Poate una dintre cele mai complicate situatii in care se afla un parinte este cea in care copilul incepe sa puna intrebari si sa vrea sa afle diverse informatii despre lucruri complicate sau abstracte. Sa nu raspunzi este o greseala, sa spui ca nu stii iarasi nu e bine.
Intr-o epoca in care copilul este expus involuntar la foarte multe povesti serioase si aude multe notiuni, cuvinte, prinde din zbor idei complicate este important sa oferi o explicatie de fiecare data. Doar asa vei avea un copil care se va putea dezvolta normal si va avea la indemana notiuni si cuvinte pe care le va putea folosi ori de cate ori are nevoie.
Este important sa explicam copiilor cat mai clar si mai obiectiv lucrurile despre care suntem intrebati. Copilul se va simti in siguranta, legatura parinte-copil va fi mai puternica, va invata mai usor despre lumea in care traieste, va invata cum sa interpreteze informatiile. Gandeste mai bine cand stie mai multe lucruri, gandirea critica este incurajata.
Explicatiile date ar trebui sa difere in functie de varsta si de dezvoltarea copilului. La inceput, pana sa oferi orice fel de explicatie trebuie sa te gandesti si la perspectiva copilului, cum percepe el lumea. Asta te va ajuta pe tine, ca parinte, sa poti oferi raspunsurile pe care el le va intelege si le va putea folosi mai departe. Ca sa iti fie mai usor sa explici lucrurile complicate pe intelesul copiilor ai la dispozitie mai jos moduri in care poti aborda anumite teme sau subiecte mai complexe in functie de varsta copilului.
Intre 2 si 6 ani. E cea mai complicata perioada. Copilul nu are experienta de viata, nu ai cum sa ii explici lucrurile complicate in termeni si mai abstracti. Nici macar nu stiu ce e acela abstract si nu percep ideea de cauza-efect. Copiii mici reactioneaza imediat la emotiile parintilor, inteleg foarte bine ce li se explica doar daca explicatiile au elemente din universul lor.
Ca sa nu ajungi ca parinte la a da explicatii destul de complicate unor lucruri si mai complicate e bine sa tii copilul departe de televizor si de programele obisnuite si sa controlezi ce anume vede micutul. Copilul va fi incurajat, cu ajutorul vorbelor si gesturilor, ii vor fi explicate sentimentele pe care nu le intelege, de care se teme. Parintele invata la varsta asta sa intrebe copilul ce stie deja, sa isi dea seama de unde porneste cu o explicatie.
Toate explicatiile vor fi simplificate, se va apela si la povestioare. Vocabularul folosit in explicatii va fi unul pe care acestia il cunosc si pe care l-au mai auzit. Dupa fiecare explicatie ar fi recomandat sa adaugam si o intarire a sustinerii micutilor indiferent ce vor sa faca.
Intre 7 si 12 ani. Deja copilul poate citi si poate scrie la aceasta varsta, expunerea la un continut complex si la tot felul de cuvinte si idei este foarte mare si nu ai cum sa o opresti. Copilul poate gandi si in mod abstract, stapaneste mai bine ideile si notiunile abstracte, pot sa isi exprime sentimentele si sa le inteleaga. Intelege foarte bine si perspectivele diferite legate de anumite probleme si poate sa poarte o discutie si despre notiuni mai complicate, abstracte.
Spre deosebire de cei mici, copiii care intra deja in perioada pubertatii, incet, incet, au nevoie de ceva mai multa intelegere din partea parintilor. Explicatiile vor veni la tot ce intreaba, insa la momentul potrivit. Ca parinte e recomandat sa astepti sa fii intrebat si sa nu discuti in termeni vagi despre probleme importante pentru ei.
Intai vezi ce stiu, daca pot intelege niste lucruri, apoi vii si cu explicatii adaptate iarasi varstei lor. Sunt multe subiecte tabu in aceasta perioada de dezvoltare, le poti aborda si pe ele, dar cu multa atentie si cu multa grija. E important sa ai un mediu si un spatiu sigur in care sa poti oferi explicatii, sa delimitezi clar discutiile de altele fara importanta.
Contextul si perspectiva sunt esentiale, nu reduci explicatiile la cateva idei aruncate si lasate fara un context. Oferi o perspectiva copilului pentru a putea lua o decizie corecta, pentru a intelege mult mai bine lumea in care traieste.
Incearca sa le stimulezi imaginatia si sa o intelegi, sa ii incurajezi sa intrebe si sa vrea sa afle mai multe despre lumea din jurul lor. Gandirea critica va fi incurajata, la fel si tot ce tine de lucruri pozitive. Explicatiile lucrurilor complicate vor fi obiective si vor include notiuni din universul lor. Fara ocolisuri, fara sa te feresti de anumite notiuni pe care copilul trebuie sa le stie.
Adolescenta. E o varsta la care copilul interactioneaza direct cu mass-media, comenteaza si citeste ce vrea, cand vrea, are acces la tot ce doreste prin intermediul Internetului. Acum copiii aud o multime de lucruri complicate si dau de notiuni abstracte, sunt mai interesati de ce spun prietenii si comunitatea din care fac parte.
La acest nivel e destul de greu sa explici lucruri foarte abstracte si notiuni pe care nici tu nu ai cum sa le explici prea bine pentru ca nu le stapanesti suficient de bine. Explica doar lucrurile pe care le stii si pe care le-ai inteles, deja, incurajeaza dialogul deschis, pune intrebari si asteapta raspunsuri cat mai nuantate.
E important sa admitem, ca parinti, cand nu stim un raspuns, sa ne expunem propriile valori si sa incurajam la descoperirea unor perspective noi asupra unor subiecte dificile. Intotdeauna propune solutii si incearca sa le explici de ce ar trebui sa le aiba in vedere.