Operele de arta nu sunt expuse intotdeauna in spatii pe care te astepti sa le gasesti in centrul orasului sau in vreun cartier select.

Cand te gandesti la spatii expozitionale si la galerii de arta te gandesti la o camera sau mai multe dintr-o cladire din centrul orasului sau din cartiere cunoscute. Nu te gandesti o clipa ca o galerie de arta, un spatiu expozitional poate fi intr-o fosta fabrica sau chiar intr-o… cisterna. Cu toate astea sunt o multime de spatii expozitionale inedite care au fost realizate in cele mai neasteptate locuri si care gazduiesc anual o multime de expozitii interesante pe care ar trebui sa le vezi macar o data in viata…

Spatiile expozitionale au fost dintotdeauna una dintre marile probleme ale artistilor. E greu sa gasesti galerii de arta care sa ofere un spatiu cat mai interesant si unul suficient pentru toate operele de arta de expus si e si mai greu sa atragi atentia si sa ai vizitatori in galerii, spatii la care toata lumea se asteapta. Asa ca multi proprietari de spatii inedite pentru expunerea operelor de arta au investit in ele si au venit cu galerii de arta sau spatii expozitionale care atrag ca un magnet turistii dornici de ceva nou, inedit.

Pirelli HangarBicocca. Pirelli HangarBicocca este un loc special pentru expozitii de arta contemporana din Milano, cartierul Bicocca, un muzeu de arta gazduit de fosta fabrica Pirelli. In aceasta fabrica erau realizate pe vremuri componente de trenuri si echipamente pentru ferme. Fabrica a devenit spatiu expozitional din 2012, cand cei 10.900 metri patrati au devenit locul perfect pentru o galerie uriasa care poate gazdui aproape orice fel de expozitie.

Cele sase galerii de arta si muzeul sunt o utilizare perfecta pentru un spatiu care s-ar fi degradat destul de rapid daca era lasat in paragina dupa ce nu si-a mai gasit utilitatea. Sute de turisti vin anual sa viziteze celebra galerie si muzeul din Milano si raman uimit de ce poate face creativitatea si imaginatia cand vrei sa nu lasi la voia intamplarii un spatiu cu atat de mult potential precum fabrica amintita.

Cisterna din Parcul Buffalo Bayou, Houston, Texas. La fiecare doi ani turistii au ce vedea in spatiul expozitional inedit. Ca sa admiri opere de arta trebuie sa cobori intr-o cisterna din 1926. Pe pereti sunt proiectate opere de arta realizate cu ajutorul luminii pentru un spectacol complet. Expozitii multimedia si nu numai se pot vedea in cisterna, mai toate expozitiile ocupa tot spatiul din interior. Artistii care vor sa expuna acolo trebuie sa vina cu opere inedite, originale ca sa atraga vizitatorii si sa foloseasca la adevaratul potential spatiul pus la dispozitie. Cisterna nu mai este folosita pentru ce a fost gandita inca din 2007, in 2010 urma sa fie demolata, insa o organizatie nonprofit a salvat spatiul si acum exozitiile vizuale si audio sunt in centrul interesului publicului dornic si de altceva decat de niste tablouri agatate pe peretii interiori dintr-o cladire. S-a mai pastrat apa in cisterna pentru a da impresia de spatiu aproape infinit in interior. Tot in cisterna sunt realizate tururi in care turistii pot afla din istoria locului si meditatii cu fond sonor pentru relaxare si vindecare.

Colectia Feuerle, Berlin. In Colectia Feuerle din Germania vom descoperi mobila imperiala chinezeasca din anii 200 i.Hr. pana la mobila din secolul 17, sculpturi Khmer din secolul 7, opere ale unor artisti contemporani. Ce e deosebit la acest spatiu expozitional? Locul in care sunt gazduite toate operele de arta pretioase: un fost buncar din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Spatiul permite juxtapunerea de arta din perioade moderne, culturi, cu mobila si opere de arta mai vechi, ceva ce Désiré Feuerle a realizat in fosta galerie de arta din Cologne prin anii 1990. Spatiul cu o suprafata de peste 79.000 de metri patrati permite expunerea de opere de arta in doua sali de expozitie, dar si in cateva camere-Camera Sunetului, Camera Lacului, Camera Parfumata. In cea din urma camera vizitatorii vor gasi o colectie de artefacte parfumate chinezesti si vor lua parte la ceremonii parfumate ca forma de arta. Colectia Feuerle este singura institutie din lume care prezinta o astfel de ceremonie intr-o astfel de maniera. Turistii pot sa mediteze si sa se relaxeze printre operele de arta.

Fabrica de saltele, Pittsburgh, Pennsylvania. Spatiul expozitional inedit se afla intr-un fost depozit, fabrica de saltele. Cladirea a fost construita prin anii 1900, artistul Barbara Luderowski a cumparat proprietatea in 1975 si a fondat muzeul original dupa doi ani. Trei cladiri istorice fac parte din campusul actual. Fosta fabrica si doua case istorice. Muzeul este cunoscut pentru „impingerea” limitelor artei contemporane, continuand sa dezvolte forme alternative ce includ video, performante diverse live si instalatii specifice locului in care se afla spatiul expozitional. In timpul anului sunt diverse expozitii pe care le poti vizita, exponate si opere de arta interesante care vor completa spatiul intr-o maniera unica. Fosta fabrica de saltele ofera de fiecare data experiente originale si interesante, dar si cea mai buna modalitate de a participa la o altfel de expozitie.

Arquipélago, Centrul de Arta Contemporana, São Miguel, Portugalia. In februarie 1893, un ziar din Azore anunta un plan indraznet: deschiderea a trei distilerii de alcool, toate localizate pe cea mai mare insula din arhipelagul portughez, São Miguel. Din cauza problemelor economice si miscarilor politice doar o singura distilerie a fost construita in 1896. Distileria a functionat pana in 1902, dupa care a fost folosita in scop militar, dar si ca fabrica de tutun pana in 2006.

In prezent, proprietatea este un muzeu de arta. Cei care au regandit scopul cladirii au fost arhitectii cu experienta Francisco Vieira de Campos, Cristina Guedes si João Mendes Ribeiro. Muzeul are un spatiu expozitional la primul etaj, dar si in pivnita, un teatru, arhive, o biblioteca, un magazin, un bar si un program sustinut de artisti care trebuie sa se foloseasca de plafoanele ridicate ale fabricii. Anual mii de turisti trec pragul expozitiilor din spatiul inedit si admira atat operele de arta, cat si tot ce inseamna spatiul expozitional unicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *