COVID-19 si SARS CoV-2 au aruncat lumea intr-o cursa nebuna pentru descoperirea celor mai bune si mai eficiente metode de tratament. Cu fiecare pas facut in cursa pentru gasirea celor mai bune medicamente suntem mai aproape de o viata normala sau cel putin cat mai apropiata de cea de dinainte de momentul declansarii pandemiei de COVID-19.
In prezent se cunosc cateva tratamente care functioneza si care se administreaza pacientilor bolnavi, cu eficienta destul de mare in tratarea bolii. Lista insa este intr-o continua schimbare si asta pentru ca SARS CoV-2 evolueaza, sufera mutatii si se imbunatateste din perspectiva infectarilor posibile.
Inca de la inceputul pandemiei oamenii de stiinta si firme private au inceput sa testeze diverse substante care ar fi putut sa mai tempereze din simptomatologia COVID-19. Unele teste au esuat, dar au fost si multe medicamente sau substante active folosite la cu totul altceva care si-au dovedit eficienta in lupta cu SARS-CoV-2. Pe masura ce a trecut timpul si studiile din toata lumea au inceput sa ofere rezultate numarul de medicamente folosite folosite in spitale a inceput sa fie din ce in ce mai mare si sansele de recuperare rapida au crescut.
Care e lista de medicamente utile in tratarea COVID-19 si care dintre acestea au functionat?
Hidroxiclorochina/clorochina. Nu exista inca studii care sa demonstreze eficienta substantei. Sunt deja cateva incercari pentru hidroxiclorochina, insa rezultatele nu au fost concludente si nu se stie daca are sau nu vreun efect impotriva virusului. Medicamentele de acest fel sunt folosite in mod normal pentru tratarea artritei si ar putea avea si efecte asupra COVID-19, insa trebuie testate suficient de mult inainte de a ajunge pe piata si la cei care au mare nevoie de ele.
Pe masura ce testarile se vor inmulti si companiile farmaceutice vor putea combina mai multe substante si vor avea si rezultate satisfacatoare s-ar putea ca in viitor sa avem si medicamente bazate pe aceste substante.
Lopinavir/ritonavir. Nici ele nu sunt utile in lupta directa impotriva COVID-19, dar pot fi o baza de plecare pentru viitoare medicamente, tot in combinatie cu alte substante la care nu ne gandim in prezent. Medicamentul Lopinavir al unei enzime implicate in productia de particule virale si are legatura cu HIV. Acesti inhibitori au fost foarte importanti pentru tratarea HIV si s-a crezut ca pot actiona in mod similar si in cazul SARS si MERS, doua coronavirusuri foarte periculoase.
Ritonavir nu face decat sa creasca nivelul de Lopinavir din sange, combinatia dintre cele doua a fost testata in diverse studii pentru COVID-19, dar nu s-a descoperit niciun rezultat pozitiv in privinta nivelului de virus din gat, nu a reusit sa atace deloc virusul atat de periculos care duce la COVID-19.
Steroizi. Functioneaza la toate tipurile de pacienti infectati cu SARS-CoV-2. Un steroid sintetic a fost administrat pacientilor bolnavi, dupa care s-a observat rata de mortalitate. Ea a scazut cu 17% la 28 de zile. Asa spitalele nu au mai avut atat de multa presiune si au putut sa lucreze in conditii ceva mai bune.
Testele s-au facut pe 6.000 de pacienti si rezultatele au fost promitatoare in fiecare caz in parte. Deci pe viitor ne putem baza pe steroizi artificiali. Ii producem usor, avem deja cazuri care s-au ameliorat de la ei, stim ca functioneaza, deci avem o posibila arma ascunsa impotriva COVID-19.
Tocilizumab. Procesul de functionare este simplu, blocheaza o proteina, este un anticorp destul de puternic si nu permite inflamatii. Multi pacienti au un nivel crescut de IL-6, un receptor special, de unde si raspunsul brutal al sistemului imunitar si hiperactivitatea sa. Inhibarea IL-6 s-ar putea sa duca la ameliorarea simptomatologiei celor cu o varianta severa a COVID-19. In prezent medicamentul trateaza artrita reumatoida si boli vasculare. Pacientii care au primit doze din acest medicament nu mai ajungeau pe ventilatie mecanica si nu riscau sa mai moara. Nu exista insa suficiente studii care sa ne spuna cum anume functioneaza medicamentul si daca functioneaza foarte bine la toti pacientii.
Plasma convalescenta. E un tratament care s-ar putea sa ajute mult, teste s-au facut pe 103 pacienti, care au primit plasma la 14 zile de la imbolnavire. Nivelul de virus din organism a scazut putin dupa administrare, dar nu sunt suficiente probe care sa demonstreze eficienta plasmei. Plasma se obtine usor prin indepartarea celulelor albe si rosii din sange, contine multi anticorpi de la alte infectii anterioare.
Plasma convalescenta este folosita in mod curent pentru a preveni infectarile cu pneumonie, tetanos, difterie, pojar. In prezent se foloseste plasma pe scara larga in tratarea pacientilor care au deja COVID-19.
Remdesivir. Toata lumea a auzit de el, se foloseste in spitale si scade timpul de spitalizare. El inhiba niste enzime ale coronavirusului care sunt in stare sa faca niste copii ale genomului ARN viral. Practic virusul nu mai poate face copii si e blocat in timpul incercarilor de replicare. Tratamentul cu Remdesivir a redus rata de mortalitate cu mult mai ales la cei care aveau nevoie de oxigen si de ventilatie mecaniac si zilele de spitalizare si de recuperare, recuperarea are loc in 11 zile in loc de 15 zile.