Pandemia de COVID-19 ne-a invatat multe lucruri utile pentru viata de dupa pandemie

Pandemia de COVID-19 a reusit sa ne ia foarte multe lucruri, de la socializare, la petreceri si intalniri cu prietenii. Ne-a tinut in case cateva luni, ne-a obligat sa ne schimbam complet obiceiurile si modul in care traim, sa fim mai atenti la ce facem si cum facem ca sa evitam orice fel de infectare.

Aceeasi pandemie ne-a invatat insa foarte multe lectii de viata. Unele mai simple, altele mai complicate, pe unele ni le-am reamintit din alte vremuri mai normale, pe altele le-am invatat „la prima mana”. Important este sa le intelegem si sa stim sa le folosim mereu in favoarea noastra, indiferent ce se va intampla in viitor. Doar asa putem spune ca am invatat ceva util din aceasta pandemie care pare fara de sfarsit.

In orice lucru rau care ni se intampla suntem obisnuiti sa vedem si partea plina a paharului. Asa s-a intamplat si in pandemia de COVID-19, cand oameni obisnuiti si profesionisti, oameni de afaceri, cu totii au invatat lectii de nepretuit despre viata, despre ei, despre noi. Lectiile de viata pe care ni le-a dat pandemia sunt unele dintre cele mai dure si mai puternice pe care le-am fi trait vreodata.

Am invatat sa fim noi, sa nu ne mai pese atat de mult de ziua de maine si sa o traim pe cea de astazi cat putem mai bine, cu bune si cu rele, cu realizari si cu pierderi. Am invatat sa pretuim mai mult viata si ceea ce avem, sa nu mai ne plangem mereu de lucruri banale si sa incercam sa fim mai atenti la ce se intampla si in jurul nostru.

Insa lectiile de viata cele mai puternice si cele mai importante pe care le-am primit de-a lungul lunilor de cand SARS-CoV-2 este mereu langa noi, gata sa ne doboare, le putem grupa in cateva categorii mari.

Lectii despre gasirea perspectivei corecte, abordarilor corecte. Pe primul loc e rabdarea. Am invatat sa avem rabdare. Nimic nu mai merge pe repede inainte, totul dureaza acum in orice domeniu te-ai uita. Stim deja sa fim rabdatori cu noi, cu familia, cu prietenii, cu afacerile pe care le frecventam, dar si cu intreaga atmosfera ciudata de la locul de munca. Avem rabdare mai mare si in indeplinerea unor sarcini de la job sau de acasa, avem rabdare si cand gandim un proiect pe care am dori sa il vedem in practica. Avem rabdare.

Pe langa rabdare am invatat sa avem o perspectiva pe termen lung pentru aproape orice. Daca azi ceva nu merge bine, in viitor lucrurile se vor imbunatati si vom putea face ce ne dorim. Nu trebuie sa ne temem de viitor, trebuie doar sa il privind dintr-o perspectiva adaptata prezentului, mereu cu ochii spre un viitor mai bun. Astazi gandim totul in perspectiva si e normal sa fie asa, din moment ce prezentul nu ne rezerva prea multe.

Lectii despre raspuns si rezistenta. In vremuri ca acestea invatam sa ne adaptam din mers la orice fel de situatie si sa gasim un echilibru intre toate lucrurile pe care le avem de facut. Tot timpul trebuie sa iti dai reset si sa te orientezi, daca vrei sa rezisti. E important sa rezistam si sa putem sa facem faca schimbarilor pe care suntem obligati sa le aplicam in toate aspectele vietii noastre.

Creativitatea este mai importanta decat oricand in aceste vremuri si trebuie sa invatam sa o pretuim si sa o folosim in interesul nostru. Nu ai cum sa mergi mai departe in acest context complicat daca nu esti creativ si nu vrei sa evoluezi, sa cauti cele mai interesante si mai asteptate modificari pe care le poti pune in practica doar atunci cand vrei sa iti atingi scopul dorit.

Adaptare, rezistenta, creativitate, astea sunt cam singurele arme pe care le avem la indemana daca vrem sa reusim sa iesim cu bine din situatii de criza si daca intentionam sa avem aceeasi viata cu de toate si in viitor.

Lectii despre comunitate. Mai mult decat in orice perioada, in pandemie am aflat cu totii cat de importante sunt contactele si cat de important este sa relationam. Cand nu am mai putut sa iesim din case si am fost nevoiti sa limitam contactele doar la cele on-line am realizat dintr-odata ca relatiile interumane chiar sunt foarte importante si nu pot fi inlocuite de nimic. Specialistii recomanda in continuare comunicarea pe retele de socializare, pe diverse platforme video pentru a avea o relatie cat mai stabila cu restul lumii si a putea sa discutam, sa vedem alti oameni si sa relationam.

Si am mai invatat ceva. Sa fim recunoscatori. Sa fim recunoscatori ca avem pe cineva aproape, sa fim recunoscatori ca traim niste momente fericite, cat de mici, alaturi de familie si de prieteni. Suntem recunoscatori celor care ne ingrijesc in spitale, suntem recunoscatori animalelor de companie, dar si celorlati oameni importanti care se lupta pentru ca noua sa ne fie bine.

Lectii despre noi. Din momentul in care ne-am vazut 24 din 24 doar in case sau aproape toata ziua acasa a trebuit sa invatam sa fim disciplinati. Conteaza foarte mult disciplina in astfel de vremuri, la fel cum conteaza foarte mult si disciplina interioara.

Tot ce faci sau vrei sa faci si gandesti se va reflecta si in exterior, in actiunile tale. Am invatat destul de greu sa fim disciplinati, sa ne disciplinam, chiar si cand suntem doar acasa, si sa ne realizam toate indatoririle exact ca in vremurile dinaintea pandemiei. Ne cunoastem mai bine acum, stim ce avem de facut cand totul pare ca nu prea mai merge bine.

Alt lucru important pe care l-am invatat a fost sa avem grija de noi, mai multa grija. Avem grija mare la igiena, la somn, la exercitii, la ce mancam, la echilibrul dintre munca si relaxare. Am inceput sa ne uitam mai mult la propria persoana decat la cei din jur si am constientizat, macar acum, cat de important este sa fim mai atenti la ce facem zi de zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *