Multe tari ascund mult mai multe curiozitati decat ne-am fi asteptat…

Despre fiecare tara importanta de pe glob stii cate ceva. Ai invatat la scoala, ai invatat de pe Internet, ai cautat si te-ai documentat pentru o calatorie. Dar sunt multe informatii foarte interesante la care nu ai avut acces pentru ca erau chestiuni de detaliu sau pentru ca nu ai fost curios sa vezi ce alte lucruri poti sa mai afli despre tarile pe care le-ai vizitat sau unde ti-ai dori sa ajungi cat mai curand. Cateva dintre acestea le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Nauru si cei mai grasi oameni din lume. Republica Nauru are, din punct de vedere statistic, o populatie in care persoanele supraponderale sunt mult mai multe decat in orice loc de pe Terra. Acolo obezitatea afecteaza peste 97 de procente din populatia de sex barbatesc si peste 93 de procente din populatia de sex feminin. Foarte putina lume a auzit de aceasta insulita din Micronezia, o subregiune a Oceaniei, insa ea continua sa fie fascinanta pentru oamenii de stiinta si pentru cei care o viziteaza.

Australia, singurul continent din lume fara vulcani. Da, mai gasim niste ramasite din vechi vulcani in Australia, dar ultima eruptie a avut loc cu sute de mii de ani in urma. Aceasta este o veste buna daca nu esti amator de senzatii tari. Poti sa privesti in liniste cangurii, sa vizitezi cele mai spectaculoase peisaje din Australia si sa te plimbi prin orasele fermecatoare. Vulcanii nu sunt un punct de atractie in Australia, asa ca va trebui sa cauti in alta parte daca vrei neaparat sa prinzi si o eruptie vulcanica.

Ladonia si imnul sau ciudat. Este o micro-natiune, ai auzit probabil de ea daca ai mai citit cate ceva despre Suedia. Are cam un kilometru patrat si se afla in interiorul rezervatiei naturale din sudul Suediei. A fost fondata in 1996 dupa o neintelegere legata de niste sculpturi. Nimeni nu locuieste acolo, nici macar Regina, care e cetatean american si sta in SUA.

Imnul Ladoniei este unul si mai ciudat decat istoria si povestea sa. Stii sunetul acela al pietrelor aruncate in apa? Acela e imnul Ladoniei, poate cel mai interesant imn din toate imnurile cunoscute.

China si timpul. Desi vorbim despre un stat urias, China se ia mereu dupa timpul Beijingului. Geografic, China este amplasata de-a lungul a cinci zone temporale. China Standard Time sau CST-ul chinezesc acopera peste 4800 de kilometri, cam cat suprafata continentala a SUA. Din cauza acestui fus orar ciudat in China se intampla tot felul de confuzi. Soarele rasare la 6am in estul indepartat al tarii, dar nu „rasare” pana la 10am pentru cei din vest… La fel se intampla si la apus.

Canada si cea mai lunga strada din lume. Strada Yonge are 1896 km, incepe in Toronto, in centru si se termina la Rainy River, un orasel de la granita SUA cu Minessota. Pana in 1999 detinea titlul de cea mai lunga strada din lume, dar dupa acest an i-a fost luat din senin acest titlu. Lungimea strazii nu ar fi problema, ci locul in care se termina. Nu conteaza insa daca are sau nu aceasta titulatura, strada chiar e lunga si are o multime de activitati interesante, de afaceri prezente de-a lungul sau, pe care nu ar strica sa le vizitati daca sunteti prin preajma.

Rusia si oxigenul. Rusia are paduri foarte multe si de aici si oxigenul foarte mult produs. De fapt, Rusia produce cel mai mult oxigen. Padurea boreala este raspunzatoare de producerea unor cantitati foarte mari de oxigen. Da, e posibil sa se mai taie din paduri, dar suprafata lor si acoperirea uriasa vor oferi mereu o sursa inepuizabila de oxigen si asta e foarte bine pentru noi si pentru planeta noastra.

Guatemala si prea multe limbi recunoscute. In Guatemala autoritatile recunosc peste 23 de limbi native. Limba oficiala e spaniola, dar mai vem inca 22 de limbi native ale cetatenilor Maya, Xinca, Garifuna. Doar 1 procent din toata populatia din Guatemala vorbeste doua limbi mai ciudate pe langa spaniola pe care o vorbeste toata lumea. Intr-un fel e bine sa ai mai multe limbi oficiale, dar s-ar putea sa fie o problema mare pentru cei care viziteaza zona si vor sa se inteleaga cumva si cu localnici…

China si Rusia si niste granite care depasesc orice… limite. China si Rusia au granita cu 14 tari. Se mai invecineaza cu Kazakhstan, Mongolia, Coreea de Nord. Cea mai scurta granita este de 17 km si este intre Coreea de Nord si Rusia, cea mai lunga granita este de 7512 km si este intre Rusia si Kazakhstan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *