Daca ai visat sa ajungi pe Marte sau pe alte planete si sa nu pleci de pe Terra s-ar putea ca visul tau sa devina realitate mai repede decat ti-ai imaginat vreodata. De ce? Pentru ca avem chiar pe Terra o multime de locuri care seamana izbitor cu tot ce au gasit oamenii de stiinta pe Marte, de exemplu, sau pe alte planete deja cunoscute noua.
Locurile acestea sunt populare, unele sunt mai indepartate, altele sunt mai aproape de noi, trebuie doar sa le descoperim si sa experimentam ce inseamna viata pe alta planeta… pe Pamant.
Viata pe alta planete e un vis pe care omenirea il are de ani buni. Sunt destule misiuni spatiale in prezent care si-au propus sa ne aduca mai rapid pe Marte, de exemplu, sau pe alte planete pe care le studiem deja. Dar pana sa aterizam pe Marte si sa locuim acolo mai e cale lunga.
Daca esti nerabdator sa „pleci” pe Marte sau pe alte planete si vrei sa vizitezi niste locuri minunate si uimitoare in acelasi timp ai cateva sugestii in randurile ce urmeaza.
Highlands, Islanda. Daca te gandesti doar la ghetari si la peisaje inghetate cand ai in fata harta Islandei ar trebui sa stii ca exista si o regiune cu multe roci numita Highlands. NASA foloseste deja aceasta zona ciudata pentru a vedea cum ar arata formatiunile geologice de pe Marte, geografia sa seamana izbitor cu cea de pe Marte. Cercetarile facute acolo ii ajuta pe oamenii de stiinta sa stie unde va fi cel mai bun loc pentru aterizarea navelor care ne vor duce pe Marte. Islanda este mai nou un fel de Marte pe Pamant, pentru ca are niste eruptii vulcanice uriase. Am avut deja o eruptie uriasa in 1783 si rauri de lava, exact ca pe Marte. Eruptiile sunt atat de mari incat reusesc sa acopere o vale intreaga, vai intregi de multe ori. Pe Marte avem asemenea explozii uriase de lava si eruptii necontrolate, iar lava se opreste doar cand da de munti si de alte formatiuni, structuri. Plus ca nu vei avea asemenea eruptii nicaieri pe Terra, nici macar in Italia, asa ca e o zona perfecta de studiu pentru eruptiile de pe Marte si viata in asemenea conditii.
Desertul Sahara, Africa. Da, stii deja ca e vorba despre un desert subtropical, dar stii ca ai acolo si un vulcan urias. Se numeste Emi Koussi, se afla aproape de Muntii Tibesti, in Chad, are niste laterale inclinate intr-un unghi ciudat si seamana cu Elysium Mons, un vulcan de pe Marte descoperit prin 1972. Ambii vulcani au niste cratere uriase, au canale adanci care au aparut ca urmare a eruptiilor cu multa lava, care a tot curs. Oamenii de stiinta studiaza vulcanul ciudat din Sahara pentru a intelege mai bine cum „functioneaza” activitatea vulcanica de pe Marte si daca putem face ceva sa ne fie mai usor sa locuim in conditiile in care ai mereu eruptii pe Marte…
Valea Mortii, California. E un loc de pe Terra care chiar seamana cu alta planeta. NASA a facut acolo teste inainte de lansarea Roverului Curiosity, care a plecat pe Marte si a aterizat acolo in 2012. Ce a facut Curiosity pe Marte? Oamenii de stiinta voiau sa vada daca in Craterul Gale ar fi existat microbi, poate sa ofere un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor. Ca sa vada cum va decurge aterizarea si cum vor functiona instrumentele de la bordul roverului pe Marte, NASA a mers in Valea Mortii si a intreprins o multime de teste, notand cu mare atentie rezultatele spre a le compara cu tot ce se va intampla in aterizarea pe Marte si in misiunea ce urma sa se intample.
Insula Devon, Canada. Face parte din Arhipelagul Arctic Canadian, este un grup de insulite si e cea mai mare insula nelocuita de pe planeta. S-au facut acolo studii geologice de-a lungul timpului, iar in fiecare vara din 1997 incoace se fac studii ale peisajului plin de roci pentru ca totul seamana cu peisajul de pe Marte. Gasim cratere, roca, se pot face teste pentru minarea care ar putea avea loc pe Marte pentru deplasari pe Marte etc. Cam toate prototipurile importante care ar urma sa mearga pe Marte se testeaza aici, inclusiv K10 a fost testat aici, robotul NASA care urma sa asiste oamenii in timpul misiunilor de explorare de pe Marte. Din cand in cand cercetarile sunt intrerupte de ursii polari curiosi sa vada cine le strica ziua si cine s-a incumetat sa intre fara sa intrebe in habitatul lor.