
Cand esti in alta tara decat cea natala te astepti sa ai alte legi si sa fie interzise anumite lucruri. E firesc sa fie asa si nu ai incotro, trebuie sa le respecti. Numai ca de multe ori ce e interzis poate intrece orice imaginatie si s-ar putea sa te trezesti ca incalci regulile chiar fara sa iti dai seama.
De ce? Pentru ca in multe tari avem lucruri banale care sunt interzise din diverse motive ce tin de perceptia locala, nationala. Respectam tot ce e interzis, dar asta nu ne impiedica sa incercam sa descifram si motivele din spatele acestor lucruri interzise.
Fiecare tara este libera sa isi stabileasca niste reguli pe care toata lumea de pe teritoriul sau ar trebui sa le respecte. Unele sunt normale, altele sunt duse la extrem, dar sunt si unele pe care le-ai putea cataloga cu un singur cuvant: ciudate.
Din nevoia de a controla ceva, de a evita anumite probleme sau de a impune niste reguli mai stricte in anumite privinte, tarile ajung sa aiba o multime de lucruri interzise la care nu te-ai fi gandit. Se dau si amenzi sau penalizari pentru toti cei care le incarca, toate interdictiile sunt luate in serios si autoritatile vegheaza la respectarea lor.
E important de notat si faptul ca multe lucruri interzise au in spate niste idei destul de solide si usor de inteles, se merge pe ideea de a preveni inainte de a incepe sa te confrunti cu anumite probleme punctuale. E bine sa ai interdictii si sa te folosesti de ele pentru a avea control mai mare, dar ele ar trebui puse doar in situatii extreme, cand chiar nu ai cum sa convingi populatia sa faca x lucru. Pe cele mai ciudate le gasiti in lista urmatoare.
1. Premergatoarele. In Canada sunt interzise premergatoarele. S-a ajuns pana intr-acolo incat sa nu fie acceptate in tara. Autoritatile canadiene se bazeaza pe studii care au aratat ca aceste premergatoare pot face mai mult rau decat bine, ducand la foarte multe raniri si probleme aparute din cauza lor. Din 2004 nu mai ai voie cu premergatoare. Nu ai de unde sa le iei, oricine incearca sa le aduca in tara e pedepsit.
Asa ca daca intentionati sa va mutati in Canada ar fi bine sa stiti ca micutii vor invata singuri sa mearga, fara premergatoare. E si un lucru bun in toata aceasta poveste, copiii vor invata sa se descurce singuri si sa nu mai depinda de premergatoare, vor putea avea o musculatura mai puternica si o dezvoltare apropiata de cea normala pentru varsta lor.
2. Papucii flip-flop. In Italia poti sa ai papuci flip-flop, dar nu poti sa ii ai pe insula Capri, unde sunt interzisi. De ce nu ai voie cu ei? Pentru ca faci prea mult zgomot. In 2010 un cuplu a fost arestat tocmai pentru ca purtau acesti papuci si faceau prea mult zgomot.
Italienii sunt oricum ciudati cand vine vorba de legi, au interzis si culesul de scoici sau castelele de nisip, amenzile fiind uriase pentru cei care nu respecta legea. Papucii flip-flop pot fi inlocuiti cu altii, insa daca nu respectati legislatia in Capri primiti si amenda si s-ar putea sa nu mai aveti ce „calca” pe acolo.
3. Blugii albastri. Daca in alte tari poti purta blugii albastri unde vrei, in Coreea de Nord nu ai voie cu ei. Tot ce tine de Occident si de ideile legate de lumea occidentala e interzis in Coreea de Nord. E interzis sa porti blugi albastri, poti sa te imbraci cu ce vrei tu, dar blugii nu au ce cauta in garderoba.
Daca esti prins ca porti pe ascuns blugi primesti amenzi si poti avea mari probleme cu partidul. Si se merge si mai departe, toata lumea are o anumita tunsoare, nu ai voie sa ai parul peste o anumita lungime impusa de la partid. Toate ca toate, dar daca vrei sa mergi la o intalnire casual ai de cautat prin garderoba ca nu cumva sa superi partidul. Restrictiile se pastreaza de ani buni si nimeni nu are curajul sa spuna ceva de teama repercusiunilor.
4. Guma de mestecat. In Singapore guma de mestecat e interzisa. A fost interzisa complet prin 1992, singurul mod in care puteai sa mesteci guma era daca apucai sa ajungi la doctor si sa iti fie prescrisa ca sa te lasi mai usor de fumat.
Ideea unei interziceri totale a gumei de mestecat i-a venit primului-ministru din 1983, care a realizat ca se cheltuiau foarte multi bani pentru a curata strazile de gumele aruncate de cetateni. Multi ajungeau sa se duca in Malaezia ca sa cumpere guma de mestecat, dar guvernul din Singapore a luat imediat masuri si nimeni nu a mai cumparat guma de mestecat.
5. Reincarnarea. In Tibet nu ai voie sa te reincarnezi fara o permisiune obtinuta in prealabil. Calugarii budisti din Tibet nu se pot reincarna pana nu primesc permisiunea, verdele de la… guvernul Chinez, fireste. Din 2007 se tot cere aceasta permisiune, lucrurile sunt luate in serios si toata lume respecta ce spune guvernul. Te reincarnezi fara permisiune s-ar putea sa ai de suferit in cealalta viata la care tinzi si guvernul tot te prinde si te sanctioneaza, chiar si reincarnat.
6. Cluburile de striptease. Daca vrei sa mergi la astfel de cluburi nu ai ce cauta in Islanda. Acolo sunt interzise. Nuditatea din care se fac bani frumosi e interzisa cu desavarsire in Islanda. Din 2010 nicio companie nu mai mare voie sa profite de pe urma nuditatii angajatilor.
Islanda este de altfel prima tara care a interzis cluburile de striptease din alte motive decat cele religioase. Nici dansul la bara nu e permis, chiar daca nu e facut in cluburi de acest tip. Asa ca pentru o astfel de distractie „vizuala” poti alege alte tari unde cluburile aduna zilnic zeci de curiosi.
7. Prenume de copii. Danemarca, Islanda, Portugalia, iata trei tari unde nu ai voie sa dai ce nume vrei tu copilului de teama autoritatilor. In Portugalia nu ai voie sa dai nume care pot ridica intrebari legate de sexul copilului. E deja o lista de nume aprobate de guvern, cei care au copii o studiaza si vad ce nume e alocat unui baietel sau unei fetite.
Danemarca vine tare din urma si interzice numele care pot afecta psihologic copilul, in vreme ce Islanda interzise mai multe de trei prenume, ai voie unul, doua, trei prenume si atat. Nume noi apar pe listele oficiale si poti sa le consulti ca sa nu gresesti si sa fii sanctionat cand stabilesti numele copilului pentru certificatul de nastere.