Cautarea vocala este foarte rapida si eficienta oriunde ne-am afla

Comanda vocala si asistentii vocali sunt doua tipuri de servicii si tehnologii moderne care au devenit indispensabile pentru utilizatorul amator sau pasionat, profesionist din 2020. Pe langa o simpla cautare putem face o multime de alte lucruri cu ajutorul comenzii vocale.

Asistentii vocali erau pana nu demult doar o optiune pe care o vedeam in filme sau despre care citeam in publicatiile online de specialitate. Cum lucrurile evolueaza cu o viteza uimitoare in sectorul tehnologiilor moderne, am ajuns sa avem asistenti vocali si pe calculatoare, si pe telefoane, pe dispozitive inteligente, in case si chiar la locul de munca. Asistentii vocali au simplificat utilizarea unor comenzi vocale care existau de ceva vreme in motorul de cautare si in interfetele dedicate de pe dispozitive sau din online.

Google a avut cautarea vocala inca din fazele de inceput, ceva mai simpla, dar destul de eficienta. De la cautarea de sintagme si cuvinte cheie s-a ajuns la o cautare dupa propozitii „naturale”, utilizatorii intreaba exact ca si cum ar intreba pe cineva de langa ei sau dau comenzi diverse. Prin intermediul asistentilor vocali si aplicatiilor care suporta cautarea vocala orizontul modalitatilor de cautare si de control al dispozitivelor din jurul nostru a fost largit foarte mult.

Ce putem face cu ajutorul unor comenzi vocale?

1. Putem deschide calculatorul sau tableta, telefonul. Toate dispozitivele careau procesoare Intel® Core™ M au un feature care se numeste Wake on Voice, adica poti sa deschizi dispozitive cu o fraza presetata. In loc sa tot apesi pe butoane si pe taste poti sa iti continui treaba si sa faci multitasking, sa ai timp si pentru altceva. Deschiderea dispozitivelor cu ajutorul unor comenzi vocale este un lucru de care avem mare nevoie si care ne va ajuta sa scapam de o rutina pe care nu prea ne era pe plac.

2. Cautam si gasim aplicatii si foldere, fisiere care se afla intr-un loc pe care l-am uitat in dispozitiv sau pe care nu vrem sa il mai cautam. In loc sa tot cautam prin meniuri Gmail-ul este suficient sa spunem asistentului vocal „Deschide Gmail” si el ik gaseste si il acceseaza instant. Sau daca avem de scanat coduri de bare spunem doar „Scaneaza cod de bare” si aplicatia dedicata se va deschide imediat.

3. Redam ce melodii dorim fara sa le mai cautam si sa folosim tastaturi virtuale. Asta e cel mai cool lucru pe care l-ai putea face. Nu mai pierzi timp sa cauti albume si melodii favorite, poti sa redai ce doresti, inclusiv de pe dispozitivul local, cu ajutorul comenzilor vocale. Fie ca e vorba de servicii dedicate de streaming sau de muzica stocata pe propriul dispozitiv, comenzile vocale sunt cele mai simple si mai bune pentru accesarea melodiilor preferate.

4. Cautam si ascultam informatii de pe Wikipedia. De ce sa tot astepti sa iti spuna un asistent sau o aplicatie terta despre ce scrie pe Wikipedia cand poti sa te folosesti de Dragon Assistant, asistentul dedicat pentru cautarea directa pe Wikipedia cu o singura comanda. Toate intrarile pe care le gaseste pe subiectul dictat le poate reda instant, asta daca esti prea ocupat sa le citesti chiar tu. Aceeasi functionalitate o gasim si in aplicatia de mobil a celor de la Google, unde stirile sunt citite in ce limba doreste clientul odata ce sunt accesate site-urile respective.

5. Controlam lumina si electrocasnice din casa. Comenzile vocale au devenit foarte utile de cand a aparut conceptul de IoT, Internet of Things. Cu o singura comanda vocala presetata sau una spontana poti sa aprinzi si sa stingi lumini, sa setezi diverse tipuri de luminozitate pentru becuri, sa dai drumul la expresor sau sa opresti cuptorul cu microunde. Totul este ca aceste dispozitive sa fie „legate” intre ele prin intermediul internetului si sa existe, eventual, si o boxa inteligenta legata pentru o mai simpla accesare vocala.

6. Facem o fotografie draguta. Pe multe telefoane mobile poti sa faci fotografii prin rostirea unui singur cuvant. Desigur, acest feature a fost gandit mai mult pentru un selfie bun, insa camerele care sunt controlate vocal si care nu au buton de declansare au ajuns sa fie foarte utile mai ales cand vrei sa ai cea mai buna fotografie si ai nevoie si de maini. Fotografiile vor iesi mai bine, comanda vocala e precisa si aplicatia pentru fotografiat se va descurca de minune odata ce primeste instructiunile vocale din partea ta.

Alte intrebuintari ale cautarii vocale: gasirea telefonului pierdut, anuntarea unei anumite informatii, testarea cunostintelor generale, invatarea unei limbi straine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *