Site icon RATB

Lucruri pe care ar trebui sa le iei in considerare inainte sa faci un upgrade hardware la laptop

Inainte de orice fel de upgrade la laptop ar fi bine sa verifici cu atentie tot echipamentul

Pe masura ce laptopul imbatraneste scad si performantele sale. Ajungi sa nu mai poti folosi anumite aplicatii, OS-ul nu va mai rula la fel de bine, procesarea nu va mai fi la fel de buna ca la inceput. Daca solutia cumpararii unui laptop nou nu este cea mai buna pentru tine s-ar putea sa te gandesti la un upgrade hardware. De obicei, cel putin la laptopurile moderne, poti sa inlocuiesti RAM-ul, mediul de stocare, SSD-ul, bateria, poate un modul WiFi si Bluetooth, uneori si procesorul grafic, placa grafica, monitor, dar depinde mult de model.

In teorie lucrurile par simple. Desfaci laptopul, daca te pricepi, daca nu mergi la service, ai piesele respective, le inlocuiesti cu grija, reasamblezi totul si ar trebui sa ai performante mai bune. In practica totul e mult mai complicat pentru ca te lovesti de compatibilitati, de limitari impuse de producatori tocmai pentru a te forta sa iei alt laptop cand cel vechi nu iti mai e atat de util.

Sunt, din fericire, o serie de intrebari la care ar trebui sa te gandesti data viitoare cand vrei sa faci un upgrade hardware la vechiul tau laptop si al caror raspuns te va ajuta sa iei decizia corecta de fiecare data.

Un upgrade facut la timpul lui te poate scuti de foarte multe batai de cap cu vechiul laptop si de bani cheltuiti pe unul nou sau pe service. Prin upgrade se intelege inlocuirea unor piese, componente, cu unele superioare din punct de vedere tehnic si din punctul de vedere al performantelor. Cu alte cuvinte vei avea o eficienta mai mare a computerului fara sa faci modificari majore. Schimbi doar ce e mai important in el si acele componente care te vor ajuta sa fii mai productiv cand folosesti laptopul.

Te poate costa chiar si asa destul de mult, in functie de ce fel de componente vei avea de schimbat, insa nu vei ajunge la preturile de vanzare ale laptopurilor noi. Investesti ceva mai mult in piese, componente, dar stii ca te vei mai baza pe laptop cel putin cinci ani sau mai mult.

Orice upgrade vine si cu diverse riscuri pe care ti le asumi. S-ar putea sa nu mai functioneze deloc laptopul daca ai facut upgrade gresit, s-ar putea sa ai probleme de functionare din cauza unui hardware incompatibil, ales gresit. Plus ca iti asumi si riscul unui upgrade care s-ar putea sa puna presiune pe procesor si pe placa grafica, de unde si functionarea defectuoasa a afisajului, a monitorului de multe ori sau raspunsul cel putin ciudat la input din partea procesorului cand apar sarcini mai complexe de rezolvat.

Care ar fi intrebarile la care ar trebui sa ai raspunsuri clare inainte de a te gandi la un upgrade hardware?

Exit mobile version