Un viitor mai bun pentru noi si pentru copiii nostri porneste de la alegerile noastre alimentare si de la grija pentru mediul inconjurator. In urmatorii 30 de ani vom ajunge sa fim 9 miliarde de oameni si tot atatea guri de hranit.
Pana in 2050 deja vom avea cu treime mai multe guri de hranit si asta e un scenariu extrem de ingrijorator pentru toata lumea. Si tot pana in 2050, productia globala de mancare va creste cu 70%, o cifra uriasa care iti da deja fiori numai cand te gandesti la ea. In acest context mancarea viitorului ar putea sa nu mai semene deloc cu tot ce stim astazi si cu tot ce punem in farfurii la fiecare masa…
Cand ti-e foame te duci la frigider sau in bucatarie, pregatesti ceva in functie de cat de priceput esti si mananci. Nu te gandesti de unde provin ingredientele, vrei si carne, si legume de calitate, poate niste peste bun si satios, cat mai gras. Dar tot ce ai in farfurie vine cu un pret urias pentru mediul inconjurator. In timp nu vom mai avea acces la atat de multe resurse ca sa ne asiguram hrana zilnica. Si ce vom face? Vom fi inventivi si creativi si vom inlocui complet meniurile zilnice cu unele ceva mai interesante si cu siguranta cu unele originale daca ne raportam la prezent…
Carne din… plante. Carnea este o metoda ineficienta de a hrani umanitatea. Asa ca s-au cautat alternative si s-a ajuns la carnea din plante. Si unde mai pui ca avem si carne din care curge… sange. Asta datorita unei molecule numita heme, cea care da si culoarea sangelui uman. Gasim heme si in soia, de exemplu, asa ca putem sa avem carne „naturala” fara sa mai taiem animale si reducem astfel si efectele cresterii animalelor asupra mediului inconjurator. Unele companii au inceput deja sa experimenteze cu aceasta carne ciudata, avem hamburgeri care au carne „vegetala” cu un gust foarte asemanator cu o carne de origine animala. Din orice perspectiva ai privi aceste incercari si inovatii din industria alimentara un lucru e cert: viitorul va fi al plantelor si carnea va fi tot mai putina in farfuriile noastre.
Insecte. Viermi de faina, lacuste, greieri, despre toate s-a discutat si se discuta in continuare. Au multi nutrienti esentiali de care avem nevoie, sunt ceva mai scumpi decat resursele la care avem acces deja, ne fac bine si au si proteine, grasimi sanatoase, vitamine si minerale din belsug, aminoacizi esentiali. Deja se pot cumpara fel de fel de ingrediente si de produse in care avem si insecte. In unele tari e ceva comun sa consumi insecte, deja 2 miliarde de oameni mananca insecte aproape zi de zi fara probleme. Momentan sunt foarte scumpe pentru un consum zi de zi, faina din greier sau lacuste va fi oricum enorm de scumpa pentru ca ai nevoie de „materie prima” in cantitati uriase ca sa obtii cateva kilograme.
Alge. Si daca nu vrei insecte in farfurie poate vrei alge. Consumam deja alge de ani buni, sunt bune la gust, se pot pregati multe din alge, au multe proteine, grasimi sanatoase, carbohidrati de calitate. Stii deja de spirulina si poate o consumi zilnic, ai auzit si poate ai mancat si microalge cu foarte multi aminoacizi. E adevarat ca ai o variatie in compozitia algelor, depinde de specie, de sezon, de mediul in care traiesc si se dezvolta algele, dar per total e o varianta excelenta pentru viitor si nu te mira daca o vei vedea in farfuria ta mai des. Si in plus cultivarea lor e sustenabila, ele cresc doar in „salbaticie” spre deosebire de multe resurse la care avem deja acces si pe care le putem creste si in alte sisteme.
Mancare bazata pe ingrediente OMG. E vorba in spatele acestui concept de genetica si de manipulare genetica, de modificari genetice pentru a obtine produse mai bune, aproape de perfectiune. Ingineria genetica nu e vazuta deloc cu ochi buni de cei care cred in mancarea naturala, din ingrediente care nu sunt modificate genetic. Dar acest OMG te ajuta sa ai mancare mai buna, cu mai multi nutrienti, sa combati eficient malnutritia. Fructele cu mai multi antioxidanti ar putea sa ne ajute la un moment dat sa supravietuim mult mai bine unor pandemii la fel de puternice precum cea pornita in 2019.
Mancare cu gust alterat prin intermediul sunetelor. Stiai ca tot ce auzi in timp ce mananci poate sa influenteze direct gustul perceput. S-au facut si studii care au demonstrat ca sunetele de fundal ar putea influenta gustul. Mancarea este mai amara sau mai dulce in functie de sunetele la care suntem expusi cat mancam. Deja avem chefi in toata lumea care experimenteaza si ei cu sunetele de fundal pentru a putea reduce cantitatea de zahar din preparate si a avea mancare fresh mereu, cel putin la nivel de perceptie umana.
Ambalaje alimentare comestibile. Stim deja ca avem farfurii sau tacamuri pe care le putem manca dupa ce am terminat de savurat ce era pe farfuria respectiva. Dar pe viitor vom avea si ambalaje comestibile ca sa nu mai risipim nimic si sa nu mai avem atat de multe deseuri care polueaza mediul inconjurator. In prezent avem deja sticle de apa comestibile, din alge, plastic biodegradabil, vesela din ciuperci, tacamuri din tarate de grau. Dar pana sa vedem peste tot astfel de ambalaje si produse mai e o legislatie de pus la punct, mai e si acceptarea clientilor si fezabilitatea pentru sistemele comercializate.
Mancare… printata la imprimante 3D moderne. Daca tot avem imprimante 3D care pot sa faca pentru noi o multime de lucruri de ce sa nu facem si mancare la ele? Prin 2014 un designer de mancare, Chloé Rutzerveld, dezvolta un concept revolutionar, gustari sanatoase si sustenabile printate 3D cu gust oferit de plante si de ciuperci. In 2016 a venit randul FoodInk sa deschida un restaurant care servea mancare printata 3D. Compania byFlow a oferit si ea imprimante 3D nu foarte scumpe pentru mancare, de folosit acasa. Se va reduce si risipa alimentara, utilizarea excesiva a terenurilor agricole, forta de munca nu va mai fi asa de importanta pentru productie.
Fructe de mare si peste „fake”. Milioane de oameni din toata lumea se bazeaza pe peste si isi iau din el toate proteinele esentiale. Dar pestele e pe terminate si el si exploatarea in exces poate duce la dezechilibre majore in ecosistemul fragil. Asa ca s-au cautat si in acest caz solutii si s-au gasit: fructe de mare si pesti „fake”, din plante.
O companie a reusit deja sa „produca” un crevete care nu e crevete. E un mix interesante de proteine din soia, alge, alte ingrediente 100% naturale. Deci nu exista proteina animala in acest produs. Alta varianta ar fi sa ne bazam mai mult pe alge si pe produse din alge ca sa mai lasam in pace pestii si oceanele, marile, ecosistemul problematic de acolo.