De la inceputul lui 2020 intreaga lume a fost lovita de una dintre cele mai puternice si mai periculoase crize sanitare. In centrul atentie a fost si este SARS CoV-2 si COVID 19, virusul si boala care au reusit sa infecteze milioane de oameni si sa omoare mii de indivizi care nu s-au putut apara in fata acestui virus nemilos.
Ca o masura de protectie si de limitare a raspandirii noului coronavirus, autoritatile au impus, la nivel global, purtarea mastilor de protectii in spatii inchise si chiar in multe spatii deschise. Cu toate ca masca de protectie este foarte buna pentru a nu infecta pe altii si a nu ne infecta, ea reuseste sa saboteze un lucru esential pentru noi: comunicarea…
Studii facute prin anii 1960, facute de Universitatea din California, au incercat sa determine cat de importante sunt cuvintele rostite, tonul vocii, postura, gesturile, expresiile faciale si alte forme ale comunicarii verbale si nonverbale in intelegerea dintre oameni. Ideea a fost sa se gaseasca acele caracteristici ale comunicarii pe care oamenii se bazeaza cel mai mult in momentul in care incearca sa se inteleaga unul cu altul. Ce s-a constatat la final? Comunicarea nonverbala este foarte importanta si poate sa fie extrem de importanta daca vrem sa ne intelegem unul cu celalalt.
Cel mai simplu ne dam seama de veridicitatea acestor concluzii daca ne gandim la un e-mail trimis cuiva, care, dupa ce a fost citit, a fost intepretat intr-o cu totul alta cheie decat cea la care ne-am asteptat. Un zambet adaugat unei vorbe ceva mai urate aruncate la suparare poate sa atenueze imediat din impactul avut. Ce a reusit sa ne „fure” masca de protectie obligatorie? Zambetul. Nimeni nu mai stie cand cineva zambeste sau cand are o expresie faciala ceva mai ciudata. Sau poate inca mai stim, mai avem indicii?
Distantarea sociala a dus si la distantarea umana. Cu mastile pe fata suntem mai reci si nu reusim sa mai comunicam asa de bine, sa parem „abordabili”. Nimeni nu mai stie ce simte sau cum simte persoana din fata, daca vrea sau nu sa mai comunice cu noi. Cuvintele rostite nu sunt suficiente pentru a avea o comunicare reala, pentru a ne putea face intelese atitudinile, gandurile.
Ceea ce conteaza foarte mult sunt legaturile emotionale dintre oameni si cele sociale. Multe dintre emotiile noastre sunt exprimate doar in partea inferioara a fetei-de exemplu dispretul si dezgustul. Zambetul social este iarasi o expresie faciala care are loc doar in partea inferioara a fetei.
Un alt studiu facut de data aceasta mai recent, in 2013, a scos la iveala faptul ca pacientii care priveau doctorii cu masti nu aveau incredere in ei si nu reuseau sa comunice la fel de bine ca atunci cand doctorul venea fara masca. Ascunderea zambetului sub masca ar putea duce la aparitia unor sentimente de teama, la izolare sau chiar la paranoia. Sunt multe situatii in care trebuie sa cunosti intentiile oamenilor, iar lipsa unei expresii faciale complete poate duce la probleme diverse de comunicare si la neintelegeri.
Si mai e ceva. Cu toate ca nu ne dam seama, citim in mod involuntar de pe buzele celor din fata noastra. Deci buzele si acea parte a fetei devin foarte importante in comunicarea interumana. E si mai greu sa iti dai seama ce spune cel din fata cand ai probleme de auz si nu vezi buzele in miscare.
De multe ori s-a ajuns la depresie, la furie, la exacerbarea unor sentimente doar pentru ca nu ai cum sa vezi buzele celuilat. Va fi foarte dificil pentru cei cu astfel de dificultati de auz si de intelegere sa mai poata interactiona si sa obtina ce vor in prezenta mastilor obligatorii. Dar lumea se va adapta din mers si se adapteaza.
Mai multe gesturi in timpul vorbirii salveaza comunicarea
Vestea buna este ca ochii si sprancenele, ce ne-am mai ramas din fata acoperita cu masca de protectie, ne vor ajuta enorm in comunicarea nonverbala. Desigur, trebuie sa fim foarte atenti la cei care vorbesc cu noi. Pe langa ochi si sprancene putem sa facem gesturi mai multe cand vorbim, sa luam exemplul celor care nu pot vorbi si nu pot auzi, sa invatam cate ceva si de la ei. Dam din cap, gesticulam cat putem de mult, ne folosim palmele, degetele ca sa accentuam ceva ce am spus deja, sa schimbam sensurile cuvintelor percepute de catre cei din fata noastra.
Ca sa facem comunicarea si mai placuta putem personaliza mastile, putem pune pe ele si zambete desenate ca sa simulam ceva ce am pierdut si, pentru o vreme, nu prea vom mai vedea atat timp cat masca va sta pe fata.
Se va ajunge si pana in momentul in care masca va fi parte a unei legaturi puternice intre oameni. Eu port masca, tu porti masca, suntem in acelasi scenariu si incercam sa facem fata, amandoi facem eforturi, hai sa ne intelegem cumva?.
Au existat de curand si initiative care au dus la aparitia unor masti cu un fel de parte transparenta in dreptul gurii, ca sa vezi zambetul, sa vezi buzele, sa iti dai seama de expresii faciale. Nu stim cat de eficiente sutn, insa macar pot rezolva problema interpretarii limbajului nonverbal facial. Cand lucrezi cu micuti sau cu oameni care vorbesc alte limbi nu prea ai cum sa te descurci cu mastile pe care le vedem astazi peste tot…