Meningita fungica ne afecteaza viata daca nu este tratata la timp

Meningita fungica este o inflamtie si o infectie a meningelor, membrane care inconjoara creierul si coloana vertebrala. Meningitele sunt de mai multe feluri, virale, bacteriene si fungice, cele fungice fiind cele mai rare si cele mai periculoase. Meningitele fungice sunt produse de o anumita ciuperca ajunsa la nivelul creierului si al coloanei vertebrale dupa ce a patruns prin alta parte a corpului si s-a „deplasat” pana acolo.

Tratamente exista, de obicei sunt recomandate cele antifungice, cu eficienta destul de mare… Cea mai simpla modalitate de evitarea a unei infectari e preventia, evitarea contactului cu solul unde exista ciupercile periculoase si cu alte lucruri, obiecte contaminate deja.

Cand vorbim despre meningita fungica discutam despre mai multe tipuri, bazate pe ciupercile care determina aparitia sa. Cryptococcus Neoformans este unul dintre tipurile de ciuperci care pot duce la aparitia meningitei fungice. Poate ajunge in corp pe cale respiratorie sau daca am fost in contact cu sol infestat si cu alte materiale care contin respectiva ciuperca. Daca ai sistem imunitar slabit ai sanse mari sa te infectezi cu aceasta ciuperca si sa ajungi la meningita fungica. De obicei pacientii cu SIDA in faze avansate dezvolta si meningite fungice.

Coccidioides este alt tip de ciuperca gasita in sol de regula, determina o afectiune care seamana cu o febra foarte puternica, ai nevoie de luni ca sa iti revii. 16% din cazurile de meningita fungica sunt cauzate de aceasta ciuperca. Candida ajunge si ea la nivelul creierului si determina meningita fungica.

Simptomatologia asociata meningitelor fungice este simplu de depistat. Seamana mult cu simptomatologia meningitei. Febra, dureri de cap, gat intepenit, dureri prin tot corpul, oboseala cronica, dificultati la mers, lipsa apetitului, confuzie, sensibilitate crescuta la lumina, in cazuri mai grave, stari de greata si varsaturi. Toate sunt pe lista de simptome ale meningitei fungice. Ele apar gradual si nu dintr-odata, asa cum se intampla la alte tipuri de meningite.

Cauzele imbolnavirilor sunt lesne de inteles: infectarea cu o ciuperca dintre cele enumerate anterior. Odata ce respectiva ciuperca a patruns in corp poate ajunge foarte usor la nivelul coloanei vertebrale si la nivelul creierului si inflameaza meningele. Identificarea meningitei fungice poate fi facuta mai simplu in urma unor teste de sange si prin mostre luate de la nivelul coloanei vertebrale. Medicul va analiza cu atentie istoricul medical si rezultatele analizelor si va stabili o schema de tratament adecvata. Agravarea simptomatologiei meningitei fungice este una treptata, la inceput nu ai simptome atat de vizibile, dar daca nu mergi la medic ajungi sa nu mai poti face mai nimic din cauza simptomelor care te doboara la un moment dat.

Factorii de risc in cazul meningitei fungice sunt sistemul imunitar slabit, nasterea prematura, locuinta amplasta in zone unde se gasesc in cantitati mari ciupercile care declanseaza meningita. Sistemul imunitar poate fi slabit din cauza unei boli sau il putem slabi noi cu medicamente speciale in anumite tratamente. Meningita fungica nu e contagioasa, nu se poate transmite de la o persoana la alta. Doar o ciuperca anume determina prezenta ei si nimic altceva.

Prevenirea infectarii cu diverse ciuperci care duc la meningita cronica este destul de simpla. Evitarea zonelor cu mult praf, evitarea contactului cu excremente de pasari sau lilieci, evitarea „scormonitului” in pamant, sapatului fara protectie al nivelul mainilor, iata doar cateva modalitati prin care te poti feri de infectari. Igiena foarte buna mainilor si la locul de munca pot ajuta destul de mult in prevenirea infectarilor.

Cat despre tratamente, antifungicele sunt eficiente si sunt administrate pe o perioada lunga de timp in cursul spitalizarilor. Inflamatiile si durerile pot fi tratate cu antiinflamatoare, daca este cazul. Sunt disponibile, intr-adevar, si vaccinuri pentru meningite, insa niciunul nu si-a dovedit eficienta impotriva meningitei fungice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *