LED-urile fac mai puțin rău mediului înconjurător spre deosebire de becurile cu lumină incandescentă. Potrivit studiilor, lipsa mercurului este unul dintre motivele pentru care oamenii trebuie să susțină acest produs și acest tip de iluminat. Nu este dăunător pentru oameni și nu are efecte dăunătoare asupra mediului odată ce este aruncat.
Iată câteva lucruri mai puțin știute, interesante și utile în egală măsură, despre spoturi LED.
- LED-urile au multe avantaje față de sursele de lumină încandescentă, inclusiv un consum mai mic de energie, o durată mai mare de viață, robustețe îmbunătățită, dimensiuni mai mici și o comutare mai rapidă.
- Tehnologia a avansat rapid și costurile au scăzut enorm, făcând LED-urile o soluție de iluminare viabilă. Până în 2030, se estimează că LED-urile vor reprezenta 75% din totalul vânzărilor de iluminat.
- LED-ul este un tip de iluminat în stare solidă care utilizează un semiconductor pentru a transforma electricitatea în lumină. Spoturile LED-uri de astăzi pot fi de până la șapte ori mai eficiente din punct de vedere energetic decât luminile incandescente convenționale și pot reduce consumul de energie cu peste 80%.
- Peste 95% dintr-un LED este reciclabil.
- Un spot LED de calitate poate avea o durată de utilizare de peste 25.000 de ore, ceea ce înseamnă că pot dura mai mult de 25 de ori mai mult decât becurile tradiționale. Aceasta înseamnă o durată de viață de mai mult de trei ani dacă este folosit continuu 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.
- Spre deosebire de becurile incandescente, care eliberează 90 % din energia lor sub formă de căldură, LED-urile folosesc energia mult mai eficient, cu o cantitate semnificativ mai mică de căldură degajată.
- De la semafoare și lumini de frână la televizoare și vitrine, LED-urile sunt utilizate într-o gamă largă de aplicații datorită caracteristicilor lor unice, care includ dimensiuni compacte, ușurința de întreținere, rezistența la rupere și capacitatea de a focaliza lumina într- o singură direcție în loc să o difuzeze în toate direcțiile.
- Luminile LED nu conțin mercur, ceea ce înseamnă că sunt mult mai sigure. Cercetările au arătat și că LED-urile au un impact mult mai mic asupra mediului înconjurător spre deosebire de becurile convenționale.
- De asemenea, au un avantaj față de luminile fluorescente compacte care se așteaptă să crească în următorii câțiva ani, pe măsură ce tehnologia LED continuă îmbunătățirea constantă.
- LED-urile nu sunt măsurate în wați. În schimb, lumenii sunt folosiți pentru a măsura puterea de lumină furnizată de LED-uri. Această este una dintre diferențele principale între un LED și becurile tradiționale.
- LED-urile albastre pot ajuta la menținerea alimentelor proaspete – s-a dovedit că au un efect antibacterian puternic asupra agenților patogeni care pot contamina alimentele, de aceea acest tip de lumină este folosit frecvent pentru frigidere.
- LED-urile nu atrag la fel de multe insecte ca alte surse de lumină tradiționale, deoarece au un conținut UV foarte mic.