Libertatea economica este deosebit de importanta pentru orice tara. Fara ea nu exista nici crestere economica, stabilitate si prosperitate. Un concept abstract si inacesibil pentru multi, libertatea economica nu este atat de complicata de inteles daca iei lucrurile logic si incerci sa treci dincolo de terminologia economica.

Libertatea economica este abilitatea oamenilor dintr-o societate de a controla cum castiga si cheltuiesc banii, ceea ce poate afecta direct cresterea economica nationala. Intr-o societate cu libertate economica, guvernele permit o piata libera, unde cetatenii pot lucra, consuma, investi in orice doresc, oferind si protectie legala, drepturi diverse si comert liber.

Masurarea libertatii economice este destul de simpla. Exista doi indicatori anuali in functie de care sunt listate tarile in functie de libertatea economica. Cel mai important index este Indexul Libertatii Economice, la care se adauga Indexul Global al Libertatii Economice. Scorul se poate calcula in functie de patru categorii de piloni ai libertatii economice. Daca tinem cont de aceste patru categorii avem 12 libertati economice, fiecare cu o scara de la 0 la 100. Scorul libertatii economice a unei tari e media celor 12 clase numerice.

Revenind la cei patru piloni, acestia sunt: marimea guvernarii, eficienta reglementarilor, statul de drept si tot ce tine de el si legislatia si pietele libere. Marimea guvernarii include sanatatea fiscala, managementul eficient al bugetelor.

Alte libertati economice incluse sub umbrela acestui pilon sunt cheltuielile guvernarii, povara fiscala la nivel individual si de corporatii.
Eficienta reglementarilor include trei libertati economice legate de afaceri, munca, bani. Libertatea afacerii masoara costul si libertatea de a opera o afacere in functie de mai multi factori, proceduri, licentiere, de exemplu. Libertatea muncii include drepturile legate de munce cuantificabile, oportunitati de angajare, salariile. Libertatea monetara analizeaza stabilitatea preturilor si rata inflatiei.

Statul de drept include integritatea guvernamentala, increderea in guvern, nu este luata in discutie coruptia politica, pot fi vizate metode de a reduce coruptia politica si masurate. Eficienta juridica acopera corectitudinea judiciara, in special cea legata de drepturi legate de proprietate. Drepturile asupra proprietatii includ nivelul de protectie legala a acestor drepturi.
Pietele libere includ libertatile financiara, de investitie, cea legata de comert si desfasurarea lui. Libertatea financiara tine de eficienta si independenta bancilor si inexistenta controlului guvernamental, cea investitionala masoara libertatea investitiei raportata la indivizi, companii, in vreme ce libertatea comerciala masoara eficienta tarifelor la import si export.
Institutiile academice au masurat libertatea economica a tarilor de zeci de ani. De-a lungul timpului s-a dovedit a fi o predictie robusta in privinta prosperitatii tarilor in prezent sau in viitor.

Tarile cu institutii si politici mai consistente din punctul de vedere al libertatii economice au un nivel de venituri mai mare, crestere economica accelerata si rata saraciei e scazuta. Prosperitatea si libertatea economica sunt strans legate chiar si cand vine vorba despre cele mai sarace natiuni.

Daca luam ca exemplu China si India unde nu e libertate economica in adevaratul sens al cuvantului, scorurile au fost imbunatatite, s-au deschis pietele catre comertul international, a fost dereglementata economia si indivizii au putut face schimburi voluntar. Saracia absoluta a fost redusa substantial prin aceste masuri ce tin si de libertatea economica.

Coreea de Sud e un alt exemplu bun in momentul in care se vorbeste despre importanta libertatii economice. Investitiile internationale, comert liberalizat, drepturi de proprietate puternice, toate au facut din Coreea de Sud o natiune fara probleme in privinta libertatii economice in ultimele decade.

Deci ingredientele cheie ale libertatii economice raman alegerile personale, schimbul voluntar, libertatea de a intra in competitie pe piete, protejarea persoanei si a proprietatii. Apare consistenta politicilor si autoritatilor cu libertatea economica atunci cand se permite schimbul voluntar si indivizii au automat protectie, la fel si proprietatea lor.

Guvernele si guvernarile nu trebuie sa aiba ingerinte in aceste aspecte ale libertatii eocnomice, nu vor coordona pietele pentru ca se va reduce libertatea economica. Restrictiile ce limiteaza intrarea in ocupatii diverse, afaceri si activitati asociate reduc si ele libertatea economica.

Cel care a argumentat primul in legatura cu o versiune a libertatii economice a fost Adam Smith, iar dupa el au venit si alte personalitati importante John Stuart Mill, Ludwig von Mises, Friedrich A. Hayek, Milton Friedman, Murray Rothbard care au sustinut ideea si au completat ipotezele lansate. Nu de putine ori au fost si contestatari ai libertatii economice care au propus un sistem economic caracterizat de planificare economica centralizata si controlul statului in privinta mijloacelor de productie. Dupa ei o piata libera ducea la monopol, crize economice cronice si inegalitate la nivelul veniturilor, degradare in crestere a celor saraci.

Comunismul si fascismul au afectat ideea de libertate economica la inceput de secol 20. Caderea Uniunii Sovietice a fost un imbold pentru libertatea economica reala moderna. Pana la urma libertatea economica inseamna viata mai buna in orice mod, virtual vorbind.
Unde gasim cea mai mare libertate economica din lume? Din cate stim pana acum in Hong Kong, pentru ca are cea mai libera piata. Taxele sunt mici, sistemul legal e bun, comertul e libert, reglementarile sunt minime. Singaporea, SUA si Marea Britanie sunt si ele in topul tarilor cu libertate economica recunoscuta.

Singapore e un caz aparte pentru ca avem, intr-adevar, libertate economica foarte mare, dar si represiune civila si politica. Combinatia dintre libertate economica si represiune politica nu e deloc una sustenabila, dar ramane de vazut ce se va mai intampla in Singapore.
Germania are un rating pentru libertatea economica liniar. In 2002 avea 7.3, in 1980 era 7.0. Alte tari au facut progrese in privinta libertatii economice, asa ca Germania a cazut pe locul 22 in lume in privinta libertatii economice fata de un loc foarte bun 15 in 1980. La fel a patit si Franta, care era pe locul 38 in 1980 si pana in prezent a tot scazut spre un loc 40, chiar 44.