Mai avem multe lucruri de descoperit pe Terra…

In fiecare zi descoperim lucruri uimitoare despre lumea in care traim si in fiecare zi intelegem cat de putine stim despre aceasta planeta atat de frumoasa si despre reusitele omului in diverse domenii. Daca pana acum ti-ai inchipuit ca ai vazut deja de toate si cunosti in mare macar o mica parte din tot ce iti poate oferi stiinta si Terra s-ar putea sa ramai dezamagit. Mai sunt multe lucruri ciudate si interesante despre care nu stii nimic.

Oamenii de stiinta au un singur scop: sa descopere cat mai multe si sa inoveze, sa incerce sa gaseasca o multime de lucruri utile si interesante pe care le-am putea folosi intr-o zi sau pe care doar le admiram. De-a lungul timpului, in diverse domenii, am asistat la adevarate revelatii pe masura ce au aparut noutati si lumea a putut observa ca avem foarte multe de invatat si de descoperit despre ce se afla in jurul nostru. Cele mai ciudate lucruri descoperite si inventate vreodata le aflati in randurile ce urmeaza.

Vantablack. Este cea mai neagra substanta din tot universul, este de fapt un material special, nanomaterial, de un negru infiorator. Mai neagra decat orice fel de substanta intalnita pe Terra, Vantablack a fost dezvoltata in Marea Britanie, in 2015, fiind o colectie de tuburi verticale din carbon crescute pe un substrat. De ce e asa de neagra? Pentru ca absoarbe rapid 99.98% din lumina care ajunge pe suprafata ei. Daca ne uitam la ea ochiul uman nu va percepe nimic, este exact ca si cum ne-am uita intr-o gaura neagra. Vantablack poate avea o multime de aplicatii mai ales in domenii unde ai nevoie de suprafete care sa nu reflecte lumina si sa nu fie foarte vizibile, lucioase.

Glaucus Atlanticus, melcul de mare care arata ca un extraterestru din filme. Este supranumit ingerul albastru, se gaseste doar pe coastele Africii de Sud si ale Australiei. Cu toate ca nu e o creatura foarte mare, este foarte periculoasa. Glaucus Atlanticus este carnivor si se hraneste cu alte creaturi din mare care au venin. Practic colecteaza veninul din prada in saci speciali, il concentreaza si foloseste veninul pentru a prinde alta prada. Este o creatura inteligenta, reuseste sa se descurce si in conditii destul de dure in apa. Pana la urma si aspectul sau iti da de gandit si parca este special ales pentru a semnaliza „rautatea” acestei fiinte marine.

Aerogel, materialul care arata ca o bucatica de nor. Este vorba despre un material facut din gel si gaz, este supranumit fumul inghetat sau nor solid. Oamenii de stiinta au reusit sa obtina mai multe retete pentru diverse tipuri de aerogel, insa toate sunt realizate aproape la fel. Mai multe substante chimice sunt combinate, sunt lasate intr-un gel umed, dupa care tot lichidul e scos din recipiente. Substanta rezultata are densitate redusa si este 99% aer. Aerul nu prea conduce caldura, asa ca daca instalezi un strat de Aerogel intre o floare si o flacara, floarea nu va avea nimic. Aerogelul este excelent pentru izolare si pentru navete spatiale, pentru diverse tipuri de izolatii din locuri in care nu trebuie sa ai temperatura foarte mare la nivelul unor instalatii speciale.

Eucalyptus Deglupta are scoarta colorata, ca un curcubeu. Creste in Indonezia, Papua Noua Guinee si in Filipine, scoarta este multicolora, cu albastru, portocaliu, roz, verde si maro. Culorile apar pe masura ce scoarta incepe sa se desprinda si o scoarta verde apare incet, incet. Stratul interior ajunge si el la maturitate si incepe sa aiba culori diferite pe masura ce se maturizeaza. Un singur arbore poate nu e asa de spectaculos, dar cand ai mai multi si ii vezi de la departare deja esti in alta lume, parca desprinsa din carti si din secvente suprarealiste. Eucaliptul special este protejat in tarile in care apare si este vizitat de zeci de turisti care ajung acolo, este pozat si este poate mai celebru decat alte specii de copaci interesanti aflati in preajma sa.

Catedrala din sare din Columbia. Catedrala substerana din Columbia se remarca prin constructia in intregime din… sare. Este o catedrala romano-catolica aflata in Cundinamarca, care a fost excavata dintr-o mina de sare in 1954. Se afla la 180 de metri sub orasul Zipaquirá, este doar din sare, nimic altceva. Are si o cruce gigantica din sare, poate sa primeasca pana la 10.000 de oameni in ea, insa nimeni nu a avut curaj sa o umple pana la capacitatea maxima.

Manuscrisul Voynich, cartea pe care nimeni nu o poate traduce. Este un volum de 240 de pagini scris intr-o limba pe care nimeni nu o poate descifra. A fost redactat, probabil, intre 1404 si 1438, are multe ilustratii enigmatice si diagrame, care infatiseaza plante, femei care fac baie in piscine si multe altele. Orice incercare de traducere si de identificare a plantelor care apar in ea au esuat mereu. Parti din manuscris au incercat sa fie decodate in 2018, cu ajutorul Inteligentei Artificiale. Cercetatorii care s-au ocupat de acest proces au spus ca e nevoie, totusi, si de interventia umana, de translatori care sa corecteze ce a reusit sa faca AI-ul, insa nu prea exista astfel de oameni pana acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *