Cu o conexiune stabila la Internet poti face orice. La Internet se poate conecta aproape orice astazi, conceptul de IoT, Internet of Things, este din ce in ce mai popular si mai folosit in toate locuintele smart si in industrie. De la gadgeturi si computere, la accesorii si diverse produse utile in orice fel de locuinta sau activitate, toate au nevoie de Internet ca sa poata fi folosite la capacitatea lor maxima.
Pe langa acestea mai sunt multe alte tipuri de obiecte, lucruri pe care le putem conecta la Internet…
Prima data cand ai avut o conexiune la Internet te-ai gandit cu siguranta sa cauti ceva „pe net”, sa creezi continut sau sa il folosesti pur si simplu pentru relaxare, sa te uiti la filme, sa asculti muzica. Si pe masura ce Internetul a ajuns sa fie tot mai „pretios” pentru noi toti am inceput sa il utilizam si dincolo de afisarea unor pagini cu diverse tipuri de continuturi intr-un browser.
Asa am ajuns sa avem periferice care se conecteaza la Internet, diverse dispozitive smart care functioneaza doar conectate la Internet si care ne pot fi de folos oricand incercam sa automatizam anumite lucruri, procese. Conectarea unor lucruri sau gadgeturi la Internet a devenit si mai simpla din momentul in care am avut Wi-Fi, wireless si nu a mai fost nevoie de n cabluri ca sa poti avea o conexiune cat de cat stabila si buna la Internet.
Pana in prezent companii din toata lumea au incercat sa inoveze si sa aduca pe piata fel de fel de dispozitive si lucruri, gadgeturi, totul pentru a folosi cat mai eficient conexiunea la Internet. Cateva dintre cele mai interesante exemple de astfel de lucruri le veti descoperi in randurile ce urmeaza.
Jucarii de birou. Daca tot ai jucarii pe birou de ce sa nu te „ajute” si sa te notifice cand primesti un e-mail, de exemplu. Asa s-au gandit cei de la ReaDIYmate, un startup parizian, cand au conceput jucarii de birou conectate la Internet. Ele se misca, scot sunete, in functie de ce se mai intampla in viata noastra digitala. Si cand primesti vreun Like pe Facebook jucaria poate sa danseze si sa se bucure de „reusita” ta.
Creatorii jucariilor de birou vor sa existe o relatie intre ele si utilizatori si sa nu mai fie tratate cu atat de multa neglijenta. In fiecare jucarioara e un motoras si un difuzor, se ataseaza si un mic procesor care contine decodor MP3, spatiu de stocare de 2GB si un chip Wi-Fi. Conexiunea wireless la internet e simpla si creaturile prind viata imediat, controlul lor e usor din interfata web.
Plante. De ce sa arunci o planta, un arbust ornamental cand poti reduce amprenta de carbon. Natural Fuse si-a pus in minte sa se foloseasca de plante si sa le „lege” la Internet pentru a putea reduce pe cat posibil carbonul generat de activitatile noastre de zi cu zi.
Mai multe plante interconectate, toate conectate la Internet vor reduce serios amprenta de carbon. Astfel de plante „smart” au fost deja puse in mai multe orase mari din lume si au avut rezultate notabile. Da, e mai greu sa ai plante „smart”, dar nu e imposibil si pentru natura chiar trebuie sa faci orice daca vrei sa poti trai linistit inca multi ani de acum inainte.
Cutii de medicamente. Cutiile smart te avertizeaza si te obliga practic sa iti iei medicamentele conform prescriptiilor medicale. Datele colectate sunt transmise unui hub care e conectat mereu la Internet si care proceseaza si da avertizarile de rigoare. Daca uiti sa iei o pastila capacul se va aprinde intermitend vreme de 30 de minute.
Daca tot nu iti iei medicamentele cutia incepe sa emita si semnale sonore si sa se aprinda mereu. Daca nici dupa doua ore nu ti-ai luat medicamentele din cutie vei primi un SMS sau un apel telefonic pe telefonul personal. Exista si un buton de „refill” care notifica farmacia si te ajuta sa ai mereu medicamente. Si asa nu vei uita niciodata sa iti iei pastilele la timp si vei avea o sanatate de fier.
Vaci si recolte. Matija Kopić a tot vazut la ferma tatalui sau din Croatia tabele peste tabele, date de procesat si hartii peste hartii. Cand a inceput sa studieze informatica s-a gandit sa combine cumva aceasta stiinta cu alte cunostinte detinute si sa rezolve problema. Asa a aparut Farmeron, un startup care ii ajuta pe fermieri sa evalueze datele foarte usor si sa isi dea seama ce nu functioneaza financiar vorbind.
Vacile si turmele de vite sunt tinta acestui startup interesant. Poti sa vezi si cat de mult hranesti un animal, datele sunt analizate on-line, intr-un dashboard foarte usor de urmarit. Asa ai timp sa te ocupi mai mult de ferma si de animale si sa castigi si mai bine de pe urma afacerii tale?.
Scutece murdare. Te intrebi ce legatura au scutecele care mai sunt si murdare cu o conexiune la Internet? Au aparut scutele smart, wireless, care contin cipuri celulare ce trimit mesaje mamicilor cand micutii au scutecele murdare.
Daca nu esti in camera micutului si nu „asisti” la evenimentul mult asteptat pana pe la 2-3 ani, pana se invata sistemul digestiv sa functioneze de unul singur, scutecele te pot avertiza imediat si nu lasi copilul sa se chinuie fara rost.
In aceeasi idee avem si scutecele care te avertizeaza daca cel care le poarta a cazut si se face legatura imediat cu serviciile de urgenta-asta se aplica mai ales la batrani.