Teatrul este ca o carte deschisa. Mereu afli lucruri noi daca te „apleci” asupra lui

Teatrul a fost dintotdeauna locul in care am putut sa vedem cele mai interesante reprezentatii, piese de teatru. Stim deja foarte multe lucruri despre teatru, cunoastem, in parte, istoria sa, stim ce putem vedea acolo si la ce sa ne asteptam din momentul in care am luat loc in sala.

Pe langa informatiile de cultura generala la care avem acces oricum de-a lungul timpului mai sunt si o multime de detalii insolite legate de teatru si de lumea teatrului.

Cand spui teatru spui genuri dramatice, spui scena, actori, culise, decor, spectatori care se bucura de reprezentatii minunate. Te gandesti la institutia culturala teatru, te gandesti si la operele de dramaturgie pe care regizorii incearca sa le puna in scena cat mai bine. Desi crezi ca stii foarte multe lucruri despre teatru, s-ar putea sa fii surprins cate informatii nu stii despre el.

Multe dintre informatiile prezentate mai jos sunt importante atat pentru cultura generala, cat si pentru intelegerea teatrului in toata complexitatea sa. Parcurgand lista urmatoare veti intelege mai bine de unde a pornit teatrul, ce s-a mai intamplat in lumea teatrului de-a lungul timpului si ce schimbari notabile au fost.

1. Ziua Internationala a Teatrului este sarbatorita pe 27 martie. Prima data a fost sarbatorita in 1961/1962, fiind initiata de Institutul de Teatru International. In toata lumea sunt organizate fel de fel de evenimente culturale in teatru pentru a marca asa cum trebuie ziua internationala. Exista si un mesaj special care se transmite, legat de Teatru si Cultura Pacii. Primul astfel de mesaj a fost scris de jean Cocteau in 1962. In Paris aceasta zi a fost data la care s-a deschis „Teatrul Natiunilor”.

2. Teatrul de repertoriu a aparut de abia in timpul Razboaielor Mondiale. Lumea putea merge la teatru, era ieftin biletul, si putea vedea piese diverse. Actori locali si scriitori locali au fost sustinuti de oamenii cu dare de mana care initiasera acest concept de teatru de repertoriu.

3. In Londra se afla unul dintre cele mai vechi si mai bantuite teatre moderne, Royal Drury Lane. Prin anii 1840, cand a fost refacut, consolidat teatrul s-a descoperit un schelet cu un cutit infipt in piept intr-o gaura. Se spune ca mai multe aparitii ar perturba munca fabricii care se afla acum acolo.

4. „Lumina-fantoma” este o lumina, un bec destul de slab, care este lasata aprinsa pe scena ca sa nu fie tot timpul intunecat. La inceput de secol 19 lumina era data de un fel de lampi cu gaz. Pentru ca erau multe incendii provocate de un astfel de iluminat Teatrul Savoy din Londra a luat decizia sa renunte la iluminatul pe baza de gaz si sa fie doar electric. Asa au si cei de pe scena o lumina de fundal cand vor sa joace sau sa repete.

5. Prima femeie care a aparut intr-o piesa de teatru de Shakespeare a reusit sa joace in 1660, la 44 de ani dupa moartea autorului. Inainte de aceasta data, in Anglia era ilegal sa ai o femeie pe scena. Margaret Hughes era numele sau, avea 15 ani si a fost prima actrita profesionista care a aparut pe o scena din Anglia. Se intampla pe 8 Decembrie 1660.

6. Cea mai veche superstitie despre fluieratul pe scena vine din vremea in care teatrele angajau marinari ca ajutor pentru actori, regizori, scenografi. Ca sa ii atentioneze se fluiera pe scena. De multe ori fluieratul putea sa duca la lasarea cortinei sau la alte probleme, asa ca s-a interzis la un moment dat.

7. Cel mai ciudat teatru din lume este The Seebühne, scena plutitoare din Austria. Teatrul este locul de desfasurare al musicalurilor si al operelor din zona lacului Constance. A aparut si in cateva scene din Quantum of Solace din 2008. Pe langa spectatorii permanenti zeci de turisti vin sa viziteze anual acest teatru interesant.

8. Teatrul, asa cum il cunoastem astazi, isi are originile in Grecia Antica. Atunci o ceremonie religioasa a avut loc, iar in timpul ei un cor de barbati imbracati in piele de capra a avut practic prima reprezentatie pe o scena de teatru.

9. Cuvantul tragedie vine de la expresia greceasca echivalenta cu un cantec al caprei. Teatru vine tot din greaca si inseamna a privi.

10. Grecii antici nu aplaudau cand erau la o piesa de teatru. Erau invatati sa bata din picioare pentru a-si exprima admiratia pentru actorii care jucau pentru ei. Obiceiul de a bate din picioare s-a pastrat in anumite culturi si il mai vedem si astazi in cadrul unor reprezentatii interactive.

11. Cea mai lunga piesa de teatru jucata in fata unui public a avut 23 de ore, 33 minute, 54 secunde si a avut loc in New Jersey, in iulie 2010. 27 O’Clock Players a fost trupa care a reusit o astfel de performanta. Piesa jucata? Cantareata Cheala de Eugene Ionescu, o piesa apartinand teatrului absurd care l-a consacrat pe autorul roman.

12. Cea mai veche piesa de teatru care inca mai exista este Persanii de Aeschylus, scrisa in 472 i.Hr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *