RATB

Lucruri obisnuite din bucatarie care au un grad ridicat de toxicitate

In bucatarie avem si niste „dusmani” ascunsi care ne pot imbolnavi foarte usor

Intr-o bucatarie obisnuita gasesti de toate. Si e si firesc sa fie asa de vreme ce acolo pregatesti mancarea si acolo petreci o buna parte din timpul tau liber, daca iti place sa gatesti foarte mult. Desi e un loc sigur, bucataria poate ascunde foarte multe toxine si lucruri periculoase pentru sanatate. Multe produse ajung sa aiba un anumit nivel de toxicitate daca nu sunt folosite corect, pot sa permita acumularea germenilor, bacteriilor, care ne pot imbolnavi foarte usor.

La multe dintre ele nici nu ne gandim si asta e cel mai periculos. Sunt obiecte si substante obisnuite, pe care le folosim zi de zi si carora nu le acordam o asa mare importanta. Si tocmai aceasta „camuflare” aproape perfecta duce la atat de multe imbolnaviri din cauze, aparent, inexistente.

Bucataria este camera unde ne simtim cel mai bine, este cea mai populara din orice locuinta. Acolo mancam, acolo gatim si acolo primim si invitatii neanuntati. Desi incercam sa o mentinem cat mai curata si mai igienizata, pericolele vin de multe ori de unde ne asteptam mai putin. Si este bine sa ne gandim serios la ce avem prin bucatarie si la ce folosim in fiecare zi inainte de a scoate din ecuatie orice fel de implicare a unor produse banale in imbolnavirea noastra sau chiar in intoxicare.

Nu spune nimeni sa nu mai folosim substante pentru dezinfectare, pentru curatare, diverse recipiente din plastic, din teflon. Insa trebuie sa fim foarte atenti la modul de utilizare, la toate riscurile implicate si sa incercam sa eliminam tot ce ne-ar putea pune sanatatea in pericol. Daca nu stiti inca ce sa includeti pe lista personala avem in continuare cateva sugestii.

Substantele pentru curatarea cuptorului si intretinere. Cam toate substantele pentru cuptor contin hidroxid de sodiu, o substana coroziva care poate duce la arsuri grave odata ce intra in contact cu pielea si cu ochii. De multe ori aplicarea substantei pe suprafata de curata se face cu ajutorul pulverizarii, deci sunt sanse mari sa ajunga si in plamanii nostri.

Hidroxidul de sodiu inhalat poate cauza dureri de gat care se pot intinde pe mai multe zile. E important sa purtam manusi, sa avem ventilatie buna in camera unde le folosim. Putem purta si masti de protectie cat lucram cu aceste substante pentru a evita orice fel de probleme.

Produsele pentru curatarea „tuturor suprafetelor din casa”. Promit sa ne faca viata mai usoara, dar sunt destul de periculoase. Cele mai multe contin chimicale care pot duce la dureri de gat, la iritatii ale pielii, la probleme cu ficatul sau cu rinichii in cazurile cele mai grave.

Daca sunt ingerate sau inhalate substantele din produsele de curatare universale pot duce la complicatii foarte greu de tratat odata ce au fost depistate prea tarziu. Deci atentie mare la ce cumparati si cititi etichetele. Daca nu sunteti sigur pe efectele produselor asupra dvs. mai bine va orientati catre altele care nu contin atat de multe chimicale periculoase.

Inalbitorii. Oricand vrei sa cureti ceva bine si sa speli rufe albe folosesti inalbitori. Insa aceste substante banale pot sa provoace iritatii ale pielii, probleme respiratorii. De multe ori avem inalbitori care contin si amoniac, deci riscul este si mai mare.

Asa apare cloramina, din amoniac si inalbitori clasici, care se evapora in aer si devine mortala odata ce ajunge in plamani in cantitati mari. Cand se foloseste pe diverse suprafete din bucatarie, la chiuveta, baterie, poate duce la aparitia ruginirii si la deteriorarea produselor si suprafetelor utilizate. Evitati folosirea lor daca nu e necesar si cititi iarasi cu mare atentie etichetele.

Tocatoarele din plastic. Par sa fie mai sigure decat cele din lemn, insa odata ce incep sa se deterioreze suprafetele, fisurile care apar de la cutite vor gazdui bacterii si vor provoca probleme digestive. B

a mai mult putem ajunge sa avem si plastic in mancare, pentru ca bucatele minuscule pot sa ajunga in mancare, dupa ce am tocat legume sau am taiat carne direct pe suprafetele din plastic. Cand fisurile din tocatoarele din plastic sunt prea multe si prea adanci ar trebui sa aruncam imediat tocatorul daca nu vrem sa ne imbolnavim.

Folia de aluminiu. Se foloseste adesea in bucatarie la acoperitul tavilor de la cuptor sau al oalelor, pentru impachetarea unor preparate care se vor a fi servite calde. Dar aluminiul e periculos daca ajunge in mancare.

E bine sa ne ferim de alimente, ingrediente acide cand lucram cu o folie de aluminiu, sa evitam temperaturile foarte mari si sa ne asiguram ca folia e de calitate. Nu se va pastra nici sucul de fructe, de portocale in special, in vase din aluminiu.

Tigaile cu suprafete de care nu se lipeste nimic. Sunt usor de curatat, dar daca ajung la temperaturi prea mari suprafata incepe sa se „jupoaie” si particule din substantele folosite la tratare sunt in mancarea pregatita. Cam toate tigaile sunt invelite in PTFE, o substanta chimica ce permite obtinerea unor suprafete pe care nu se lipeste nimic la temperaturi mai ridicate.

Dar la temperaturi foarte mari apare un gaz special care devine toxic. Ca sa ne ferim de probleme evitam sa incalzim foarte tare tigaile de care nu se lipeste nimic. Evitam de asemenea si tigaile de proasta calitate si cumparam unele scumpe si din materiale durabile, cu suprafete care rezista si la temperaturi foarte mari si nu patesc nimic.

Detergentul de vase. Ftalatii se gasesc pana si in detergentul de vase. Expunerea corpului omenesc la cantitati mici de ftalati, pe o perioada lunga de timp, ar putea duce la probleme ale aparatului reproducator. Desi riscurile sunt mici si nu vedem efecte nocive imediat, pe termen lung s-ar putea sa fie o mare problema cu acesti ftalati. Cea mai simpla varianta sa nu mai stam stresati este sa cautam alternative naturale la detergentii de vase sau produse care sa nu contina multe chimicale si parfumuri.

Exit mobile version