Multe dintre traditiile si obiceiurile, originile Halloweenului sunt destul de putin cunoscute si sunt neasteptate

Astazi este Halloweenul, o sarbatoare cu origini celtice care a reusit sa “cucereasca” aproape tot globul incet, dar sigur. Copiii o asteapta, se costumeaza in vampiri, varcolaci, vrajitoare, fantome si alte personaje din filmele horror si pornesc la “colindat” si la cerut de dulciuri, in special in America, folosind fraza celebra “trick or treat”. Stim multe despre Halloween, stim in parte si istoria sa, dar au ramas suficient de multe informatii pe care nu le cunoastem si pe care ar fi interesant sa le adaugam in bagajul nostru de cunostinte generale.

Halloweenul este o sarbatoare si mai interesanta daca incepi sa stii mai multe lucruri despre ea. De unele ai tot auzit si le stii pe de rost, dar alte informatii s-ar putea sa nu le stii si sa nu intelegi pe deplin care e treaba cu acest Halloween. Informatiile de mai jos sunt curiozitati care iti pot imbogati cultura generala si te pot ajuta sa stii mult mai multe lucruri despre Halloween si tot ce inseamna aceasta Sarbatoare a Tuturor Sfintilor dincolo de marketing si cumparaturi.

Cartoful a fost inaintea dovleacului. Felinarele specifice Halloweenului, realizate din dovleci, nu au fost facute dintotdeauna doar din dovleac. La inceput, orin Irlanda, se foloseau cartofii ca sa se faca diverse decoratiuni, alaturi de napi. Cand traditia a ajuns si in America, cartoful a fost inlocuit cu dovleacul, pentru ca americanii nu aveau asa cartofi mari si nu stiau ce sa faca pentru a avea acelasi tip de felinare simpatice.

Luna Plina si Halloweenul. Avem Luna Plina de Halloween de trei sau patru ori intr-o suta de ani. Cam la 19 ani ai si Luna Plina de Halloween, ceea ce este perfect pentru fantome, varcolaci si alte personaje infricosatoare pe care le tot vedem pe langa noi in aceasta zi. Ultima Luna Plina de Halloween a fost in 2020.

Bomboanele de Halloween si Titanicul. Ce legatura exista? E simplu. In saptamanile cu Halloweenul americanii cumpara bomboane cat sa umple sase Titanicuri. Cam 300.000 de tone de bomboane sunt consumate in toata America cu ocazia acestei sarbatori. Dar ca sa ai cum sa cumperi atat de multe bomboane, fabricile de bomboane vor produce zeci de milioane de bomboane anual, ca sa faca fata cererii. Si de multe ori nu ajung nici tonele de bomboane aruncate pe piata de Halloween pentru ca toata lumea cumpara cantitati foarte mari in aceasta perioada.

Obiceiul trick-or-treat s-a oprit brusc in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Multe lucruri s-au schimbat in Al Doilea Razboi Mondial. Inclusiv mersul de Halloween dupa bomboane. Copiii nu au avut voie sa mai mearga prin vecini pentru ca era conflict armat si riscul era foarte mare. Zaharul a fost rationalizat in timpul razboiului, nu erau nici bomboane pentru copiii costumati frumos. Cand a revenit pacea si toata lumea a fost linistita copiii au putut merge iarasi dupa bomboanele gustoase.

Este dificil sa adopti o pisica neagra in preajma Halloweenului. Pisica neagra este prezente in multe superstitii, asa ca va fi imposibil sa adopti una. Multe asociatii se feresc sa dea spre adoptie pisici negre in octombrie de teama sa nu ajunga pe mana unor oameni care nu vor avea grija de ele. Totusi sunt si multe adaptosturi care incearca sa gaseasca o casa pentru pisicutele negre chiar in preajma Halloweenului.

Violet, culoarea de Halloween pentru copii. Portocaliul e asociat cu Halloweenul pentru ca e culoarea recoltelor si a dovlecilor, negrul e si el asociat tot cu Halloweenul pentru ca are legatura cu moartea si cu intunericul. Insa de ceva ani violet e culoarea predominanta de Halloween. E mai placuta decat negrul si chiar decat portocaliul, asa ca e potrivita pentru micutii care vor neaparat sa se simta bine de Halloween.

Trick-or-treat, un obicei care a inceput in Marea Britanie, Irlanda si Franta. Desi nordul Americii este locul in care traditiile de Halloween sunt pastrate cu sfintenie, se crede ca obiceiul colindatulului si al trick-or-treat-ului isi are originea cu peste 2.000 de ani in urma, aparand prima data la un festival pagan celtic. Pe atunci participantii, locuitorii satelor, se costumau in piei de animale ca sa alunge vizitatorii fantoma. Mai tarziu ne-am costumat cu totii in fel de fel de „aratari” groaznic de privit pentru a celebra asa cum trebuie Halloweenul.

Prima data termenul de trick-or-treat a fost folosit acum 100 de ani in Canada. Prin 1927 s-a folosit prima data „trick-or-treating”, intr-un articol care facea referire si la vandalismul ritual care acompania sarbatoarea atat de cunoscuta astazi peste tot in lume, mai ales in anii dintre razboaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *