica. Sportul te invata ca abilitatile tale sunt importante si valoroase nu doar pentru ca iti maresc eficienta, ci si pentru ca a deveni mai bun este de la inceput o recompensa uriasa. Ca sa ajungi la perfectiune sau cat mai aproape de ea e nevoie de practica, de multa munca depusa. Nu poti ajunge niciodata sa iti indeplinesti obiectivele propuse daca nu exersezi, daca nu faci cat de multa practica poti. Inveti din sport sa pui in aplicare planurile pe care le ai si sa fii perseverent, sa incerci sa iti atingi scopurile prin cat mai multe actiuni practice.

Prioritizarea. In sport e foarte important sa stii cum sa iti dozezi energia, cum sa te antrenezi si sa joci pentru a fi mereu in top si a nu ajunge la epuizare fizica. Prioritizarea e de baza in orice fel de sport, iti pui de la inceput in minte ce vrei sa obtii si te concentrezi doar pe ce e important pentru tine. Inveti sa prioritizezi si lucrurile importante din viata, sa le acorzi atentia cuvenita doar celor care merita cu adevarat. Daca stapanesti bine arta prioritizarii vei avea succesul dorit si vei ajunge la el mult mai usor. Cu cat reusesti sa iti prioritizezi actiunile si implicarea in diverse sarcini mai bine, cu atat vei avea si timp mai mult pentru tine si vei avea o viata mai usoara.

Risti si castigi, de cele mai multe ori. Nu exista castig important fara risc. Daca nu esti invatat sa mai si risti in viata nu vei obtine niciodata tot ce iti doresti. In sport nu ai incotro si risti de fiecare data, daca vrei sa ai o cariera de succes. Trebuie sa fii curajos, sa risti mereu cand e cazul si sa eviti riscurile inutile. Sportul ne invata sa riscam doar cand avem idealuri foarte inalte pe care stim ca le putem atinge prin munca depusa, dar ne invata si sa fim atenti la fiecare risc si sa cantarim bine ce obtinem si ce pierdem. Riscul va fi de baza daca esti un om care nu se multumeste niciodata cu ce are si vrea mai mult si mai mult.

Inveti ca a pierde este normal, nu ai cum sa castigi de fiecare data. In sport, in unele partide pierzi, in altele castigi desi nu te-ai fi asteptat. Asa e si in viata si sportul ne invata foarte bine privim orice esec ca pe un pas inainte. Inveti ceva din fiecare pierdere pe care o ai, nu ai cum sa ai mereu doar succes, iar daca se intampla sa ai un esec mai mare nu trebuie sa te blochezi. Viata e facuta din situatii in care castigi enorm, dar si din situatii in care pierzi pe toate planurile la un moment dat. Mergi inainte, asa cum o fac si jucatorii, echipele din sport si incearca sa vezi ce nu a functionat pe moment si sa remediezi cat mai rapid lucrurile ca sa iti mearga iarasi foarte bine.

Integritatea chiar conteaza. Sportul ne invata ca integritatea conteaza si este bine sa o avem indiferent ce facem. Daca avem de ales intre a ramane integri si a face un lucru pe care il vom regreta mai tarziu e bine sa ramanem mereu la integritate. Consistenta e cheia, dar integritatea e tot ce conteaza. In viata integritatea poate valora mai mult decat orice, daca mai e dublata de seriozitate si de corectitudine ai practic tot ce iti trebuie ca sa reusesti in tot ce ti-ai propus.

Munca in echipa e esentiala. In sporturile unde se joaca pe echipe nu ai cum sa obtii un rezultat bun daca nu colaborezi bine cu ceilalti jucatori, daca nu va intelegeti bine si nu aveti o echipa bine sudata. Sportul ne invata foarte bine ca munca de echipa duce mereu la lucruri exceptionale si ca lucrul in echipa e de baza daca vrei sa ai cele mai bune rezultate. E mai bine sa lucrezi alaturi de alti oameni si sa colaborati, sa aveti un scop comun si sa il atingeti decat sa incerci de unul singur sa faci totul si sa nu iti iasa lucrurile asa cum te-ai fi asteptat.

Rabdarea e de aur. In sport e nevoie de rabdare pentru a obtine rezultate. Trec ani pana sa ai un rezultat si trebuie sa ai rabdare. Sportul ne invata sa nu ne pierdem speranta niciodata si sa incercam sa ramanem calmi si sa muncim pana ne atingem scopul. Asa ar trebui sa actionam si in viata, sa avem mereu rabdare si sa nu ne grabim chiar daca lucrurile par ca nu evolueaza in directia dorita. E cea mai buna lectie pe care ne-o poate da sportul si pe care ar fi bine sa o respectam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *