Multi ridica o spranceana cand le aud. Altii nu se feresc sa le pronunte ori de cate ori au ocazia si sunt foarte nervosi. Injuraturile, la ele ne referim, fac parte deja din cultura locala si din viata noastra. Cand suntem mici nu le avem in vocabular, ne feresc adultii de ele, suntem pedepsiti daca injuram. Dar le avem mereu pe langa noi peste tot.
Cand crestem si devenim adulti deja putem injura „de voie” si putem sa le adaugam noi si noi variatiuni de-a lungul vietii.
Dincolo de lucrurile pe care le stim deja despre injuraturi, oamenii de stiinta au descoperit multe altele destul de ciudate pe care nu ar strica sa le stii si tu.
De fiecare data cand injuri trebuie sa te gandesti la doua lucruri: nu iti face bine, injuraturile nu sunt bune pentru organism si nu e bine sa le folosesti in public sau in privat daca tii la imaginea ta. E destul de greu sa nu injuri cand esti nervos, cand te lovesti, cand esti in trafic si iti trece razant o masina prin fata sau un pieton care traverseaza prin loc nepermis. Stim asta si am trecut cu totii prin acest sentiment neplacut.
Oamenii de stiinta au incercat sa studieze indeaproape injuraturile si gestul, actul de a injura si au ajuns la niste concluzii surprinzatoare de multe ori.
Injuratul devine din ce in ce mai comun in timp. Oamenii isi schimba limbajul daca isi dau seama ca sunt urmariti si sunt in centrul atentiei. De-a lungul vietii injuratul se transforma intr-un comportament comun, obisnuit. Frecventa cuvintelor care sunt incluse in injuraturi si care le ofera si „greutate” a crescut in ultimii 30 de ani. Pana sa avem internet, tv, radio, calculatoare nu eram asa de expusi unei media profane. Si injuratul in public a devenit ceva acceptat la nivel social. Daca tot injuri te vei obisnui cu acest comportament si il vei repeta ori de cate ori ti se intampla ceva sau vrei sa atragi atentia asupra ta.
Injuraturile pot fi utile in plan social, dar pot sa aiba si o parte mai putin placuta. In anumite contexte s-a observat ca injuraturile din discurs pot sa transforme un speaker intr-unul mai persuasiv si mai implicat in ceea ce spune. Omul de rand se fereste sa injure pentru ca se teme sa nu piarda din credibilitate. Dar daca citesti marturiile unor condamnati iti vei da seama ca injuraturile ii fac sa fie mai credibili, lumea ar putea avea incredere in cele spuse in fata judecatorilor.
In alte imprejurari, pe un santier de exemplu, injuraturile pot fi un semn de prietenie, de intimitate, la fel si in birouri. Daca cineva injura in niste contexte formale e considerat mai putin competent, dar daca injura in cadru informal, in situatii sociale comune nimeni nu are nicio problema.
Injuraturile reduc durerea. De ce injura lumea cand se loveste, cand se raneste? Pentru ca ajuta mult la toleranta fata de durere. Intr-un experiment funny din 2009, 67 de subiecti au fost rugati sa tina mana in apa foarte rece cat pot in timp ce repetau injuraturi sau cuvinte de control. Cei care au injurat in continuu au rezistat mai mult cu mana in apa foarte rece, iar cei care nu au injurat au renuntat rapid la experiment.
Injuratul activeaza sistemul nervos autonom, apare si ritmul cardiac ridicat, ai raspuns emotional imediat care iti distrage atentia de la durerea fizica. Dar poate sa apara si toleranta la injuraturi, asta daca tot injuri cat e ziua de lunga, in fiecare zi…
Injuraturile determina aparitia transpiratiei in exces. Sistemul nervos autonom controleaza ritmul cardiac si transpiratia. Intr-un experiment din 2011, toti participantii care au injurat in continuu si au pronuntat cuvinte tipice pentru injuraturi au avut degetele transpirate. Injuraturile vin la pachet cu nervozitatea, de unde si transpiratia si sistemul nervos autonom activat instant.
S-ar putea sa vedem si niste rezultate firesti ale unor experiente in care s-a scapat o injuratura intr-un context nepotrivit. De multe ori primirea de pedepse in copilarie pentru injurat va duce in viata de adult la mai multa transpiratie cand incepem sa injuram.
Afectiunile neurologice si injuratul. Afazia si sindromul Tourette duc la aparitia injuraturilor involuntare uneori. Cei care au sindromul Tourette nu injura mereu incontrolabil. Cand apare anxietatea si nervozitatea, emotiile puternice apar si injuraturile si seriile de injuraturi incontrolabile. Anumite probleme la nivelul creierului pot duce la lipsa unei suprimari eficiente a acestor ticuri si injuraturi aparute din senin.
Cei care au afazie nu pot intelege limba si nu o pot vorbi, asta din cauza unor probleme grave ale creierului uman. Dar pot sa injure foarte usor in cazuri rare. Injuraturile sunt vazute de creier ca niste simboluri abstracte si nu sunt cuvinte complexe cu inteles literal. Asa ca le poti genera cu ajutorul altor zone din creier-partea frontala a emisferei stangi. Cine are emisfera stanga extirpata pentru a trata epilepsia nu vor mai putea vorbi aproape deloc, dar de injurat injura in continuare fara probleme😊.